برنامه توسعه هفتم باید مسئله محور باشد

ذاکری با بیان اینکه برنامه توسعه هفتم باید مسئله محور باشد، گفت:. کشور دارای یکسری مسائل و بحران های اساسی است که اگر یکی از این ها حل شود بسیاری از مشکلات حل می شود و گره از مشکلات مردم باز می شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از مرکز پژوهشهای مجلس، زهرا ذاکری، کارشناس مرکز پژوهش های مجلس  در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه در آستانه شروع برنامه 5 ساله توسعه هفتم هستیم مشخصا بفرمایید که چه نکاتی قرار است در برنامه توسعه هفتم مد نظر قرار گیرد گفت: برنامه 5 ساله توسعه برای یک دوره میان مدت یا 5 ساله تدوین می شود، استثناً برنامه ششم توسعه یکسال تمدید شد زیرا که دولت جدید و تازه بر سر کار آمده، فرصت تدوین برای برنامه هفتم را در اختیار نداشت بنابراین با پیشنهاد مجلس و طبق تفاهمی که با دولت صورت گرفت، یکسال این برنامه تمدید شد. 
 
 
وی در ادامه بیان کرد: برنامه های توسعه ای یک ساختاری دارند، پیش نویس سیاست های کلی از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام تهیه می شود و سپس به تایید مقام معظم رهبری می رسند و آن سیاست های کلی به عنوان راهبر برنامه های توسعه به دولت ابلاغ می شوند. دولت در راس این ستاد تدوین وظیفه دارد که پیش نویس لایحه برنامه را تهیه و به تصویب هیات وزیران برساند و مصوبه هیات وزیران را به عنوان یک لایحه به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند.‌ 
 
 
ذاکری با اشاره به طی روند لایحه برنامه هفتم در مجلس تصریح کرد: مجلس ابتدا در کمیسیون های تخصصی خود لایحه را مورد بررسی قرار میدهد و نهایتا در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی لایحه برنامه هفتم به تصویب می رسد، پس از تصویب در کمیسیون می بایست در صحن مجلس مصوبات کمیسیون تلفیق تصویب شوند و نهایت برای اخذ تاییدیه به شورای نگهبان ارسال می شود. اگر شورای نگهبان هیچ ایراد خلاف قانون اساسی و فقهی بر لایحه نداشته باشد، قانون برنامه به عنوان قانون 5 ساله در دستور کار قرار می گیرد. 
 
 
وی گفت: قانون برنامه ششم مقداری متفاوت تر از 5 برنامه بعد از انقلاب بود زیرا یکسری احکام را دولت به عنوان احکام دائمی برنامه توسعه به تصویب رساند، یعنی این موارد بعد از 5 سال از حیز انتفاع خارج نمی شوند. طبق بررسی های انجام شده سعی کردیم برنامه ششم را بصورت یک گزارش مستند تدوین کنیم که هم‌اکنون بر روی سایت مرکز پژوهش ها قرار دارد. 
 
 
ذاکری با اشاره به ایرادات در قوانین توسعه ای اظهار کرد: از مسائل وایراداتی که به برنامه های قبلی وارد است، اجرایی نشدن تمامی برنامه های است که مصوب شده است، این یک مشکل است. 
 
 
 وی در پاسخ به این سوال که به نظر شما چه نکاتی در برنامه هفتم باید لحاظ شود که مردم آن را قابل دسترس بدانند؟ گفت: متاسفانه برنامه هایی که مورد بی اعتنایی قرار گرفته و اجرا نشده اند، درصد بالایی دارند. براساس بررسی های انجام گرفته، یکی از آسیب هایی که بصورت جدی وجود دارد، نحوه برخورد مجلس با لوایح است ، البته دولت ها هم باید دولت های توسعه گرایی باشند و برنامه را بخوانند و اعتقاد داشته باشند و در واقع اجرای برنامه را در اصول اصلی خود قرار بدهند. مجلس حجم لایحه برنامه را 5 برابر می کند مثلا دولت 44 ماده را در لایحه آورده و مجلس بیش از صد واندی ماده به آن اضافه می کند. متاسفانه استراتژی توسعه صنعتی بایسته در کشورمان نداریم که مبتنی بر آن برنامه توسعه خود را بچینیم و متاسفانه تمام خواسته های منطقه ای در مجلس شورای اسلامی حاکم می شود و مجلس با ایجاد تغییرات در لایحه، آن را به یک لایحه آرزو محور تبدیل میکند، که منابع مکفی برای تحقق آن وجود ندارد، وعملا هر اقدامی که دولت در 5 سال پیش روی خودش انجام بدهد جنسش می شود اقدامات شکلی که خیلی قابل نظارت هم نیست. 
 
 
وی در پایان افزود: برنامه توسعه هفتم باید مسئله محور باشد. کشور دارای یکسری مسائل و بحران های اساسی است که اگر یکی از این ها حل شود بسیاری از مشکلات حل می شود و گره از مشکلات مردم باز می شود.
کد خبر 1138714

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha