خبرگزاری شبستان _ خراسان شمالی _ فاروج؛ ساخت گود کُشتی امام مرشد از سال 93 آغاز شد اما همچنان با پیشرفت 30 درصدی باقی است تا پهلوانان و کُشتی گیران همچنان منتظر روز بهره برداری از این طرح باشند.
هرساله 14 فروردین گود کشتی امام مرشد میزبان پهلوانان و کشتی گیران نام آور و نام آشنا بود اما در سال های اخیر با ثبت شدن کشتی چوخه گود زینل خان اسفراین در 14 فروردین و پوشش گسترده آنان به لحاظ صدا وسیما
وحضور مقامات کشوری و استانی، به رغم قدمت بالای این رقابت ها در گود امام مرشد، این رویداد در شهرستان فاروج کمی به حاشیه رفته است اما از استقبال مردمی آن کم نشد و به رغم تغییر زمان برگزاری این رقابت در شهرستان در سال های گذشته به تکرار، اما انجام آن همیشگی بود تا اینکه کرونا این رقابت ها را کاملا در شهرستان تعطیل کرد و از نگاه ورزش دوستان، شرایط ناشی از کرونا فرصت خوبی برای تکمیل این گود بود اما محقق نشد.
در سال 93 که ساخت این گود آغاز شد، با ممانعت میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری با این دلیل که نوسازی گود قدیم به محوطه تاریخی بنای امامزاده آسیب می رساند متوقف و ساخت گود جدید در دستور کار قرار گرفت.
در نشستی با حضور متولیان اجرای این طرح، مقرر شد محل گود کشتی از محل پیشنهادی اداره ورزش و جوانان در تپه گود کشتی، به مکان دیگری در مجاورت آن تغییر کند و محل جدید بر اساس عکس ماهواره ای منطقه تعیین شده و اجرای عملیات آن با نظارت نماینده اداره کل میراث فرهنگی استان صورت گرفت.
ساخت این طرح با پیشرفت 30 درصدی با تخصیص نیافتن اعتبارات در سال های گذشته و پیش بینی نشدن اعتبار برای آن در سال های اخیر همچنان ناتمام باقی است.
یکی از پهلوانان کُشتی چوخه شهر تیتکانلو گفت: سابقه برپایی رقابت های کشتی چوخه در این گود به بیش از 350 سال گذشته بر می گردد و بی توجهی به ساماندهی این طرح اجحاف در حق فرهنگ پهلوانی و سنت های دیرین منطقه است.
پهلوان محمود رحمانی افزود: علاوه بر اینکه نتوانستیم از این فرهنگ دیرینه در شهرستان حفاظت کنیم و شهرستان دیگر استان با ثبت آن از ما پیشی گرفت، در ساخت بنای گود هم درست عمل نکردیم.
یکی از جوانان بخش خبوشان هم گفت: بسیاری از اهالی بخش خبوشان هر ساله به شوق دیدن رقابت های کشتی چوخه از هر جایی که بودند به تیتکانلو می آمدند اما چند سالی است که این رقابت ها تعطیل شده است.
برات عصمتی افزود: از ساخت گود کشتی همه به گمانم هشت سالی می گذرد اما این طرح به سامان نرسید.
گود کشتی امام مرشد در اولویت تامین اعتبار نبوده است
مدیر ورزش و جوانان فاروج گفت: پیشرفت فیزیکی این طرح که ساخت آن از سال 93 آغاز شده 30 درصد است و توزیع اعتبارات با محوریت طرح های دارای پیشرفت فیزیکی بیشتر یا طرح جدید خانه جوان بوده است.
«آتنا فراهی» به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: در سالهای اخیر هم اعتباری برای این طرح که سابقه برگزاری کشتی چوخه در آن به افزون بر 300 سال می رسد، اختصاص نیافته و اعتبارات برای طرح خانه جوان و سالن ورزشی تیتکانلو پیش بینی شد.
مدیر ورزش و جوانان فاروج با اشاره به طرح های مهم ناتمام ورزشی شهرستان گفت: استخر ورزشی با 60 درصد پیشرفت از سال 89 آغاز شده، سالن ورزشی تیتکانلو با 50 درصد پیشرفت فیزیکی از سال 93 و گود کشتی امام مرشد با 30 درصد پیشرفت از سال 93 آغاز شده که تکمیل این طرح ها در حوزه ورزش شهرستان تحول ایجاد می کند.
فراهی گفت: شهریور سال 93 عملیات ساخت سالن ورزشی چند منظوره تیتکانلو واقع در زمینی به مساحت هزار و 300 مترمربع آغاز شد و به رغم خرید کفپوش و تجهیزات سقف آن، تکمیل بنای این طرح 10 میلیارد ریال اعتبار نیاز
دارد که با تخصیص های فعلی کفایت نمی کند.
وی با اشاره به تعطیل بودن طرح خانه جوان گفت: خانه جوان در بهمن سال گذشته با 400 متر زیربنا در فضای محوطه این اداره گلنگ زنی شد اما تخصیص کم اعتبارات مانع از تکمیل این طرح شده است.
فراهی گفت: از منابع استانی برای استخر ورزشی فاروج 40 میلیارد ریال اعتبار، پیش بینی شد اما هنوز رقمی تخصیص نیافته و ساخت آن که از مصوبات دور دوم سفر هیات دولت نهم است در سال 89 آغاز و قرار بود دو سال بعد به بهره برداری برسد اما همچنان عملیات اجرایی آن تعطیل است.
کشتی سنتی باچوخه
کشتی باچوخه خراسان شمالی به عنوان میراث معنوی در سال 87 به شماره 30 در فهرست آثار ملی ناملموس کشور ثبت شده است. چوخه واژه ای کردی و نام لباسی است که کشتی گیران این رشته به تن می کنند که از شنل کوتاهی که کشتی گیران آن را با شال سفیدرنگی محکم می کنند تشکیل شده و از آنجا که این کشتی از قدیم الایام در بین عشایر کرد شمال خراسان مرسوم بوده به نام کشتی باچوخه معروف شده است.
مسابقات مزبور با نواخته شدن دهل و سرنا همراه است که در ذهن بیننده تداعی کننده رشادتها و دلاوریهای پهلوانان و نام آوران تاریخ ایران است. کشتی گیران چوخه قبل از آغاز مسابقه وضو گرفته و با روحیه ای معنوی پا به میدان گذاشته و پس از روبوسی با حریف با دستور داور مسابقه که معمولا' از پیشکسوتان کشتی با چوخه است، کشتی را آغاز می کنند.
کشتی با چوخه سنتی را به نوعی می توان مادر تمام کشتی های آزاد، فرنگی، جودو و کوراش دانست چرا که اکثر فنون آن شبیه آنها است و به تدریج به کشتی های دیگر نیز رسوخ پیدا کرده است.
گود کشتی امام مرشد با قدمتی افزون بر 350 سال در جوار امامزاده نورالله در بخش خبوشان قرار دارد، هرساله در ایام نوروز میزبان بسیاری از ورزش دوستان و کشتی گیران چوخه کار منطقه بوده است.
نظر شما