علامه طباطبایی عقل گرایی را در حوزه تفکر امت اسلامی احیا کرد/داعش محصول تفکر اشعری است

حجت الاسلام دیانی با تاکید براینکه علامه طباطبایی(ره) با اقدامات علمی خود تلاش کرد عقل گرایی را در حوزه تفکر امت اسلامی احیاء کند، گفت: همچنین علامه شاگردانی تربیت کرد که هر کدام از این شاگردان مایه افتخار جامعه اسلامی هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ساری، حجت الاسلام والمسلمین «محمود دیانی» امروز(24آبان) در نشست علمی تبیین حیات علمی در حلقه شاگردان علامه طباطبایی؛ با تاکید بر حیات علمی علامه «حسن‌زاده آملی» ویژه اساتید، دانشجویان و حوزه های علمیه که به مناسبت بیست و نهمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در مازندران به میزبانی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره علامه طباطبایی(ره) اظهار کرد: نشست ها و کرسی های علمی در جهت تبیین آراء و اندیشه های علامه طباطبایی باید بیشتر در مراکز حوزوی و دانشگاهی برگزار شود.

 

 

استادیار گروه فلسفه و کلام، عضو هیات علمی دانشگاه مازندران با تاکید بر لزوم توجه به حوزه فرهنگ دینی در جامعه امروزی، گفت: اگر در این حوزه دغدغه وجود داشته باشد می توان با حداقل هزینه، کارهای بزرگ و فاخر انجام داد.

 

 

 

حجت الاسلام دیانی با اشاره به اینکه جریان‌سازی، تاریخ‌سازی و اندیشه‌سازی علامه طباطبایی (ره) برای همه روشن است، افزود: منابع جهان شناختی علامه عناصری دارد که اگر درک شود آدمی با درک آن عناصر احساس معنا می کند.

 

 

 

وی با بیان اینکه از میان آثار علامه طباطبایی(ره) از نقطه نظر‌های فلسفی و کلامی مطالب زیادی می‌توان استخراج کرد، گفت: یکی ازعناصر و مولفه ها اعتقاد به غلبه خیر بر شر کل نظام آفرینش است .هستی کل آن خیر است مبدا آفرینش هم خیر است این عالم هم منتهایش خیر است.

 

 

 

حجت الاسلام دیانی با بیان اینکه گزاره های دینی و قرآنی گزاره های شناختی هستند و فاقد معنا نیستند و صادق و واقع نما هستند، افزود: یکی از چیز‌هایی که بر اساس این گزاره ها می‌توان دریافت، اعتقادات غلبه بر شرّ است و جهان خیر و در مسیر خیر است و از منظر قرآن که می‌فرماید: «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ» هم همین معنا را دارد.

 

 

وی با بیان اینکه نامیدن دو کتاب از علامه جوادی آملی(مدظله العالی) به نام‌های شمس‌الحق و شمس‌الوحی نوعی ارادت وی(علامه جوادی آملی) به علامه طباطبایی(ره) است و علامه طباطبایی(ره) شخصیتی است که ابتدایش برهان و سپس عرفان است و فرد را در المیزانش به قرآن می‌سپارد، گفت: نگاهی که علامه نسبت به شرور دارد، عدمی یا نسبی است و وقتی خداوند حکیم است پس همه افعال الهی خیر است.

 

 

این پژوهشگر در عرصه آرای علامه طباطبایی افزود: آخرین دلیل فلسفی از حضرت علامه برگرفته از این قاعده کلی که مقتضای حکمت الهی این است که باید همه چیز به غایت برسد، بنابر این نمی‌توان ترسیم کرد غایت شرّ باشد.

 

 

حجت الاسلام دیانی با اشاره به مهم ترین اقدامات علمی علامه طباطبایی(ره) بیان کرد: این شخصیت برجسته تلاش کرد فضای عقل گرایی را به حوزه تفکر مسلمین بازگرداند.

 

 

وی با بیان اینکه یکی از گرفتاری های اخیر جهان اسلام را نگاه های سلفی و تکفیری برخواسته از دامن تفکر عقل ستیز اشعری است، افزود: داعش و نمونه هایی از این دست محصول همین تفکر اشعری است.

 

 

حجت الاسلام دیانی با تاکید براینکه علامه طباطبایی(ره) با اقدامات علمی خود تلاش کرد عقل گرایی را در حوزه تفکر امت اسلامی احیاء کند، ادامه داد: دومین مسأله ای که علامه طباطبایی(ره) در جهت احیای آن تلاش کرد، بازگرداندن قرآن به حوزه استدلال های مسلمین بوده است.

 

 

وی خاطرنشان شد: علامه طباطبایی(ره) به گونه ای تلاش کرد که امروز طلبه و دانشمند حوزه دین نمی تواند بگوید من با قرآن کاری ندارم بلکه قرآن باید محور همه امور باشد.

 

 

حجت الاسلام دیانی سومین اقدام علامه طباطبایی(ره) را به میدان آوردن فلسفه اسلامی دانست و گفت: علامه طباطبایی(ره) همچنین در کنار برجسته کردن فلسفه اسلامی به فلسفه یونان نیز اهمیت داد.

 

 

وی یکی از شاخصه ها و ویژگی های برجسته علامه طباطبایی(ره) را شاگرد پروری حضرت علامه دانست و افزود: ایشان در طول عمر با برکت خود شاگردان بی نظیری همانند علامه حسن زاده آملی، علامه مرتضی مطهری، علامه جوادی آملی و... را پرورش و تحویل جامعه اسلامی داد که هر کدام از این شاگردان مایه افتخار جامعه اسلامی هستند.

 

 

به گزارش شبستان، دفتر خبرگزاری شبستان درمازندران در برگزاری نشست علمی تبیین تداوم حیات علمی در حلقه شاگردان علامه طباطبایی(ره) با تأکید بر حیات علمی علامه حسن زاده آملی که از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران برگزار شد، مشارکت داشت.

کد خبر 1116600

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha