به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نمایشگاه «معماری حرف ها و کلمه ها» گزیده ای از بازنشر انحصاری آثار استاد محمد احصایی است که در در نگارخانه ویژه از ۵ تا ۱۷ دیماه به نمایش درمی آید، این نمایشگاه به کوشش و انتخاب «امرالله فرهادی»، «علی رضا مصطفی زاده» و «مجید عباسی» برپا می شود، در این نمایشگاه ۲۱ اثر به تعداد محدود سی نسخه از هر کدام روی کاغذ ایتالیایی کتان فابریانو به روش چاپ دستی با ماشین پرس مشکی کوب شده و تمامی آثار با شماره گذاری به امضای هنرمند رسیده است علاوه بر این ۲۱ اثر یک اثر دیگر از استاد محمد احصایی هم از مجموعه « الفبای ازلی » به صورت ویژه به عنوان تک اثر به نمایش گذاشته شده که در تعداد ۹۹ نسخه روی کاغذ ایتالیایی کتان فابریانو پس از چاپ دستی مشکی کوب با رنگ اکرلیک توسط هنرمند رنگ گذاریهای متفاوت شده و به امضا رسیده است به نمایش درآمده است، با «امرالله فرهادی» طراح گرافیک، مدرس دانشگاه و مدیر نگارخانه ویژه درباره برپایی نمایشگاه «معماری حرف ها و کلمه ها» به گفتگو نشسته ایم که در زیر می آید:
آثار نمایشگاه «معماری حرف ها و کلمه ها» بازنشر انحصاری آثار استاد احصایی است چه هدفی را در برپایی این نمایشگاه دنبال می کردید؟
این پروژه را ما سه تایی(«امرالله فرهادی»، «علی رضا مصطفی زاده» و «مجید عباسی» با همدیگر انجام دادیم و طبیعتا از یک طرف عشق به استاد احصایی و از همه مهمتر نگاه استاد احصایی که دوست دارند آثارشان به خانه ها و دفاتر مردم برود و از طرفی کارهای دیگرشان خیلی گران است و شاید خیلی ها نتوانند آنها را خریداری کنند باعث شد که آثار را بازتولید کنیم.
تک اثری که استاد رنگ گذاری و باز تولید کرده اند از مجموعه « الفبای ازلی» است؟
بله؛ آثار این سالن که بازتولید شده است و استاد بر روی آنها کار کرده از مجموعه « الفبای ازلی» است؛ استاد با یک شور و سرشاری بر روی آنها رنگ گذاشته است که دارد یک تابلو جدید خلق می کند ما گفتیم استاد ما نمی تواتیم اینها را گران بفروشیم گفتند همان ارزان به مردم بدهید .
با توجه به اینکه هر کسی نمی تواند آثار استاد احصایی را در خانه داشته باشد هدف شما راه پیدا کردن آثار استاد احصایی به خانه مردم است؟
نه طبیعتا آن قشر خیلی طالب این گونه آثار نیستند و می روند از ناصر خسرو می خرند یک کاری و در خانه شان می گذارند، آن کسانی که کارهای استاد احصایی را می فهمند و نمی توانند بخرند می توانند اثری از این نمایشگاه را داشته باشند؛ این آثار در حد یک کار اورحینال شده است.
پروسه بازتولید این آثار چگونه بوده است؟
شاید بتوانم بگویم اولین بار است که به صورت کاملا اختصاصی این آثار باز تولید شده است، تا الان کسی این شکلی این کارها را باز تولید نکرده است، این یک تکنیک مس طلاکوب است که ما به آن مشکی کوب می گوییم، هر کدام از این کارها را که نگاه می کنیم این پرسی که شده و مشکی که به آن پرس شده از آن طرف کاغذ را متاثر کرده و مثل چاپ رلیف یا چاپ برجسته می ماند، این اولین باری است که دارد کار با این ابعاد انجام می شود چون ۵۶ در ۶۶ اندازه بزرگترین کلیشه و کاغذی است که ما می توانیم بزنیم و تنها ماشینی است که می تواند این کار را انجام می دهد این ماشین بوده که این ماشین هم برای تولید یک کتاب نفیس طراحی و برای یک هدف خاصی تولید شده بود برای جلد یک چاپ نفیسی تولید شده بود، کسی که این کار رو انجام دادند استاد«شهاب متین رضا» هستند که همه صحافی های نفیس درجه یک مملکت مثل کتاب های آستان قدس رضوی، قرآن باینسقر را ایشان صحافی کرده اند.
کار صحافی کاتالوگ نفیس نمایشگاه «معماری حرف ها و کلمه ها» را استاد «شهاب متین رضا» انجام دادند؟
صحافی کاتالوگ نفیس نمایشگاه را استاد شهاب متین رضا انجام داده است و کس دیگری نمیتواند چنین کاری را با این کیفیت انجام دهد؛ از آنجایی که ما این تکنیک را میشناختیم از ایشان خواهش کردیم اینکار را انجام دهند و ایشان لطف کردند و این کار با کیفیت عالی رنگ گذاری و چاپ شد.
مهمترین ویژگی آثار استاد احصایی این است که در عین مدرن بودن رگه هایی از سنت را در خود دارند و همین برای مخاطب امروز بسیار جذاب است در این مورد توضیح بفرمایید؟
گمان میکنم که کارهای استاد احصایی مخصوصا این کارهاشان از سنت خوشنویسی اصلا پیروی نمی کند.
در ذهن مخاطب بیرونی که اثر را می بیند حروف متبادر می شود؟
استاد احصایی یکی از خوشنویسان درجه یک هستند؛ آخرین کاری که انجام دادند که امیدوارم به زودی منتشر شود قرآن ایشان است که با خط محقق برای اولین بار نوشته شده و الان توسط «مجید فدائیان» برای چاپ آماده سازی می شود. ولی خوب استاد احصایی همان طوری که در سیاه مشق هایی که مدتی پیش در گالری گلستان به نمایش گذاشته شد خوشنویسی درجه یک هستند؛ حافظ را به نستعلیق نوشته اند؛ آثار نقاشی خط استاد احصایی آثار صد درصد مدرنی هستند و اتفاقاتی که دراین آثار می افتد را با کارهای مدرن امروز دقیقا میشود قیاس کرد.
در انتخاب مجموعه به جز شما سه نفر آیا استاد هم نظری داشتند، چطور بود که استاد علاقمند بودند این مجموعه را در اختیار شما بگذارند؟
ما هر سه از شاگردان استاد بودیم و کارهای ایشان را به خوبی میشناختیم، این کار نیز توسط سه نفر گرافیک دیزاینر و مدیر هنری انجام شده است، البته نه به خاطر اسم و رسم به خاطر اعتمادی که دارند و سالهاست با هم کار میکنند، ما در انجمن طراحان گرافیک ایران از آن زمان که در کنار استاد و زنده یاد ممیز کار انجمن رو شروع کردیم ایشان به توانمندی های ما هم واقعا اعتماد داشتند و این بود که دربست همه چیز را در اختیار ما گذاشتند. ما فقط کارها را آماده کردیم و به ایشان نشان دادیم در آن زمان که ما داشتیم کارها را چاپ میکردیم استاد خارج از کشور بودند لذت بردند و وقتی برگشتند با حوصله تک به تک آثار را با دقت امضا و شماره گذاری کردند؛ با این کاری که با دقت و حوصله انجام دادند و امضاء اشون ارزش کار ها رو بالا بردند. استاد به ما اعتماد کردند طبیعتا این اعتماد رو به هر کسی نمیتوانستند بکنند.
با توجه به اینکه باز تولید این آثار هزینه بر است آیا مسئله مالی در این نمایشگاه برای شما مهم بود؟
یک سری کسانی هستند که دارند کاری را باز تولید میکنند وشاید به تجارت این کار فکر میکنند ماهم حتما به مسائل مالی این کار فکر میکنیم ولی هزینه ای که بابت این کار کردیم در مقابل کار تولید شده شاید در قیاس با کسانی که خیلی کم هزینه تر کار میکنند نیست، خیلی پرکار و پر هزینه هستند و یک چنین آدم های ناب و دردانه و درجه یک که روی این کار کار کردند ارزش این کار رو بالا بردند؛ مثلا واقعا کتابی که برای استاد در 200 نسخه چاپ کردیم وقتی عرضه شود هر جلد کتاب یک قطعه نفیس هنری است و اینکار یکی ار درجه یک ترین کارهای این مملکت خواهد بود و به گمانم یک اتفاق خاص باشد.
آیا قصد برپایی نمایشگاه دیگری در نگارخانه ویژه دارید؟
علاوه براین نمایشگاه ما نمایشگاه بعدی مان را هم تقریبا تا یک ماه دیگر برپا میکنیم ودر آن آثار استاد بهرام دبیری را به نمایش خواهیم گذاشت.
مهمترین برنامه هایی که برای نگارخانه ویژه از این پس دارید چیست؟
همانطور که می دانید گالری ما قبلا مدرسه بود و در آن کارهای گرافیک به نمایش می گذاشتیم نه برای فروش ، نمایشگاهی با ۲۰۰ ورک شاپ آموزشی، مدرسه ویژه قبل از کرونا خیلی فعال بود بعد از کرونا هم فعالیت داشت ولی خیلی کمتر؛ اما تصمیم گرفتیم در این دوران با یک سری کارهایی که در تخصص خودمان هستند گالری را راه اندازی کنیم. گالری ویژه کارش را با نمایش آثار استاد احصایی شروع کرد و در ادامه با نمایش کارهای استاد بهرام دبیری و بعد از آن بر روی کارهای منوچهر معتبر فکر و کار می کنیم و دنبال کارهای هنرمندان درجه یک و نخبه هستیم که انشاءالله در آینده به اجرا خواهیم گذاشت.
نظر شما