به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، «جواد رستمی» در بازدید اصحاب رسانه از باغ وحش مشهد و در جمع خبرنگاران گفت: باغ وحش وکیل آباد بزرگترین باغ وحش خصوصی کشور تا مدتی قبل بود، 98 نوع گونه در این باغ وحش نگهداری می شوند اما تعداد حیوانات اگر از یک فنچ که در کف دست جا می گیرد تا تارگون که بیش از 150 کیلو وزن دارد بخواهیم در نظر بگیریم بالای 600 حیوان در باغ وحش هستند.
مدیر باغ وحش مشهد در خصوص نحوه بررسی سلامت حیوانات بیان کرد: روزانه دامپزشک در باغ وحش حضور دارد و در روزهای تعطیل اگر مشکلی پیش بیاد حاضر و مشکل پیش آمده را رفع می کند و در مواردی که نیار به بیمارستان باشد، طبق قراردادها با بیمارستان دامپرشکی و دانشکده دامپزشکی صورت می گیرد، در واقع سلامت حیوانات باغ وحش به شکل بصری، گزارشات کارگران، انجام درمان در محل، تست گیری، انجام آزمایشات دوره ای و واکسیناسیون انجام می شود.
وی افزود: ما برادرها با یکدیگر این مکان را اداره می کنیم و تا الان توانستیم به بهترین امکانات اینجا را بروز کنیم و از نظر ما این باغ وحش به خوبی توانسته علی رغم عدم حمایت مسئولین و نهادها دوام بیاورد و من همان گونه که به فرزندانم رسیدگی می کنم به حیوانات این جا نیز رسیدگی می کنم و حتی حیواناتی که از شیر مادر محروم هستند به منزل می برم و با شیرخشک تغذیه آنها را انجام می دهم.
رستمی با بیان شرایط کرونایی و مشکلات آن افزود: در 9 ماه تعطیلی باغ وحش بدلیل شرایط کرونا، حدود 15 میلیارد تومان تنها بابت غذای حیوانات متحمل شدیم، ما 11 روز قبل از اعلام دامپزشکی مبنی بر بسته شدن باغ وحش به دلیل شیوع کرونا، آن را تعطیل کردیم چون فکر می کردیم کرونا از حیوان به انسان سرایت می کند، خوشبختانه در این مدت کرونا هیچ یک از حیوانات و پرسنل ما به کرونا مبتلا نشدند.
مدیر باغ وحش مشهد ضمن گله از نهادهای دولتی مبنی بر عدم حمایت از آنها؛ تصریح کرد: نه تنها هیچ گونه حمایتی از سمت نهادهای دولتی نمی شویم و تسهیلاتی دریافت نکردیم، بلکه در مسیر ما سنگ اندازی نیز می کنند ، 9 ماه باغ وحش بسته بود اما یک سازمان به اینجا مراجعه نکرد که حیوانات را چگونه تغذیه می دهید؟ آیا نیاز به پروتئین و غذا دارند؟ اکنون که بسته است و حیوانات نیاز به مراقبت و غذا دارند از کجا هزینه آن را تامین می کنید؟ آیا نیاز به کمک است؟ اما وقتی باغ وحش باز شد نامه نظارتی آمد و همه مراجعه کردند. ما به هیچ عنوان تسهیلات دریافت نکردیم؛ فقط هزینه غذای حیوانات در باغ وحش هر روز 25 تا 30 میلیون تومان است که اگر این سرمایه را در بانک نگهداری می کردم بسیار راحت تر زندگی می کردم .
وی در ادامه بیان کرد: طی 12 ماه سال، تنها 120 روز باغ وحش، درآمد دارد اما برخی تصور می کنند که ما درآمد هنگفتی داریم در حالی که هزینه تغذیه و نگهداری حیوانات، کارگران و خرید حیوان دیگر و موارد بهداشتی آن برای ما بسیار پر هزینه است .
رستمی اظهار داشت: حیواناتی مانند شیر در طول شبانه روز فقط 6 ساعت بیدار هستند، آن هم برای شکار، ما بقی آن در حال خواب و استراحت هستند و یا چون شیر زمان طولانی در خواب است هنگام بیدار شدن چند دقیقه طول می کشد تا بتواند به راحتی راه برود لذا برخی فکر می کنند شیر بیمار است و از شدت گرسنگی بی حال شده است.
وی در خصوص تغذیه حیوانات این باغ وحش نیز بیان کرد: تغذیه به شکل 6 روز در هفته و بر اساس پروتکل های تنظیمی محیط زیست است و بیشتر از مواد پروتئینی مانند گردن و بال مرغ و گوشت قرمز استفاده می شود و به هیچ عنوان از تلفات باغ وحش و حیوان زنده برای تغذیه حیوانات استفاده نمی شود و با توجه با گونه های ریز و درشت روزانه 450 تا 500 کیلو گوشت و پروتئین مصرف می کنند .
رستمی در خصوص پلنگ ایرانی گفت: یکی از گونه های ارزشمند در حال انقراض و یکی از گربه سانان بسیار خاص و با اخلاق های خاص است که یکی از اینها پس از گرفتن از دست قاچاقچیان در سال 91 از طریق محیط زیست به این باغ وحش منتقل شد که در سال 95 دچار حملات صرعی شد و تا الان روزانه دو نوبت داروهای اعصاب و ضد صرع استفاده می کند، ما متولی نگهداری این ببر هستیم و مالک آن محیط زیست می باشد و تا الان سنی بالغ بر 10 سال دارد.
مدیر باغ وحش مشهد در خصوص علت عدم زاد و ولد این پلنگ افزود: بسیاری از گربه سانان در اسارت و جلو چشم انسان جفت گیری نمی کنند و این پلنگ نر از ابتدا تنها بود و هم سن خود نداشت و چون پلنگ ایرانی جزو گونه های بومی ایران است، قابل خرید و فروش و قابل واگذاری از طرف سازمانی به جایی نیست و ما ضامن بقای آن هستیم.
وی به بابون یکی از میمون سانان و شامپانژه این باغ وحش اشاره کرد و اظهار داشت: گونه شامپانزه یکی از حیوانات بسیار باهوش باغ وحش و طبیعت و در برخورد با انسان بسیار خطرناک است، به شکل خانوادگی زندگی می کند، میشل متولد سال 91 است، گونه ماده آن سال گذشته بعد از سه سال درمان و جراحی به علت نارسایی کبدی تلف شد و اکنون تنها است و در حال حاضر درخواست برای نوع ماده آن شده است؛ شامپانزه یکی از جاذبه های بی بدیل این باغ وحش است.
رستمی در خصوص ببر بنگال این باغ وحش نیز گفت: عمر گربه سانان در قفس بین 17 تا 18 سال است، این نوع ببر در زایمان های 2 به بعد تا 5 توله می آورد، ببرها بر خلاف گونه هایی مثل پلنگ یا سیاه گوش که اصلا در دید انسان جفت گیری نمی کنند در باغ وجش زایمان می کنند. همچنین شیرها چون به شکل خانوادگی زندگی می کنند مادران بسیارخوبی هستند و از فرزندان خود نگهداری و مراقبت می کنند در حالی که ببرها در اکثر موارد مادر بعد از به دنیا آوردن فرزند خود آن را رها می کند و عاطفه ای به او ندارد به همین دلیل رو به انقراض است لذا ما تلاش می کنیم در همان 24 ساعت ابتدایی بعد از زایمان فرزند را جدا و از طریق شیر خشک بزرگ کنیم.
مدیر باغ وحش مشهد در ادامه بیان کرد: بسیاری از حیوانات در اینجا متولد باغ وحش هستند و هیچ گونه درک واقعی از حیات وحش واقعی ندارند ولی در ضمیر ناخودآگاه خود معنای آزادی را متوجه می شوند در اینجا تمام تلاش ما این است که بتوانیم شرایط زیستی آنها را همانند سازی کنیم و از لحاظ تغذیه به آنها رسیدگی شود چرا که این حیوان بقا، تغذیه و زیست او در دست ما انسان ها است لذا ما از لحاظ اخلاقی تعهد داریم که وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهیم و اگر در برخی مورد ظاهر حیوانات متفاوت است به دلیل تغییر فصل، تغذیه و مسائل فیزیولوژی آنها است که طبیعی است و در مورد انسان ها نیز این اتفاق می افتد.
وی با تاکید بر اینکه حیوان در حال مرگ به لحاظ سوء تغذیه در باغ وحش وجود ندارد؛ گفت: علاوه بر تعهد ما، نظارت ها بر ما کامل، دقیق و سختگیرانه است و در این خصوص آزمایش ها و بیمارستان های همکار داریم و محیط زیست به ما کمک می کند و تمام نکات مورد تاکید محیط زیست از جمله فضا، امکانات و .. در باغ وحش رعایت شده و بر اساس استاندارها می باشد.
رستمی با اشاره به تایگون نگهداری شده در باغ وحش، گونه ای نادر که پدر شیر و مادر ببر است؛ افزود: تایگون حیوان کاملا تحقیقاتی و آزمایشگاهی است و در 5 کشور جهان این گونه وجود دارد، این حیوان نر آن عقیم و ماده اگر بچه آن دختر باشد تا یک نسل می تواند با شیر و یا ببر نر دیگری جفت گیری کند و بچه حاصل نیز اگر ماده باشد نمی تواند بچه دار شود؛ چون جفت گیری شیر و ببر احتمال به دنیا آمدن بچه ای ناقص می شود ممنوع اعلام شده است.
مدیر باغ وحش مشهد در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر 40 گونه پرنده مختلف در باغ وحش نگهداری می شوند و چون تجمعی زندگی می کنند گونه هیبرید در آنها بسیار زیاد است. مهمترین دغدغه در مورد نگهداری پرندگان، انتقال بیماری پرندگان مهاجر در تماس با این پرندگان است که تا حد امکان جلوگیری شده است و برای این منظور هر 4 ماه واکسن انفلوآنزا به پرندگان تزریق می شود.
وی در خصوص جابجایی باغ وحش گفت: زمین باغ وحش را در طرقبه خریداری کردیم اما چون هزینه ساخت آن بسیار بالا است و حداقل هزار میلیارد هزینه ساخت آن می باشد، از ساخت آن صرف نظر کردیم، این باغ وحش قرار بود به صورت سافاری ساخته شود. در حال حاضر تا 50 سال دیگر با فراهم آوری زیرساخت های مد نظر محیط زیست، دامپزشکی و بهداشت، حضور ما در این باغ وحش تمدید شد.
وی وجود باغ وحش را عاملی بر ماندگاری بیشتر مسافر در مشهد عنوان کرد و افزود: در صورت حمایت سازمان گردشگری از باغ وحش، تلاش می کنیم ماندگاری مسافر را تا دو روز بیشتر در مشهد، بیشتر کنیم .
رستمی با تاکید بر فرهنگ ساری نسبت به مراقبت از حیوانات گفت: متاسفانه برخی از بازدیدکنندگان آهن، سنگ، سیگار و شیئ های مختلف به سمت حیوانات باغ وحش پرتاب می کنند که در برخی موارد حیوان زخمی و دچار آسیب شده است.
نظر شما