پیرغار شهرستان فارسان تلفیقی از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی

چهارمحال و بختیاری در کنار طبیعت بکر خود دارای ظرفیت های فرهنگی و یادمان های تاریخی است و مجموعه پیرغار شهرستان فارسان نمود بارز پیوند تاریخ با طبیعت در این استان به شمار می رود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از شهرکرد، وجود بیش از ۸۰۰ جاذبه و بیش از ۱۰۰ کانون گردشگری باعث شده تا چهارمحال و بختیاری به یکی از مقاصد گردشگری کشور به ویژه در فصل تابستان تبدیل شود. در این استان که به خوش آب و هوایی در کشور معروف است دیدن هریک از جاذبه های گردشگری و تاریخی آن خالی از لطف نیست.

 

یکی از مهمترین جاذبه هایی این استان که پیوند تاریخ با طبیعت در آن بخوبی مشهود است، منطقه پیرغار روستای ده چشمه شهرستان فارسان است. اهمیت این جاذبه به سبب کتیبه تاریخی برجای مانده از دوران مشروطیت است.

 

روستای ده چشمه همانطور که از نامش پیداست ترکیبی از ده و چشمه است. در این روستا چشمه پرآبی وجود دارد که باعث سرسبزی این منطقه توریستی شده است.

 

در منطقه پیرغار آبشاری به همین نام وجود دارد که یکی از جاذبه های دیدنی در این منطقه به شمار می رود و از دیدنی ترین آبشارهای فصلی ایران است و به علت وجود چشمه ها و رودخانه های اطراف آن، نسبت به استان های دیگر مدت زمان بیشتری جاری و در محیط طبیعی شگفت انگیزی واقع شده است.

 

این آبشار نام خود را از غاری آهکی و ناشناخته به نام پیرغار گرفته است. این غار آهکی با طول عمر طولانی در بین مردم محترم منطقه محترم است. به گفته اهالی قدیمی که در این منطقه زندگی می کرده اند این منطقه در گذشته های دور عبادتگاه مردم به شمار می رفته و امروز نیز برخی از گردشگرانی که به این منطقه سفر می کنند به رسم گذشته در این غار شمع روشن می کنند.

 

از مسیرهای ایجاد شده در کوه می توان با یک کوه پیمایی خود را به بالاترین نقطه آبشار و در ادامه مسیر با دنبال کردن آب به سرچشمه آن رسید. آبشار پیرغار در این منطقه سبب شده تا درختان و طبیعت سرسبزی شکل گیرد و هوای دلپذیری را برای مسافرانی که به این منطقه سفر می کنند، فراهم کند.

 

در این منطقه یکی از مهمترین و ارزشمندترین جاذبه هایی که سبب شده نام آن بسیار بر سر زبان ها باشد کتیبه ای است که در دوران مشروطیت در این منطقه باقی مانده است.

 

بر روی قسمتی از کوه پایه رشته کوه زاگرس کتیبه ای به زبان فارسی حکاکی شده است. این کتیبه ها مربوط به دوران قاجاریه و عصر مظفری است. کتیبه ها در چهار قسمت مجزا به سینه صخره ها و به ترتیب زمان وقایع از راست به چپ حجاری شده اند. کتیبه سوم تقریبا در حد فاصل و زیر دو کتیبه ابتدایی قرار گرفته است که خود شامل دو بخش مجزاست. نوع خط کتیبه ها نستعلیق که گاه با شکسته آمیخته شده است. کتیبه پیرغار در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

بر روی این سه کتیبه از زبان دو شخصیت و رهبر تاثیرگذار در دوران مشروطیت نوشته شده است که نام های آنان سردار اسعد و سردار ظفر بوده است.

 

بر روی کتیبه اول اشاره ای به وضعیت ایران در زمان مظفرالدین شاه و درخواست های مردم حک شده و همچنین در ادامه آن شرح وقایعی از وضعیت مردم در اصفهان و تهران و درخواست های آنان بیان شده است. از جنگ هایی که بین قبایل در این شهر رخ داده هم شرح حال کوتاهی بیان شده است. این نوشته ها از زبان سردار ظفر بوده است.

 

در کتیبه دوم نیز که از زبان سردار اسعد نوشته شده پس از ذکر دو بیت شعر، گزیده ای از اتفاقاتی که بر سر انتقال قدرت از ایلخانی به حاجی خانی رخ داد، بیان شده است.

 

یک قطعه سنگ که به شیر سنگی معروف است نیز در کنار درب ورودی مجموعه تفریحی پیرغار قرار گرفته که از دوران قاجاریه تاکنون در این منطقه باقی مانده است.

 

کتیبه‌های پیرغار تنها کتیبه‌های سنگی برجا مانده از مشروطه

 

یک باستان‌شناس در خصوص امنیت تاریخی این جاذبه می‌گوید: کتیبه‌های مشروطه پیرغار تنها کتیبه سنگی مربوط به دوره مشروطیت نه تنها در استان چهارمحال و بختیاری بلکه در کل ایران است.

 

اردشیر آخوندی افزود: ۱۰۶ سال از تاریخ حک این خطوط می‌گذرد و با توجه به گذشت زمان مرمت‌های زیادی بر روی این کتیبه‌ها انجام شده است.

 

وی به بازسازی این کتیبه‌ها نیز اشاره کرد و گفت: بازسازی این دو کتیبه ارزشمند تاریخی طی سال‌های ۱۳۷۵ تا ۱۳۷۶ انجام گرفته است.

 

این کارشناس باستان‌شناسی خاطرنشان کرد: بازسازی مرحله نخست در سال ۱۳۷۵ شامل جلوگیری از ورود اب به شکاف‌های داخلی کتیبه‌ها و مرحله دوم در سال ۱۳۷۶ شامل احداث محافظ برای سنگ‌نوشته‌ها و رنگ‌آمیزی آن است.

 

به گفته آخوندی، عملیات مرمت کتیبه‌های مشروطیت شامل دفع و حذف عوامل آسیب‌زا، دفع رطوبت، لایه‌برداری، حذف گل‌سنگ و آسیب‌های بیلوژیکی و منظری و خواناسازی کتیبه‌های تاریخی در مجموعه گردشگری پیرغار در حال انجام است.

 

اما همانطور که گفته شد در کتیبه دوم مجموعه گردشگری تاریخی پیرغار از زبان سردار اسعد نوشته شده که پس از ذکر دو بیت شعر، گزیده‌ای از اتفاقاتی که بر سر انتقال قدرت از ایلخانی به حاجی خانی رخ داد، بیان شده است.

 

با توجه به اینکه این منطقه دارای آب و هوای مناسبی به ویژه در فصل بهار و تابستان است بهترین گزینه برای طبیعت دوستان و علاقمندان به تاریخ به شمار می رود.

 

کد خبر 1161452

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha