خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: آئین افتتاحیه نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری سوم بهمن با حضور شخصیتهایی همچون عباس محمدی، مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری، حجتالاسلام والمسلمین علی دیانی، مدیرعامل بنیاد خیریه آلاء و جمعی از چهرههای شاخص فرهنگی و ادبی کشورمان همچون ناصر فیض، علیمحمد مودب، محمدسعید میرزایی، امید مهدینژاد، محمدمهدی سیار، میلاد عرفانپور، حسین مودب و فاطمه نانیزاد در سالن مهر حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار شد.به منظور اطلاع از جزییات نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری گفتگویی با «حجت الاسلام محمد مهدی خانمحمدی»، دبیر این جشنواره ترتیب دادیم که قسمت دوم آن بدین شرح است:
شاعران معاصر تا چه اندازه در اشعار خود به نیکوکاری توجه دارند؟
شعر بعد از یک مدتی نگاه موعظه گونه خود را از دست داد. برانگیختن احساس، وعظ و خطابه، تعلیم و تدریس از کارکردهای شعر است. در نگاه مدرن هنر به نوعی برانگیختن احساس مخاطب مورد توجه است و در اشعار گاهی توسط یک تصویر است مثل هایکو. شاعران معاصر بیشتر به آسیب های اجتماعی پرداختند تا نیکوکاری و خوب است که در اشعار خود نیکوکاری را لحاظ کنند؛ به عنوان مثال بسیاری از نیروهای جهادی در روستاها و مناطق محروم تلاش می کنند و این می تواند در قالب شعر منعکس شود.
آیا برنامه ای برای جمع آوری و چاپ اشعار شاعران گذشته در باب نیکوکاری دارید؟
در این زمینه تجربه های مختلفی وجود دارد به عنوان نمونه استاد محمد علی مجاهدی یک کتاب در مورد شعر توحیدی دارد و تمام اشعار گذشتگان در زمینه توحید را جمع آوری کردند که مجموعه ارزشمندی است. ما فعلا قصد نداریم اشعار شاعران گذشته را در مورد نیکوکاری جمع آوری کنیم.در حال حاضر در ابتدای راه هستیم و تلاش می کنیم از نظر صاحب نظران در حوزه نیکوکاری استفاده کنیم و ترویج اشعار در این حوزه هدف ماست. شاید اگر کار کمی جلو رویم و جشنواره شناخته شود، بتوانیم به این موضوع نیز بپردازیم.
آیا برنامه ای برای چاپ آثار برگزیده جشنواره شعر نیکوکاری دارید؟
این مسئله در جشنواره ها متداول است که گزیده آثار ادبی به چاپ برسد. قطعا این نیز جزو برنامه کاری جشنواره شعر نیکوکاری است. متاسفانه تیراژ کتاب بسیار پایین آمده و شاهد چاپ کتاب ها در تیراژ 500 و 300 نسخه هستیم. این نشان می دهد که مردم بیشتر با موبایل و فضای مجازی سر و کار دارند تا کتاب و این مساله آسیب زاست. بر این اساس باید با جاهایی تعامل داشته باشیم که مردم بیشتر به آنها رغبت دارند؛ به عنوان مثال می توان بنرهایی در سطح شهر نصب کرد که اشعاری در مورد نیکوکاری داشته باشد. همکاری با شهرداری جزو برنامه های ماست که در زمینه نصب بنر با اشعاری در مورد نیکی و نیکوکاری با آنها رایزنی خواهیم کرد. در نظر داریم اشعاری را به صورت کلیپ در فضای مجازی منتشر کنیم. با صدا و سیما نیز قرار است همکاری کنیم. به تازگی صدا و سیما کلیپ های کوتاهی با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره)می سازد که تعدادی از آنعها پخش شده است. خوب است که اشعاری در مورد نیکوکاری در ابتدا یا انتهای این کلیپ ها باشد. اگر ارگان ها با همدیگر تعامل داشته باشند، کارها بهتر و موثرتر پیش می رود.
برای تبلیغ جشنواره شعر نیکوکاری در سطح کشور چه برنامه هایی دارید؟
در گام اول با قشر خاص یعنی شاعران تعامل داریم. شب شعرهای مختلف در برخی از استان ها تدارک می بینیم به عنوان مثال یک شب شعر در استان قم در 24 بهمن در نظر گرفتیم. شب شعرهایی در اصفهان و کرمان برگزار کردیم. مسئله دیگر تعامل با خبرگزاری ها و رسانه هاست. خوشبختانه افتتاحیه جشنواره شعر نیکوکاری اطلاع رسانی خوبی شد. نمی خواهیم جشنواره صرفا فراخوانی باشد و به افتتاحیه و اختتامیه بسنده شود. دغدغه ما این بود که فاصله زمانی بین افتتاحیه و اختتامیه زیاد باشد تا شاعران متوجه این جشنواره شوند و حتی بتوانند شعر بسرایند.
چه برنامه های جنبی برای جشنواره شعر نیکوکاری در نظر دارید؟
یکی از برنامه های ما برگزاری شب شعر است. در استان های مختلف از جمله کرمان، قم و اصفهان شب شعر برگزار کردیم و می کنیم تا بتوانیم با اساتید شعر در کشور ارتباط برقرار کنیم. شاعران در عرصه تخصصی خود می توانند شعر بسرایند و همکاری کنند، به عنوان مثال استاد محمد علی مجاهدی، پدر شعر آیینی می تواند شعر آیینی و نیکوکاری را مد نظر قرار دهد. استاد سید مهدی طباطبایی، استاد دانشگاه شهید بهشتی از نظر علمی به این مبحث بپردازد. قبل از جشنواره با جمعی از اساتید و شاعران به بحث و گفت و گو نشستیم و این نشست ها و گفت و گوها همچنان ادامه دارد. تلاش می کنیم که شاعران در فضای مجازی همدیگر را برای تولید اثر در این حوزه مطلع کنند تا یک جریانی در شعر با محوریت نیکوکاری ایجاد شود.
نظر شما