خبرگزاری شبستان-شیروان، یکی از الزامات امروز کشاورزی، استفاده از تکنولوژی و ابزارهای نوین برای کاهش مصرف آب و افزایش بهرهوری است، نمیتوان به حوزه کشاورزی توجه کرد ولی نسبت به الزامات آن بیاهمیت بود، در سال های اخیر کاهش بارندگی ها و خشکسالی ها و از سویی عدم تجهیز برخی از اراضی به سیستم آبیاری نوین باعث کاهش عملکرد محصول و خسارت به کشاورزان این منطقه شده است.
لازم است برای نجات از خشکسالی و جلوگیری از هرگونه ضرر و زیان وارده به کشاورزان و افزایش عملکرد محصول به سمت تغییر الگوی کشت و ترویج آبیاری نوین نیز حرکت کنیم تا کشاورزی منطقه با حفظ داشتهها و کمترین هزینه، توسعه یافته و بیشترین عایدات و بهرهوری اقتصادی نصیب خود کشاورزان شود.
براساس دادههای هواشناسی خراسان شمالی هم اکنون ۸۲.۸ درصد گستره شهرستان شیروان را خشکسالی فرا گرفته است. خشکسالی ها و کاهش بارندگی ها موجب شده کشاورزی آبی در خطر باشد و کشاورزان بابت این موضوع نگران هستند. با وضعیت کنونی، کشاورزی دیم شهرستان تعطیل است و کشت آبی هم بیش از ۹۰ درصد وابسته به چاه هاست و از سوی دیگر امسال ۴۳ درصد تولیدات باغی در شهرستان کاهش یافته و گرانی و کمبود آب کشاورزی هم فعالان این بخش ها را در شهرستان با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
یکی از کشاورزان شیروان می گوید: مهم ترین مشکل امروز این قشر کمبود آب و خسارت های وارده در پی حوادث طبیعی در فصول مختلف است که طی سه اخیر، عملکرد محصول به شدت کاهش یافته و یا اینکه بر اثر خشکسالی و سرما از بین رفته است.
«مجتبی نجفی» تجهیز اراضی به سیستم نوین آبیاری را یکی از دغدغهها و راهکارهای مهم این حوزه عنوان کرد و افزود: حرکت کشاورزی از سنتی به سمت مدرن، نیازمند فرهنگ سازی، آموزش کشاورزان و استفاده از نظرات کارشناسان حوزههای آب، کشاورزی و حتی حوزه اقتصادی است و هر چقدر که تغییر الگوی کشت با تعلل بیشتری انجام شود، ضرر و زیان بیشتری نیز متوجه کشاورزان منطقه خواهد بود ولی افزایش قیمت خرید تجهیزات این انگیزه را در دل کشاورزان به یاس تبدیل کرده است.
وی اظهارداشت: با توجه به وضعیت کنونی که خشکسالی ها پیاپی ادامه داشته، انتظار میرود مسئولان برای پیشبرد این موضوع مهم و حیاتی، از توانمندیهای موجود در سطوح مختلف استفاده کنند و طرح و برنامه ارائه شود تا قوانینی جامع و محکم و در صورت نیاز با پشتوانه ملی اتخاذ شود.
یکی از کشاورزان با ابراز گلایه از بی تدبیری مسئولان در این زمینه گفت: مدتی قبل برای روش آبیاری نوین اقدام کردم که پس از طی مراحل فرآیند اداری متوجه شدم یک میلیارد ریال هزینه خواهد شد و کمک بلاعوض دولت فقط 300 میلیون ریال است.
وی با بیان اینکه اجرای این روش یکی از دغدغه های کشاورزان است، افزود: طی چند سال اخیر شاهد افزایش چند برابری خرید لوله، پمپ و تجهیزات بودیم که خرید کل تجهیزات آبیاری با سهم بلاعوض دولت همخوانی ندارد و این در صورتی است که طی این مدت کشاورزان با خشکسالی، کاهش عملکرد محصول و ضرر و زیان مواجه بودند و به هیچ عنوان صرفه اقتصادی ندارد و اینک کشاورزان رغبتی برای انجام این روش ندارند.
یکی دیگر از کشاورزان که دو سال اراضی خود را مجهز به سیستم آبیاری نوین کرده، عنوان کرد: در این مدت کاهش عملکرد بسیار کمبوده ولی انقدر صرفه اقتصادی برای جبران هزینه آبیاری نداشته ام در مجموع کل استفاده از شیوههای نوین آبیاری برای بالابردن سطح تولید محصولات و استفاده بهینه از منابع آبی باید در اولویت کاری کشاورزان و جهاد کشاورزی قرار گیرد.
«رسول سهرابی» تصریح کرد: دولت در اجرای طرح ها کمک بلاعوض در اختیار کشاورزان قرار داده که تنها راه نجات اقتصاد و معیشت شهرستان در این وضعیت بحرانی ترغیب کشاورزان به این موضوع است ولی ظاهرا تاکنون اطلاع رسانی زیادی انجام نشده و برخی هم نسبت به انجام آن هیچ رغبتی ندارند.
مدیر جهاد کشاورزی شیروان با بیان اینکه 90 درصد آب موجود در بخش کشاورزی مصرف میشود، گفت: تاکنون سیستم آبیاری نوین در بیش از 7 هزار هکتار از اراضی شهرستان اجرا شده است.
«حسن ایزانلو» راندمان آبیاری و افزایش بهره وری را از مزایای اجرای طرح سامانههای آبیاری نوین برشمرد و اظهارداشت: با اجرای این طرح برای هر هکتار بین چهار تا چهار هزارو 500 مترمکعب صرفه جویی در مصرف آب خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: اراضی مستعد اجرای آبیاری نوین این شهرستان 10 هزار هکتار است که بیش از 7 هزار هکتار اجرا شده و مابقی خرده مالک هستند که کشاورزان رغبتی برای آن ندارند.
ایزانلو اضافه کرد: افزایش تولید محصولات زراعی از مزیتهای سیستمهای آبیاری تحت فشار در اراضی دیم است.
مدیر جهاد کشاورزی شیروان با اشاره به افزایش هزینه ها، نداشتن توجیه اقتصادی و بی رغبتی آنان در این خصوص گفت: امسال 6 پرونده برای آجرای این طرح در شهرستان تشکیل شده و 3 طرح بارانی به مساحت 20 هکتار با 6 میلیارد ریال اعتبار از محل کمک های فنی اعتباری صندوق توسعه کشاورزی در مرحله اجرا است که سال 99-98، 14 طرح با 20 میلیارد ریال اعتبار جذب شد.
ایزانلو تغییر آبیاری از سنتی و غرقابی به قطره ای و بارانی را از دیگر کارهای این سازمان دانست و بیان کرد: این موضوع باعث عدم هدررفت آب شده و صدمات کمتری به خاک وارد می کند.
وی با بیان اینکه اصلیترین منابع تأمین آبی اراضی زراعی، رودخانههای دائمی، فصلی، چاهها، قنات، چشمهسارها و سد مخزنی است گفت: امسال کمک های دولتی برای هر هکتار اجرای آبیاری قطره ای، 400 میلیون ریال و آبیاری بارانی 300 میلیون ریال است که اجرای آن بهترین راهکار جهت دغدغه و خسارت کشاورزان است.
شهرستان ۱۵۷ هزار نفری شیروان در سال های اخیر دوران خشکسالی و کمآبی سختی را به خود دیده و حتی در مناطق مختلف به ویژه تعدادی از روستاها مردم برای تامین آب شرب با مشکل مواجه شده اند. این شهرستان ۱۰۵ هزار هکتار عرصه کشاورزی و باغی دارد که ۱۲ هزار بهره بردار از این بخش ارتزاق می کنند.
نظر شما