خبرگزاری شبستان؛ گروه اندیشه: حضرت علی اکبر(ع)، بزرگترین فرزند امام حسین(ع) در 11شعبان سال 34 هجری در مدینه متولد شدند. ایشان در صورت و سیرت شبیه ترین مردم به رسول خدا(ص) بودند و در روز عاشورا با ورود به میدان، از اولین شهدای بنی هاشم شناخته میشوند. شهادت ایشان چنان بر امام حسین (ع) گران بود که بنابر زیارت حضرت علی اکبر(ع) در کتاب کامل الزیارات ، هنگام حضور امام(ع) بر پیکر فرزند، ایشان خون پسر را به سمت آسمان می پاشید. بدین ترتیب، جایگاه و اوصاف شخصیتی ایشان نه تنها برای جوانان بلکه تمام سنین مهم است ولیکن ما بیشتر شاهد صحبتهای کلی این ویژگیها در رسانه ها و یا تحلیل آنان بنابر ارجاع به منابع کلی و روایات متواتر هستیم.
بمناسبت فرارسیدن ولادت فرخنده حضرت علی اکبر(ع) و روز جوان، تصمیم گرفتیم گفتگویی با حجت الاسلام و المسلمین دکتر یحیی جهانگیری سهروردی، استاد مطالعات اسلامی حوزه و دانشگاه ترتیب دهیم. ایشان با تسلط بر زبانهای انگلیسی، عربی و ترکی استامبولی به تبیین درست از اسلام و ترویج سبک زندگی اسلامی از سیره اهل بیت(س) در برنامه های تلوزیونی و مطبوعات را دارند. بدین بهانه ما نیز نزد ایشان موضوع حق طلبی و شجاعت حضرت علی اکبر(ع) فرزند والای سرور شهیدان، امام حسین(ع) را جویا شدیم.
چرا در سیره حضرت علی اکبر(ع)، دو صفت برجسته شجاعت و حق طلبی بیشتر مورد توجه قرار میگیرد؟
زیرا سبک خاص و ویژه ایشان بر این دو پایه قرار دارد و صحنه کربلا نمود عینی آن است که ما میتوانیم این ویژگی ها را مشاهده کنیم. به عنوان مثال تسلیم و اطاعت محض حضرت از امام، پاسداری از خیام حرم، آبرسانی به خیمه ها در شب عاشورا، همراهی با امام در دیدار با ابن سعد، بیعت مجدد با امام و داوطلب شدن برای شهادت پیش از دیگر اعضای قبیله بنی هاشم. حتی زمانیکه فرزند بزرگ امام در میدان نبرد حاضر شدند و شروع به رجزخوانی کردند، در آن کلید واژه اصلی ایشان شمشیر و فدایی پدر است. بنابراین، علی اکبر(ع) با دفاع از جبهه حق به موقع، این مسیر را برابر رفاه طلبی دنیوی انتخاب کردند که آن ناشی از دلیری بیکران ایشان است. در اینجا ما باید بر انتخاب درست و اقدام به آن در زمان خودش تاکید کنیم.
چرا مسئله تصمیم گیری به موقع حضرت درباره حق طلبی برای ما مهم میشود؟
زیرا در نگرش ایشان فلسفه وجودی انسان دو پایه اساسی داشت: اول حق طلبیدن و سپس نهراسیدن از مرگ. اینها در سیره فرزند برومند امام(ع) به معنای قدرت بالای انتخاب فرد در تعیین سرنوشت خود است. یعنی اگر از مرگ ترسی در دل داشتی دیگر سخت میتوانی تصمیم به دفاع از حق بگیری اما اگر یک جواب منفی بزرگ بر سر این فعل ها بگذاری، دیگر ماجرا عکس میشود و تو پیروز در میدان جاودانه خواهی ماند. زیرا در هر صورت مرگ یک واقعیت حتمی و در زمانی نامشخص اتفاق خواهد افتاد ولیکن اگر تو در برگزیدن مسیر، تردید به خود راه دهی و آن را به فردا واگذار کنی؛ دیگر تبدیل به فردی شدی که حق طلبی را فدای ترس از مرگ کردی.
چگونه میتوان ویژگیهای حق طلبی و شجاعت حضرت را در نسل جوانان امروز ایرانی پروراند؟
ما از این صفات برجسته درس میگیریم که دفاع از این جبهه دارای یک زمان بندی محدود است و مرگ برای حیات مادی انسان یک صفت غیر قابل انکار. این صفت میتواند با عزت باشد یا میتواند عمری تو را در این اندیشه فرو برد که چرا بسبب خوف از خواب جسم، بیداری روح را رها کردی؟ پس انتخاب مسیر زندگی با ماست و شاهد عینی آن در تاریخ، سیره زندگانی حضرت علی اکبر(ع). بدین خاطر در هنگام آغاز سفر به کربلا این نقل و قول را از علی اکبر(ع) داریم که ایشان از پدر، معنای گروه های حق و باطل را جویا شدند و فرزند جمله ای، جریان ساز بیان داشتند:«پس در صورتیکه بر حق باشیم ما را از مرگ چه باک که میمیریم درحالیکه برحقیم». در نتیجه جوانان ما بایست بر امر انتخاب مسیر حق طلبی در زمان درست توجه داشته باشند و آنرا به فردا واگذار نکنند. اگر از مرگ، این واقعیت حتمی، هراس به دل خود راه دهند و مرتکب چنین خطایی شوند شاید دیگر هیچ زمان فرصت جبران آنرا پیدا نکنند.
نظر شما