نوبل ایرانی که با وقف میلیونر دهه چهلی ابداع شد!/ جزئیاتی از جایزه البرز در ۱۴۰۱

ارشدی با تشریح سابقه جایزه البرز به عنوان نوبل ایرانی و قدیمی‌ترین جایزه علمی کشور، گفت: این جایزه تنها جایزه علمی است که تماماً بر مبنای سنت حسنه وقف اعطا می‌شود و هدفش حماین از نخبگان و جوانان ایرانی در ساحت علم و فرهنگ است.

به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، وبینار آشنایی با جایزه البرز امروز (دوشنبه، 18 بهمن ماه) با حضور مهندس حیدر ارشدی، مدیرعامل این بنیاد و دکتر مهدی مقیمی، دبیر هیئت انتخاب جایزه البرز 1401 برگزار شد.

 

بنابر این گزارش، شصتمین جایزه البرز ویژه نخبگان در سال 1401 اعطاء می شود.

 

مهندس ارشدی در این وبینار با بیان اینکه بنیاد البرز در سال 1342 یعنی قریب به 60 سال پیش توسط مرحوم حسینعلی البرز تاسیس شده است، اظهار کرد: ایشان همه اموال خود را برای این بنیاد وقف کرده است. مرحوم البرز یکی از 50 فعال اقتصادی ایران در طول 150 سال گذشته و عضو نخستین هیئت امنای دانشگاه صنعتی شریف بوده است و با اینکه ارثی از جانب پدر نداشت اما با ابتکار شخصی در نخستین کار اقتصادی در سال 1312 در مناقصه ساخت زنجیره محوطه بیرونی اولین بانک ملی ایران برنده شد و از سود آن مغازه ای در خیابان فردوسی خرید و طی سه سال کار شبانه روزی نمایندگی 13 شرکت معتبر خارجی را اخذ کرد مثل رادیو، گرامافون، دوچرخه و موتور سیکلت و ... .

 

مدیرعامل بنیاد البرز ادامه داد: ایشان با این فعالیت ها یکی از میلیونرهای ایران در دهه 20 بود، شروع جنگ جهانی دوم و تاثیر آن بر ایران سبب قطع مراودات خارجی مرحوم البرز شد و ایشان با اینکه می توانست ثروت را برای خود هزینه کند ثروتش را در مسیر خیر به کار گرفت شامل ساخت مدرسه و کتابخانه و تاسیس بیمارستان های سیار و تجهیز بیمارستان ها و ... فعالیت های خیرانه ایشان فقط به ایران محدود نبود بلکه برای مثال به گرسنگان آفریقا از طریق صلیب سرخ جهانی و سیل‌زدگان پاکستان هم کمک کرد.

 

میلیونری که به جای بانک، بنیاد فرهنگی تاسیس کرد

وی تصریح کرد:  ایشان نهایتا بنیاد البرز را تاسیس کرد که در نوشته های خود ذکر کرده سه سال روی اساسنامه آن نظر کارشناسان خبره وقت را گرفته است از پروفسور رضا تا بزرگان دیگر که به عنوان اندیشمند دوران شناخته می شدند نهایتا وی در اسفند 1342 بنیاد فرهنگی البراز را با سرمایه معادل تاسیس یک بانک خصوصی در کشور تاسیس و همه اموالش را برای بنیاد وقف کرد.

 

ارشدی تاکید کرد: مرحوم البرز همه اموال خود را به عنوان یک میلیونر دهه 40 شمسی وقف این بنیاد کرد هتل لوزان وقت و هتل ایرانشهر فعلی را به عنوان حق الارث به سه دختر خود داد اما دختران ایشان نیز آن هتل را به دارایی های بنیاد البرز بخشیدند و متعاقب این کار، مرحوم البرز منزل چندهزار متری خود را هم می فروشد و پول آن را هم به بنیاد می بخشد و تا زمانی که ایران بود در یکی از اتاق های هتل لوزان زندگی می کرد و در خاطراتش ذکر می کند من مانده ام و این یک دست کت و شلوار!

 

وی در ادامه ابراز کرد: مرحوم البرز علی رغم وقف اموال، وجود خود را هم وقف بنیاد کرد در حالی که به بیماری برونشیت مبتلا بود مدیریت بنیاد را برای سالیان سال عهده دار بود ایشان حتی پیکرش را هم به دانشگاه علوم پزشکی تهران وقف کرد تا شاید از کنار تشریح جسم شان بر دانش پزشکی کشور افزوده شود!

 

ارشدی در ادامه بیان کرد: مرحوم البرز سه کار ویژه را در بنیاد البرز رقم زد، اول وام شرافتی که ابداع ایشان بود، دوم وام اشتغال به کار و سوم جایزه نوبل ایرانی یا جایزه البرز. چون تحصیلات در دهه 40 پولی بود و بسیاری از مردم از هزینه های دانشگاه برنمی آمدند، مرحوم البرز وام دانشجویی را با عنوان وام شرافتی ابداع کرد تا بدون ضامن و اعتبار صرفا با شرافت عنوان دانشجو از این وام استفاده کنند در دهه 50 به دنبال تغییر شیوه تحصیلات آکادمیک و رایگان شدن آن، مرحوم البرز وام ها را در مسیر اشتغال‌زایی و کارآفرینی هدایت کرد تا از مهاجرت نخبگان جلوگیری کند بدین ترتیب که نفرات برتر دانشگاه ها می توانستند از این وام بهره مند شوند و بعد از یک دوره تنفس 5 ساله به بازپردخت اقدام می کردند.

 

مدیرعامل بنیاد البرز اضافه کرد: در دست نوشته های مرحوم البرز است که برای این به چنین حمایت هایی وام می گفت تا کرامت انسانی جوان ایرانی از بین نرود، لذا در شرایط اعطای وام ایشان ذکر کرده بود که اگر فرد در این دوره تنفس، ابتکار و خلاقیتی داشت از بازپرداخت کل وام معاف می شود! نگاه ایشان کلا حمایت از نخبگان و جوانان ایرانی بود.

 

وی ابراز کرد: مرحوم البراز نهایتا جایزه نوبل ایرانی را در دهه 50 شمسی ابداع کرد، ایشان جمله ای ماندگار دارد و می گوید: نه میراث از پدرم بود و نه تجارت نامشروع می نمودم و نه وابستگی و قرابت با هزار فامیل داشتم که از قَبِل آن سرمایه بیندوزم آنچه را از ملت به دست آورده بودم به شیوه ای دیگر به ملت بازگرداندم!

 

ارشدی با بیان اینکه ماموریت بنیاد البرز صرفا اشاعه فرهنگ در کشور از طریق اعطای جایزه به دانشمندای ایرانی در داخل و خارج از کشور است، تاکید کرد: با این نگاه همه ساله در دو بخش نخبگان و دانش آموزی از برترین های علمی تقدیر می کنیم. تمامی هزینه های جایزه البرز بدون هر گونه مشارکت مالی نهادها و افراد، همه از محلد درآمد موقوفات بنیاد البرز تامین می شود و این تدبیر آن مرحوم برای استقلال همیشگی بنیاد البرز است.

 

جایزه ای برخاسته از سنت حسنه وقف

مدیرعامل بنیاد البرز اعلام کرد: کاهش آلام بشری، ارتقای رفاه زندگی انسانی و اعتلای نام ایران در جامعه جهانی سه محور فعالیت بنیاد البرز است. جایزه البرز باسابقه ترین جایزه علمی کشور و شاید قدیمی ترین جایزه کشور است و در سال 1401 شصتمین سال این جایزه برگزار می شود.

 

وی تاکید کرد: جایزه البرز تنها جایزه علمی است که تماماً بر مبنای سنت حسنه وقف انجام می شود جایزه ای مستقل و فاقد هر گونه وابستگی به نهادهای دولتی و حاکمیتی است؛ هیچ هزینه ای بابت ثبت نام از متقاضیان اخذ نمی شود و قابلیت نامگیری نوبل ایرانی را دارد؛ مرحوم البرز در چشم انداز ترسیمی برای این جایزه چنین عنوانی را در نظر داشته است.

 

چهره های برجسته در میان برندگان جایزه البرز

ارشدی در پایان خاطرنشان کرد: بیش از پنج هزار نفر در طول این سال ها از طریق وام و جایزه البرز حمایت شده اند که چهره هایی همچون آیت الله صادق آملی لاریجانی، عبداله جاسبی و پرورفسور دانشور پدر علم قلب باز، استاد تجویدی از هنرمندان صنایع دستی، علامه آشتیانی، پروفسور احمدی، حجت الاسلام محمد قمی و ... در میان آنها به چشم می خورند. این جایزه در همه شاخه های علوم به برندگان اعطا می شود اعم از علوم پزشکی، علوم پایه، علوم انسانی و ... دارندگان شرایط لازم می توانند از این جایزه بهره مند شوند.

 

سه پایه اصلی آئین نامه جایزه البرز در سال 1401

این گزارش می افزاید: دکتر مقیمی نیز در ادامه این وبینار درباره آیین نامه جایزه البرز اظهار کرد: امسال برای اولین بار آئین نامه جایزه البرز را توسط بنیاد تدوین کردیم که در این مسیر از استادان دانشگاه های بنام بهره گرفتیم، در تنظیم آئین نامه طلاب هم از استادان برجسته حوزه علمیه استفاده شده است.

 

دبیر جایزه البرز 1401 ابراز کرد: پایه های اصلی آئین نامه عبارتند از: بخش اول آموزشی و پژوهشی بخش دوم نوآوری و فناوری که امسال با وزن بیشتری به آن نگریسته شده و بخش سوم مسئولیت پذیری اجتماعی؛ برای هر یک از این پایه ها وزن های مشخصی داریم، بخش اول 55 درصد نمره، بخش دوم قریب به 30 درصد نمره و بخش سوم وزن 15 درصدی را در امتیاز کل دارد.

 

تدبیر امسال برای افزایش شانس دانشجویان مقطع کارشناسی

وی تصریح کرد: تجربه سال گشته نشان داد عمده کسانی که می توانند در جایزه البرز صاحب رتبه های برتر شوند عمدتا دانشجویان مقاطع تکمیلی به ویژه دکتری هستند به همین منظور با نگاه جدید این مسئله را اصلاح کردیم بدین ترتیب که از دانشجوی مقطع کارشناسی امتیاز خاص پژوهشی نداریم و عمده انتظار ما این است که بتواند در نمرات و معدل ممتاز باشد از این رو در مقطع کارشناسی سهم آموزش 85 درصد و سهم پژوهش 15 درصد است و در دوره های تکمیلی سهم بیشتر به پژوهش و تالیف کتاب و مقاله و طرح اختصاص دارد. این اصلاح برای عدالت سنجش مقاطع تحصیلی است.

 

مقیمی با بیان اینکه جزئیات آئین نامه 1401 در سایت جایزه البرز بارگذاری شده است، گفت: در بخش پژوهش مقالات در مجلات و همایش ها و تالیف کتاب و ترجمه و کسب رتبه در جشنواره های معتبر در نظر گرفته شده است. به جای ارسال تمامی مقالات، درخواست شده منتخبی از مقالات را به دبیرخانه ارسال کنند.

 

وی با بیان اینکه شاخص فناوری و نوآوری شامل ثبت اختراع است یا به صورت ثبت داخلی و موردتایید مراجع ذی صلاح و یا موردتایید مراجع خارجی همراه با مستندات، گفت: مورد دیگر در آیین نامه امسال آن است که بنیاد به فناوری نگاهی ویژه دارد برای مثال از آنها که درصدد راه اندازی استارتاپ هستند، حمایت می کند البته مطابق با شرایط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری. علاقمندان به شرکت اگر مستندات را آپلود کنند امتیاز مطابق آیین نامه را دریافت می کنند.

 

مقیمی با اشاره به مسئولیت پذیری اجتماعی به عنوان یک شاخص در جایزه البرز 1401 بیان کرد: فعالیت های بشردوستانه و مشارکت اجتماعی در حل بحران ها مثل اقدامات مقابله ای با کرونا، شرکت در مسابقات دانشجویی، فرهنگی و هنری و عضویت فعال در سازمان ها، تشکل ها و انجمن های دانشجویی زیرمجموعه این شاخص قرار می گیرند.

 

وی ادامه داد: افرادی هستند که در ساحت اختراع کار ویژه ای کرده اند، که اگر با شاخصه های بنیاد البرز همخوانی داشته باشد مثل تلاش برای کاهش آلام بشری، اگر دانشجو هم نباشند می توانند در جایزه شرکت کنند.

 

مقیمی با بیان اینکه رقابت در جایزه البرز بین خیلی خوب ها است، ابراز کرد: به تناسب آنچه در سایت تشریح شده ثبت نام و ارسال اثر داشته باشید تا فرآیند داوری ها طی شود. برای افراد در پسادکتری هم شرایط و شاخصه هایی در نظر گرفته شده است که با رده دانشجویی مقایسه نمی شود و به رده دانشمندان برتر هدایت می شوند ما خودمان چنین افرادی را پیدا می کنیم در حوزه های علوم پایه، علو پزشکی، علوم مهندسی و علوم انسانی و از هر حزوه یک نفر را انتخاب می کنیم که محدودیت سنی (تا 50 سال) دارد.

 

دبیر جایزه البرز 1400 یادآور شد: در بنیاد البرز از یک رشته و شاخه خاص حماتی نداریم محور کار ما حمایت از کلیت علم است؛ تقویم زمانی و نحوه شرکت در جایزه در سایت بنیاد قابل دسترسی است.

 

کد خبر 1145877

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha