به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، دکتر محمدرضا سنگری امروز سه شنبه نهم آذر در نشست ادبیات پژوهی زن و دفاع مقدس که در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد، گفت: خصوصیتی در سوره کوثر وجود دارد که در سوره های دیگر قرآن نیست. تمام کلمات در سوره کوثر یک بار در قرآن تکرار شدند در صورتی که تکرار در قرآن زیاد است، به عنوان مثال صالحات 180 بار، یوم 360 بار و ابراهیم 65 بار در قرآن تکرار شده است اما واژه هایی که در سوره کوثر است تنها در این سوره وجود دارد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ادبیات دفاع مقدس کوثر است، عنوان کرد: ما کنار یک کوثر هستیم. به تعبیری که مقام معظم رهبری داشتند، دفاع مقدس یک گنج است؛ گنج، گنج بزرگی است که فرا روی ماست و هرچه از آن بهره برداری کنیم، انتها ندارد. پیامبر اکرم نیز تعابیر زیادی در مورد گنج به کار بردند و اینکه دزد هیچ گاه به خانه خالی نمی زند، به جاهایی می زند که در آنجا گنج است. بر این اساس وقتی چیز ارزشمندی وجود داشته باشد، آفت هایی هم در اطرافش است و باید به آن توجه کرد.
این نویسنده با اشاره به اینکه امروز آسیب شناسی تبدیل به آسیب شده است، بیان کرد: این مسئله باعث شده است که حفره را بیشتر از قله ها ببینیم، راه آمده را نبینیم و راه های نرفته را بزرگ نمایی کنیم. خیلی ارزش ها خلق کردیم، خیلی راه آمدیم، خیلی آثار خوب خلق شده است. نمونه هایی همچون خانم راضیه تجار کم نداریم. می توان گفت خانم ها بیش از آقایان در عرصه ادبیات دفاع مقدس به ویژه خاطره نگاری میدان دار شدند.
این محقق و پژوهشگر با اشاره به فربه شدگی برخی عرصه ها و ضعف و لاغر شدن بعضی ساحت ها اظهار داشت: در برخی عرصه ها خیلی بارور شدیم؛ به عنوان مثال رمان های تولیدی در سال 1399، 900 عنوان بوده است، بعد از آن دنبال مستندنگاری بودیم. در این میان حوزه پژوهش فقیر و ضعیف است. می توان گفت در عرصه پژوهش کار جدی نکردیم. متاسفانه کمترین سهم را در عرصه پژوهش اهالی دانشگاه داشتند. امروز شتاب ایجاد آثار قابل مقایسه با گذشته نیست که بخواهیم منتظر بمانیم.
سنگری با بیان اینکه در طول 40 سال اخیر بیش از 400 سال گذشته تولید ادبی داشتیم، تصریح کرد: رشته ای با عنوان ادبیات پایداری بیش از یک دهه است که در دانشگاه ها تاسیس شده است. 44 دانشگاه کشور این گرایش را دارند. برخی دانشگاه های توانمند به این رشته نپرداختند. متاسفانه برای این رشته کتاب وجود ندارد و این دردناک است. 29 هزار عنوان کتاب تا سال 1400 در حوزه دفاع مقدس و انقلاب داریم. اگر کسی بپرسد چه مقدار از این کتاب ها را می شود به دانشگاه معرفی کرد به تعداد انگشتان دست نمی رسد.
گفتنی است، در پایان این مراسم از کتاب سیمای زن در آثار راضیه تجار نوشته مریم زارع رونمایی شد.
نظر شما