در معرفی شخصیت حضرت معصومه (س)کوتاهی کرده ایم/دستگاه ها با ساخت محصولات دینی جوانان را از بحران هویت نجات دهند

حجت الاسلام هادی پور با بیان اینکه در معرفی الگوهای دین اسلام به طور کلی دچار یک کوتاهی شدیم گفت: دستگاه های فرهنگی از قبیل صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت ارشاد بایدبا ساخت محصولات فرهنگی شخصیت حضرت معصومه(س) را به جامعه معرفی کنند.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، زندگی این بانوی گرامی و زیارتنامه حضرت معصومه(س) با مضامین عالی باید به جامعه معرفی شود.سه امام معصوم از فضیلت زیارت ایشان سخن به میان آوردند، این امر نشان از عظمت وجود مبارک کریمه اهل بیت(س) است که باید به خوبی معرفی شود ولی هنوز تا معرفی همه جانبه حضرت معصومه(س) فاصله زیادی وجود دارد. لذا در این خصوص با حجت الاسلام «سامان هادی پور»، مدیر موسسه اسرار بیان گفت و گویی انجام داده ایم که مشروح آن در ادامه تقدیم حضورتان می شود.

 

 

چه ویژگی هایی در حضرت معصومه (س) وجود دارد که می تواند الگوی خوبی برای دختران و بانوان امروز جامعه ما باشد؟

خود این حرم کریمه اهل بیت (ع) که در شهر مقدس قم بارگاه عظیمی دارد و علمای شیعه از بزرگترین مراجع دینی و مردم با احترام و اکرام حرم این بانوی بزرگوار را زیارت و طواف می کنند، بیانگر نگاه با کرامت اسلام نسبت به یک زن است لذا لازم است که ما این مساله را در دنیا فریاد بزنیم، مخصوصا آنهایی که نگاه اسلام به زن را یک نگاه جنسیتی و تحقیرآمیز می  پندارند و یا اسلام را متهم به این می کنند که جایگاه و مقامی برای زن قایل نیست، در صورتی که این بارگاه عظیم حضرت معصومه (س) بیانگر احترام و نگاه اسلام به جنس زن می باشد. ائمه معصومین (ع) نیز مقام والایی برای این بانوی بزرگوار در نزد خداوند متعال قائل بودند، به گونه ای در قسمتی از زیارت‌نامه‌ی حضرت فاطمه المعصومه سلام‌الله علیها به محضر آن بانوی بزرگوار چنین عرضه می‌داریم: «یَا فاطمه اشْفَعِی لِی فِی الْجَنَّةِ فَإِنَّ لَکِ عِنْدَ اللَّهِ شَأْناً مِنَ الشَّأْنِ؛ ای فاطمه! مرا در بهشت (برای رفتن به بهشت) شفاعت بفرما؛ چراکه همانا تو در نزد خداوند دارای شأن و منزلت بلندی هستی، پس این بانو بزرگوار به دلیل مقامات معنوی، طهارت، پاکی و علم فراوانش چنین جایگاه و مقامی پیدا کرده اند.

 

لذا اولین نکته ای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که حضرت معصومه (س) دختری بودند که در سن جوانی به اوج فضایل انسانی، معنوی و علمی رسیده بودند، همان گونه که پدر گرامی شان امام موسی کاظم (ع) فرمودند: «فَداها أبوها»، (پدرش فدایش). این خیلی مهم است که یک امام معصوم در مورد فردی چنین عبارتی به کار ببرد. ما این شبیه را فقط در خصوص حضرت ابوالفضل العباس (ع) داریم که امام حسین (ع) در موردش فرمودند: «بنَفْسي اَنْتَ» (جانم فدایت عباس) این نشان می دهد که در دین مبین اسلام هیچ فرقی بین زن و مرد وجود ندارد و هر کدام از آنها می توانند به درجه عالی برسند.

 

بهره علمی حضرت فاطمه معصومه(س) در پرتو تعالیم امام کاظم (ع) و امام رضا(ع) یکی از ویژگیهای شخصیتی این بانوی بزرگوار است. نقل است: روزی جمعی از شیعیان به قصد دیدار حضرت موسی بن جعفر(ع) و پرسیدن سؤلاتی از ایشان، به مدینه منوره مشرف شدند. چون امام کاظم(ع) در مسافرت بود، پرسش های خود را به حضرت معصومه(س) که در آن هنگام کودکی خردسال بیش نبود، تحویل دادند. فردای آن روز برای بار دوم به منزل امام رفتند، ولی هنوز ایشان از سفر برنگشته بود. پس به ناچار پرسش های خود را باز خواستند تا در مسافرت بعدی به خدمت امام برسند، غافل از اینکه حضرت معصومه (س) پاسخ پرسش ها را نوشته بودند. وقتی پاسخها را دیدند بسیار خوشحال شدند و پس از سپاسگزاری فراوان، شهر مدینه را ترک کردند. در بین راه با امام کاظم(ع) برخورد کردند و ماجرای خود را تعریف کردند، وقتی امام(ع) پاسخ پرسشها را مطالعه کردند، سه بار فرمود: «فَداها أبوها» پدرش فدایش. بنابراین می‏‌توان گفت حضرت فاطمه معصومه(س) تحت تعلیم و تربیت دو امام معصوم(ع) مورد تربیت های الهی قرار گرفتند و منبع نور و معرفت قرار داده شدند.خوشبختانه امروز نیز دختران ما در عرصه های مختلف علمی به قله عالی از رشته های مختلف و تخصصی دست یافتند که مایه افتخار جامعه ماست.

 

ویژگی دیگر حضرت معصومه (س)این است که در کنار داشتن علم و دانش، تقوا، طهارت و تزکیه نفس ایشان بسیار پررنگ است، اگر ما می بینیم حرم این بانوی بزرگوار به دستور امام رضا (ع) مورد زیارت میلیون ها شیعه از سراسر دنیا قرار می گیرد به جهت مقام تقوای ایشان است وگرنه هیچ دلیلی ندارد، یک شخصی که بیش از هزار سال است که از دنیا رفته، مردم برای توسل به زیارت حرم ایشان برود لذا این مقام حضرت معصومه (س) به لحاظ تقوا است که تا این اندازه مورد تکریم مسلمانان قرار می گیرد، چون خداوند در قرآن می فرماید: «إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ» (گرامی ترین شما نزد خداوند باتقواترین شما است این هم یکی از مهمترین ویژگی های حضرت معصومه (س) برای دختران امروز جامعه ما است که بتوانند با تزکیه نفس و مراقبت از خودشان و اطاعت پروردگار از لحاظ معنوی اوج بگیرند و به مقامات بالایی دست یابند.

 

جایگاه دختر در دین اسلام، روایات و احادیث ما چگونه تعریف شده است؟

روایات متعددی از ائمه معصومین (ع) در مورد مقام دختر ذکر شده و در قرآن کریم نیز به آن پرداخته شده است، حتی جایگاه دختر را در مقامی نه چندان بلند عرضه می کنند. در فرهنگ اهل بیت (ع) که ریشه در وحی و کلام الهی دارد، زنان و دختران از جایگاه خاصّی برخوردارند و تعابیر زیبا و بلندی که برای دختران به کار گرفته شده است، حاکی از این موضوع است. از اهل بیت (ع) نقل شده است که فرمودند: وقتی پدر وارد خانه می شود باید دختر را مقدم بر پسر بدارد، لذا نوع برخوردهای ائمه (ع) با دختران شان بیانگر این است که باید با دختران نهایت عطوفت و محبت برخورد شود و همان طور که او برای پدر رحمت است، پدر هم باید او را با محبت تربیت پرورش دهد. این همان چیزی است که در روایات مختلف در خصوص جایگاه دختر توصیه شده است. واقعا بنده به عنوان یک پدر عرض می کنم که وجود دختر برای پدر پر از رحمت است و پدری که خداوند به او فرزند دختر عنایت می کند، باید بسیار شکرگزار خداوند تبارک و تعالی باشد. پدری که دختر دارد، قریب نیست؛ پدری که دختر دارد، همیشه یک محبت خالص و سالم از جانب دختر دارد که مصداق اش در هیچ جای دیگر یافت نمی شود.

 

ما برای اینکه بتوانیم الگوی دینی را برای جوانان تبیین کنیم باید اول خود شناخت کامل داشته باشیم. به نظر شما متولیان دینی ما در خصوص حضرت معصومه (س) به درستی این شناخت و الگوسازی را انجام داده اند؟

واقعیت مطلب این است که ما در معرفی الگوهای با عظمت دین مبین اسلام به طور کلی دچار یک کوتاهی شدیم . شاید ما نتوانستیم بزرگترین الگوی یک زن مسلمان که حضرت فاطمه (س) می باشد به درستی به دختران خود معرفی کنیم لذا جا دارد که دستگاه های فرهنگی ما از قبیل صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت ارشاد در جهت ساخت انواع محصولات فرهنگی به زبان امروز و  زیان رسانه این الگوهای دینی را به جامعه معرفی کنند و این جوانان را که دچار یک بحران  هویت و خلاء الگو هستند و نمی دانند چگونه از فرصت های زندگی و عمر خود استفاده کنند و چه هویتی را برای خود انتخاب کنند و چه کسی را برای خود الگو قرا دهند، کمک کنند که واقعا در این زمینه ها کوتاهی صورت گرفته است .

 

 از شخصیت و آموزه‌های این بانوی گرامی می‌توان بالاترین و بیشترین استفاده‌ها را برد ولی متأسفانه هنوز جایگاه و نقش ایشان در ابعاد فردی، اجتماعی، علمی و معنوی آنگونه که باید معرفی نشده است. لذا توصیه می کنیم همه افرادی که به این بانوی با کرامت عشق می ورزند در جهت معرفی شخصیت و فضایل ایشان به جوانان از هنر و ابزار خود استفاده کنند تا بتوانیم این بانوی بزرگوار را از غربت خارج و به جوانان امروز معرفی کنیم. 

 

 

 

 

کد خبر 1181527

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha