تدوین  استانداردهای ملی  پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران  درشش ماهه نخست امسال

رییس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران عملکرد این پژوهشکده را در راستای تدوین استانداردهای ملی شش ماهه نخست سال جاری شرح داد.

 

به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از  روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «غلامرضا عزیزی»، رییس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در راستای به ‌کارگیری تجربیات چندین‌ساله پژوهشکده اسناد در انجام امور تدوین استانداردهای ملی، مسئولیت حقوقی دبیرخانه دائمی کمیته فنی متناظر TC171  از سال گذشته به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران سپرده شد.

 

وی ادامه داد:  برهمین اساس و در راستای اجرای بند (4-2) سیاست‌های کلی و بند (و) ماده (234) قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مبنی ‌بر توسعه و تقویت نظام استاندارد ملی و لزوم ایفای نقش مؤثر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به‌عنوان نهاد مادر در تدوین استانداردهای ملی و بین‌المللی در حوزه اسناد و کتابخانه، دفتر استانداردسازی سازمان در دی‌ماه 1398 در پژوهشکده اسناد شروع به‌کار کرد.  

عزیزی تاکید کرد: مهم‌ترین وظیفة این دفتر، حضور فعال در مراحل تصمیم‌گیری، تدوین و نظارت بر تدوین استانداردهای موردنیاز کتابخانه‌ها، آرشیوها و مراکز اسناد در دو حوزه ملی و بین‌المللی است. بر همین اساس راستای تدوین استانداردهای ملی شش ماهه نخست سال جاری شامل استانداردهای چا‍‍‍پ شده (اطلاعات و دبیزه‌ها- ارزیابی برای مدیریت سوابق 1051)، استانداردهای در مرحله چاپ (اطلاعات و دبیزش (مستندسازی)- شماره استاندارد بین‌المللی کتاب (شابک) (ISO 2801)، ( اطلاعات و مستندات (دبیزش)- مدیریت مجموعه‌ها در آرشیوها و کتابخانه‌ها (ISO/TR 19814) و کار اصطلاح‌شناسی و علم اصطلاح‌شناسی- واژگان (ISO 1087) می شود.

 

رییس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: همچنین استانداردهای در مرحله کمیته ملی شامل حفاظت از سوابق در برابر آتش‌سوزی (NFPA 232: 2017)، مدیریت مدرک- تحلیل، انتخاب و پیاده‌سازی سامانه‌های مدیریت محتوای سازمانی (ECM) (ISO/TR 22957: 2018)، تاریخ و زمان- قالب‌های نمایش برای تبادل اطلاعات،‌ تاریخ و زمان قالب‌های نمایش برای تبادل اطلاعات، سیاست‌های اصطلاح‌شناختی- توسعه و پیاده‌سازی (ISO 29383:2018)  می شود.

 

عزیزی تصریح کرد: برای تدوین این استانداردها، بیش از 60 جلسه تدوین تخصصی با میانگین زمانی 120 دقیقه، تشکیل شده است. در کنار آن، کارشناسان این دفتر در 4 جلسه ابطال استاندارد، 2 جلسه کمیته برنامه‌ریزی، 4 جلسه کمیته ملی، 2 جلسه کمیته راهبردی، 2 جلسه تعیین اهداف کمیته‌های فنی متناظر با میانگین زمانی 120 دقیقه نیز شرکت داشته‌اند. انجام فعالیت‌های مشخص مانند ترجمه استانداردها، ویرایش استانداردها، انتقال به قالب استاندارد 5، پایش روزانه پروتال ایزو، ارسال مدارک برای کارشناسان درون و برون‌سازمانی، گردآوری و تجمیع نظرات، و بارگذاری پاسخ‌ها در پروتال نیز به‌صورت روزانه در حال انجام است.

وی با اشاره به کمیته فنی متناظر TC171 گفت: کمیته فنی متناظر TC171 از دو کمیته فرعی تحت عناوین «کیفیت،حفاظت‌ونگهداری، یکپارچگی اطلاعات» و «قالب پروندۀ مدرک، سامانه‌های مدیریت اسناد- مدارک الکترونیکی و اطمینان‌پذیری اطلاعات» تشکیل شده است که تحت نظارت کمیته فرعی اصلی به انجام وظایف خود در حوزه‌های تعیین‌شده می‌پردازند.

 

عزیزی گفت: بر همین اساس کار در حوزه  بین‌الملل، در دبیرخانه حقوقی کمیته‌های فنی متناظر TC171 با عنوان «برنامه‌های مدیریت مدرک» با دو کمیته فرعی زیرمجموعه و  ISO/TC46 با عنوان «اطلاعات و مستندات» یا پنج کمیته فرعی زیرمجموعه انجام می‌شود و در این دفتر مشغول به فعالیت هستند. وظیفة این دبیرخانه، بررسی پیش‌نویس استانداردهای بین‌المللی و مطابقت آن با نیازهای فنی و کاربردی سازمان و ارسال نظرات کارشناسان متخصص در این حوزه به دبیرخانه سازمان جهانی استاندارد است.

وی تاکید کرد: در راستای انجام این وظیفه، در شش ماهه نخست سال جاری،  13 مدرک (10197؛ 10244؛ 10594؛ 11142؛ 12029؛ 14739-1؛ 29861؛  3272-4؛ 6198؛ 1529 ;7565؛ 16684؛‌ 8661) بررسی و پاسخ ‌آن‌ها برای سازمان ایزو ارسال شده است.

رییس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پایان صحبت های خود متذکر شد: واگذاری مسئولیت حقوقی دبیرخانه دائمی کمیته فنی «برنامه‌های مدیریت مدارک» به پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، براساس تفاهم نامه بین دو سازمان اسناد و کتابخانه ملی و سازمان استاندارد صورت گرفته است.

کد خبر 1119706

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha