«عباس پناهی» در گفتگو با خبرگزاری شبستان درباره این پژوهش تازه منتشر شده با عنوان کتاب «ماخذ شناسی تحلیلی، انتقادیِ مشروطه گیلان» اظهارداشت: ماخذشناسی در مطالعات علمی نقشی مهمی در پیشبرد موضوعات علمی دارد، بهطوری که بدون آگاهی دقیق از مآخذ و تحقیقات در انقلاب مشروطه ایران، نمیتوان به نتیجه دقیقی رسید.
نویسنده کتاب افزود: مشروطه، مجموعه کوششها و رویدادهایی است که یک سده پیش از وقوع آن، در نتیجه آشنایی ایرانیان با نظام پارلمانی و دموکراسی نوین اروپایی آغاز شد. سرانجام حرکت قانونخواهی مردم ایران در دوره «مظفرالدینشاه قاجار» و «محمدعلی شاه» برای تبدیل حکومت استبدادی به حکومت مشروطه و رژیم پارلمانی بهثمر نشست و در نهایت منجر به تشکیل مجلس شورای ملی و تصویب نخستین قانون اساسی در سال ۱۲۸۵خورشیدی(۱۹۰۶میلادی) در ایران شد.
دانشیار تاریخ گروه گیلان شناسی دانشگاه گیلان با اشاره به نقش بیبدیل گیلانیان در حرکتهای مشروطهخواهی اضافه کرد: بیتردید گیلانیان نقش موثری در تحولات سیاسی، اجتماعی و فکری مشروطیت به ویژه در جهتگیریهای رادیکالیزم آن داشتند.
پناهی درباره کتاب تازه منتشر شده اش، اعلام کرد: مجموعه حاضر، حاصل سالها پژوهش نویسنده در زمینه تحولات فکری، سیاسی و اجتماعی مشروطه گیلان است. در این اثر تلاش شده، ضمن شناسایی منابع و مآخذ مهم مشروطه گیلان، طیف وسیعی از اسناد آرشیوی و منتشر شده داخلی و خارجی، یادداشتها، خاطرات، پژوهشهای نوین مشروطه گیلان و سایر نوشتهها، مورد مطالعه و بررسی تحلیلی و انتقادی قرار گیرد و کمیّت و کیفیّت منابع را از حیث میزان توجه آنها به مشروطه گیلان مورد معرفی و نقد علمی قرار دهد.
وی افزود: شیوه انجام پژوهش، نخست بر معرفی اثر مورد بحث قرار گرفته، سپس رویکرد نویسنده درباره مشروطه گیلان شرح داده شده و در پایان اثر مورد نظر، نقد و بررسی شده است. علاوه بر آثار اسنادی و تاریخی، در بخشهای دیگر، روزنامههای محلی گیلان، پایاننامههای مربوط به مشروطه گیلان، مقالات و سایر مآخذ مربوط به انقلاب مشروطه گیلان معرفی شدهاند.
گفتنی است، کتاب «ماخذ شناسی تحلیلی، انتقادیِ مشروطه گیلان» در چهار فصل تنظیم شده است. فصل نخست، گزارشی کوتاه درباره چرایی و علل مشروطه گیلان؛ فصل دوم، نقد و بررسی روزنامه ها و اسناد گیلانِ عصر مشروطه؛ فصل سوم، بررسی و نقد کتاب هایی است که به حوادث مشروطه گیلان پرداخته اند و فصل چهارم، فهرست تفصیلی مآخذ مشروطه گیلان. پژوهش حاضر می تواند، حجم وسیعی از آثار مربوط به مشروطه گیلان را پیش روی خوانندگان و پژوهشگران قرار دهد. کتاب «ماخذ شناسی تحلیلی، انتقادیِ مشروطه گیلان» در ۲۸۶ صفحه و از سوی انتشارات فرهنگ ایلیا و با حمایت حوزه هنری گیلان در آبان ماه ۱۴۰۰ منتشر شده است.
نظر شما