خبرگزاری شبستان، جهان اسلام: همزمان با پایان ماه مبارک رمضان، مسلمانان با رؤیت هلال ماه شوال، عید فطر را اعلام کردند. مسلمانان سراسر جهان با آداب و مراسم ویژه به استقبال عید فطر می روند، این درحالی است که بسیاری از آداب و رسوم مخصوص هرکشوری با کشور دیگر متفاوت است.
برخی از آداب و رسوم کشورهای عربی سینه به سینه و از نسلی به نسل دیگر منتقل منتقل می شود. نسل ها تغییر می کند و سالها می گذرد، اما این آداب و رسوم با جشن های عید فطر باقی می ماند.
عید در مصر:
نماز عید فطر در میدان های بزرگ و مساجد قدیمی در قاهره اقامه می شود. مسلماان هنگام اقامه نماز عید لباس های نو یا جامه سفید می پوشند. پس از نماز، برای فرارسیدن عید، به یکدیگر تبریک می گویند و به زیارت اهل قبور می روند و قرآن تلاوت می کنند.
از مهمترین کارها در عید فطر، هدیه دادن و عیدی دادن به کودکان است. مسلمانان این عید را فرصت بزرگی برای نزدیک شدن به یکدیگر و احیای صله رحم که دین اسلام به آن تشویق می کند، می دانند.
شادی و خوشحالی با آذین بندی خیابان ها، میدان ها و آماده سازی شان برای ادای نماز عید مشخص می شود. خویشاوندان به دیدار یکدیگر می شوند و کودکان با لباس های جدید شان شاد هستند.
صدای تکبیر از گلدسته ها شنیده می شود و تواشیح در مساجد خوانده می شود.کودکان، بزرگسالان را هنگام نماز همراهی می کنند.
یکی از مراسم مردم مصر در روز عید فطر برگزاری مسابقات ورزشی از جمله سوارکاری و مسابقات فرهنگی و دینی است.
عید در اندونزی:
سنت مودیک یا پولانگ کامپونگ در اندونزی مترادف با یک سنت سالانه بازگشت به خانه و زادگاه است که یک سنت شگفت انگیز است. در آن مهاجران در راه بازگشت به زادگاه خود در یک تعطیلات بزرگ در اندونزی هستند یا 30 میلیون نفر مسافرت یا مودیک می کنند. این سنت همچنان تاکنون ادامه دارد.
سنت دیگر در عید فطر، مراسم «حلال به حلال» است که مدت طولانی رواج دارد. مردم به دیدار یکدیگر می روند و طلب حلالیت می کنند. این مراسم با هدف ترویج صلح و آشتی در جامعه اندونزی برگزار می شود.
عید در امارات:
زنان خانه دار به ساماندهی منزل و مرتب کردن برای استقبال از عید فطر و تهیه نیازهایشان اقدام می کنند. حنا بر دست دختران می گذارند و لباس های جدید برای کودکان آماده می کنند. غذا و خوراکی و میوه برای برای استقبال از میهمانان تهیه می کنند.
جشن عید در روستاهای امارات متفاوت است. در روستاها نماز عید در میادین آغاز می شود. مردان و کودکان آراسته می شوند و رقص محلی را به عنوان ابراز شادی اجرا می کنند. اما در شهرها، تدارکات مشابه است. اما نماز در مصلای عید که سرباز است،خوانده می شود. پس از نماز، خانواده ها و بستگان به یکدیگر تبریک می گویند. در این روز کودکان و خانواده ها به سمت بوستان ها و تفرجگاه ها می روند. سپس برای استقبال از میهمانان به منزل می روند و عید شما مبارک به یکدیگر تبریک می گویند.
توزیع شیرینی های مخصوص، بازی های دسته جمعی، داستان سرایی و نقاشی با حنا روی دست ها از جمله کاری مردم امارات در این روز مبارک است.
عید در سودان:
مردم سودان در نیمه ماه مبارک رمضان برای تدارک عید فطر آماده می شوند. شیرینی ها و نان هایی مانند غریبه و پتی فور، سابلیه و سویسرول را به مقدار کافی برای تکریم نمازگزاران تهیه می کنند و بعد نماز عید به نمازگزاران تعارف می کنند. نماز عید در میدان های نزدیک مساجد برگزار می شود. همگی به یکدیگر تبریک می گویند. سپس بسیاری از مردم روستا به منزل بزرگسالان می روند درحالی که صبحانه شان را با خود می برند. سپس دسته جمعی برای عیادت بیماران و سالمندان به همراه زنان و کودکان می روند. در روز اول شوال، سفرهای خانوادگی و تبریک به همسایگان انجام می شود و همه اوقاتشان را در کنار ساحل نیل می گذرانند.
عید در یمن:
جشن عید فطر در یمن نسبت به کشورهای دیگر متفاوت است. مردم یمن با جمع آوری هیزم و قراردادن آن به صورت کپه های بلند به آتش زدن این کپه ها در شب عید اقدام می کنند و از فرارسیدن عید سعید فطر شادی می کند و با اندوه خداحافظی می کنند.
مردم یمن در روستا به قربانی کردن و توزیع گوشت به همسایگان اقدام می کنند. دید و بازدید در طول عید و تبریک فرارسیدن عید و دادن عیدی انجام می شود. «سلته» یکی از غذاهای یمنی در عید فطر است که متشکل از شنبلیله له شده، تکه های سیب زمینی پخته و کمی گوشت، برنج و تخم مرغ است. زنان یمنی غذاهای مختلفی همچون بنت الصحن یا السّبایه آماده می کنند. این غذا شامل تکه ای نان فطیر، تخم مرغ، عسل طبیعی و روغن طبیعی است.
عید در فلسطین:
مردم فلسطین تلاش می کنند تا نماز عید را در مسجد الاقصی برگزار کنند، باوجود اینکه اشغالگران ممانعت هایی را برای ادای شعایر دینی داخل مسجد اتخاذ کرده است. خانواده ها در فلسطین شیرینی عربی همچون برازق و نقوع می پزد. زنان با تهیه شیرینی های محلی مانند معمول و حلی سنونک و یحمی تهیه می کنند.کودکان آهنگ هایی را در آخرین روز ماه مبارک رمضان و عید فطر می خوانند.
پس از خروج از مساجد، بسیاری از مردم به تلاوت قرآن برای شهدای شان در قبرستان های اقدام می کنند و پخش کیک اقدام می کنند.
عید در موریتانی:
مردم موریتانی با فرارسیدن عید فطر بازی های قدیمی را برگزار می کنند. این بازی ها در این عید در حومه موریتانی انجام می شود. از جمله مشهورترین این بازی ها، بازی مبارزه با عصا به نام دبوس است. بازی دیگر ظامت که تخته نرد در مصر است. با این تفاوت که قوانین خاصی دارند.
عید در عربستان:
استقبال عید در عربستان با کشور دیگر متفاوت است.خانواده با خرید نیازهایشان از جمله لباس و غذا همچون کبسه، مرقوق، مراصیع و هریس است . شیرینی مخصوص در عید در برخی از مناطق عربستان کلیجیه و معمول و المنار است. مردم عربستان در صبح عید فطر خرما و نوشیدنی هایی همچون قهوه، چای و انواع آبمیوه تهیه می کنند.
در صبح عید، مردم برای نماز عید گردهم جمع می شوندو پس از ادای نماز به یکدیگر در مسجد با عبارت های کل عام و انتم بخیر و تقبل الله طاعتکم تبریک می گویند.
نظر شما