به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، دکتر محمدرضا سنگری امروز در نشست ادبیات پژوهی زن و دفاع مقدس که در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد، گفت: اگر کسی بپرسد وضعیت ادبیات ما در دهه 60 و همچنین دهه 40 چطور بوده است، چه کتابی به او معرفی می کنید؟ اگر کسی بپرسد وضعیت ادبیات داستانی ما چطور بوده است، چه کتابی معرفی می کنید؟ هنوز ادبیات انقلاب و دفاع مقدس در شهرها را ننوشتیم. خطرهای زیادی ما را تهدید می کند، یک خطر این است که داریم این نسل را از دست می دهیم. این نسل حکم گنجی را برای ما دارد. خطر دوم تکانه های حافظه ای است یعنی کم کم فراموش می کنند و ما هم فراموش می کنیم.
این نویسنده و پژوهشگر ادامه داد: خطر بعدی این است که برخی آثار دارند از دست می روند. آفت بزرگ دیگر این است که اگر تو در صحنه نباشی دیگران صحنه را پر می کنند. بدین ترتیب واژگون سازی ها و تحریف ها جای حقیقت را می گیرد. اگر ما ننویسیم دیگران می نویسند، پس باید شتاب داد. استادان لطف کنند، قلم به دست بگیرند و به این ارزش ها ادای دین کنند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: در 40 سال اخیر در فاصله 1359 تا 1367 متوسط تولید سالانه در حوزه دفاع مقدس 105 عنوان بوده است. در همین حوزه از سال 1368 تا 1374 متوسط سالانه نشر ما 175 عنوان بوده است. 380 عنوان متوسط سالانه نشر ما در حوزه دفاع مقدس از سال 1375 تا 1382 است. از سال 1383 تا 1387 تولید سالانه ما در دفاع مقدس 630 عنوان بوده است. متوسط سالانه نشر ما در این حوزه از سال 1388 تا 1399، 950 عنوان بوده است.
سنگری تصریح کرد: در حوزه کودک و نوجوان 1922 عنوان اثر داشتیم. این نشان می دهد برای نسل های آینده کم کار می کنیم. حوزه کودک و نوجوان ما بسیار کمرنگ است در صورتی که در قرآن کریم 32 مرتبه ذریه پروری تکرار شده است. جریانی با عنوان کتاب دانش آموز در آموزش و پرورش وجود داشت که به دانش آموزانی که کتاب می نوشتند، جایزه می داد دریغ که این جریان تعطیل شد. خوب است از توانایی خود این نسل برای انتقال فرهنگ دفاع مقدس استفاده شود.
این نویسنده و پژوهشگر با بیان اینکه از مجموع 29 هزار عنوان کتاب در حوزه دفاع مقدس و انقلاب 465 کتاب مرجع داریم، افزود: در حوزه بزرگسال در 40 سال اخیر در این حوزه 16 هزار و 162 عنوان اثر داریم. فقط 18 درصد کار پژوهشی در این حوزه داشتیم. 310 عنوان اثر پژوهشی در این حوزه داشتیم که تنها می توان گفت 15 اثر آن خوب و قابل توجه است. علت این است که اهالی دانشگاه کمتر وارد این حوزه شدند. پژوهش های هنری ما نیز 112 عنوان بود. حوزه هنر انقلاب مثل دفاع مقدس قریب و فقیر رها شده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه خطر اسطوره سازی به جای اسوه سازی ما را به شدت تهدید می کند، گفت: خطر جدی که ابا عبدالله (ع) مطرح کردند، غلو است. یکی از ابعاد غلو حذف واقعیت ها است. خاطره بافی، خاطره لافی و دروغ مطرح کردن زیاد شده است. ما باید اسوه معرفی کنیم. اسوه آن است که می شود شد اما اسطوره را نمی شود شد، باید نگاه کرد.
وی با اشاره به اینکه ما فقر خود نقدی داریم، اظهار داشت: جلسه نقد جدی نداریم. حضرت سیدالشهدا فرمودند یکی از برجستگی های انسان های بزرگ این است که خود را نقد می کنند. در ایران این عادت را نداریم که در آغاز کتاب نویسنده بگوید ایده و فرآیند کتاب چگونه بوده است. فرآیند خلق شعر چطور بوده است. تولستوی می گوید 220 بار جنگ و صلح را خواندم و بعد به چاپ رساندم. افلاطون می گوید صفحه اول کتاب جمهوریت را 130 بار پاک نویسی کردم.
گفتنی است، در پایان این مراسم از کتاب سیمای زن در آثار راضیه تجار نوشته مریم زارع رونمایی شد.
نظر شما