گزارشی از وضعیت شیعیان در برخی از کشورهای عربی

وزارت امور خارجه آمریکا در گزارش آزادی های مذهبی به بررسی وضعیت و تبعیض علیه شیعیان در برخی از کشورهای عربی پرداخت

به گزارش خبرگزاری شبستان: گزارش آزادی های مذهبی منتشر شده توسط وزارت امور خارجه آمریکا، آزار و اذیت و تبعیض علیه شیعیان عرب در برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس و شمال آفریقا و اقلیت های مسلمان در کشورهای هند، میانمار و چین را رصد کرده است.

این گزارش سالانه، محدودیت های اعمال شده بر اقلیت های مذهبی نزدیک به 200 کشور در سراسر جهان را کرده است. رصد این محدودیت ها از یکم ژانویه تا 31 دسامبر سال 2021 میلادی است.

 

این گزارش درباره اسناد نقض جدی در کشورهای عربی به خصوص کشورهای حوزه خلیج فارس و مصر از جمله ناپدید شدن اجباری، شکنجه، رفتار ظالمانه یا غیر انسانی و تحقیرآمیز با زندانیان، شرایط سخت و تهدید کننده زندگی زندانیان، دستگیری و بازداشت خودسرانه، ارعاب مخالفان داخل و خارج از کشور است.

همچنین محدودیت های خطرناک بر آزادی بیان و رسانه ها ثبت شده است، به طوری که بازداشت ها و پیگیردهای غیرقانونی روزنامه نگاران و دیگران و سانسور، محدودیت آزادی اینترنت و دخالت گسترده در آزادی تجمع های مسالمت آمیز اعمال شده است.

 

بحرین

در این گزارش به نقل از سازمان های غیردولتی، رسانه ها و مخالفان آمده است: دولت به بازجویی و دستگیری و بازداشت روحانیون شیعه ادامه می دهد.

سازمان های غیر دولتی اعلام کردند: مقامات زندان ها، زندانیان شیعه را نسبت به زندانیان اهل تسننبه طور معمول از نیازهای پزشکی شان محروم می کنند.

 

براساس گزارش وزارت امور خارجه آمریکا، در ماه آگوست، خانواده های زندانیان و آشنایان آنها از طریق توئیترنوشتند که زندانیان در اعتراض به تبعیض مذهبی و محرومیت از دستیابی به امکانات پزشکی اعتصاب غذا کردند.

در این گزارش آمده است که حمد بن عیسی آل خلیفه، دو شورای مستقل با نظارت وزارت دادگستری و امور اسلامی و اوقاف برای نظارت بر اوقاف سنی و شیعه با اختیارات دارایی های موقوفه از جمله درآمدها و اماکن عبادی تاسیس کرد.

 

براساس این گزراش، شیخ عیسی قاسم، روحانی تبعیدی شیعه مقیم ایران، این اقدام آل خلیفه را غیر قانونی و خصمانه نسبت به فقه جعفری دانست.

در 24 فوریه، دادگاه عالی کیفری، دو کارمند موقوفه جعفری را به هفت سال حبس و جریمه نقدی 68 هزار دینار(180 هزار دلار) به اتهام اختلاس مربوط به مرمت مساجد شیعه محکوم کرد.

 

دولت بحرین نظارت، سازماندهی و ارایه محتوای خطبه های مذهبی برای رهبران مذهبی اهل تسنن و شیعه را ادامه می دهد. این درحالی است که دولت به گروه های بزرگی اجازه تجمع در منامه و روستاهای شیعه نشین برای برگزاری جشن عاشورا را دادند که این مسئله انتقاد فعالان و مخالفان را درپی داشت. وزارت امور خارجه بحرین رهبران شیعه را به خاطر نصب پرچم های سیاه برای ایام عاشورا و خطبه های دینی فراخوانده است.

فعالان حقوق بشر و سیاستمداران شیعه از نرخ بیکاری بالا برای این گروه اجتماعی، امکانات محدود برای تحرک اجتماعی رو به بالا، و وضعیت اجتماعی و اقتصادی پایین تر این جامعه در مقایسه با اهل سنت گزارش دادند.

 

کومور

 

در این گزارش آمده است: هیچ گزارشی مبنی بر دستگیری شهروندان کوموریایی اهل تسنن برای اعمال مذهبی نشده است، اما گروه های غیر سنی دستگیر شدند. آنها عقاید خود را در خفا انجام می دهند یا صحبت می کنند.

مسلمانان شیعه گزارش دادند که شیعیان در طول مراسم های مذهبی مهم مورد سانسور دولتی قرار می گیرند. 

در این گزارش آمده است: مراسم های شیعه در عید قربان، عید فطر، رمضان و عاشورا به طور مسالمت آمیز برگزار شد، اما مسلمانان شیعه در انجوان گفتند که مقامات محلی از بیش از یک سال پیش از انجام شعایر مذهبی شان در مسجد شیعه ممانعت کردند و آنها مجبور شدند در یک مرکز شیعه عبادت کنند.

 

عربستان

براساس این گزارش، نظام حقوقی در عربستان مبتنی بر مذهب حنبلی فقه اسلامی سنی است که قانون این کشور آزادی مذهبی را پیش بینی نکرده است.

این قانون، هرکسی را که به طور مستقیم یا غیر مستقیم دین یا عدالت پادشاه یا ولیعهد را به چالش بکشد، مجرم می داند. این قانون همچنین ترویج  ایدئولوژی الحادی را به هرشکل و تلاش برای تشکیک در مبانی اسلام را ممنوع می کند.

 

برهمین اساس، مقامات عربستان به هدف قراردادن شیعیان هنگام عملیات امنیتی و تدابیر امنیتی علیه آنها به ویژه به دلیل اعتقادات مذهبی شان اقدام می کند.

در 15 ژوئن، مقامات حکم اعدام مصطفی الدرویش، شهروند شیعه عربستانی را که به دلیل مشارکت در تظاهرات سال 2021 میلادی دستگیر شده بود، اجرا کردند.

 

سازمان حمایت از حقوق بشر در بحرین در 12 اکتبر گزارش داد: موسی القرنی، استاد پیشین فقه اسلامی  به دلیل وخامت وضعیت جسمی در زندان آل سعود فوت کرد. وی به 20 سال حبس محکوم شده بود که 15 سال آن به پایان رسیده بود.

سازمان اروپایی سعودی حقوق بشر با انتشار گزارشی در اکتبر اعلام کرد: مقامات سعودی همچنین 41 زندانی که بیشتر آنها شیعه بودند، نیز اعدام کرد.

کد خبر 1183250

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha