تردد سالانه ۲۰۰ میلیون در حرم مطهر امام رضا (ع)/ انجام روزانه ۴ هزار زیارت نیابتی توسط خادمین امام رضا (ع)

تولیت آستان قدس رضوی (ع) سالانه ۲۰۰ میلیون تردد را در حرم مطهر امام رضا (ع) دارد و از زائران پذیرایی می‌کند و روزانه ۴ هزار زیارت نیابتی توسط خادمین امام رضا (ع) انجام می شود.


به گزارش خبرگزاری شبستان،‌ مالک رحمتی، قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی (ع) در برنامه زنده صف اول شبکه خبر سیما گزارشی از عملکرد برنامه‌های آستان قدس رضوی در دهه کرامت امسال ارائه داد.

رحمتی گفت: امسال پس از دو سال شرایط کرونایی و سختی‌های آن برای مردم و خادمین امام رضا (ع) دوباره به آن شور و شعف و نشاطی که انتظار می‌رفت بازگشتیم. بر اساس آمار‌ها حدود ۳ میلیون زائر در دهه کرامت امسال به مشهد مقدس مشرف شدندکه معمولا ۸۵ درصد زائران با وسیله شخصی مشرف می‌شوند، نکته قابل توجه اینست که میانگین تعداد زائران در مشهد مقدس به ۳۲ میلیون نفر رسیده است در حالیکه مشهد الرضا در شرایط عادی ۳۰ میلیون زائر را به خودش می‌بیند و زائر تعداد خارجی در سال هم حدود ۴ میلیون نفر است.

 

قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی (ع) افزود: با توجه به سفر ۳۰ میلیون زائر در سال به مشهد و اینکه اصولاً هر زائر سه روز در این شهر می‌ماند و هر زائر روزی دو یا سه بار به حرم مطهر مشرف می‌شود و سه و نیم میلیون مجاور مشهدی و شش و نیم میلیون هم استانی، ما سالانه ۲۰۰ میلیون تردد را در حرم مطهر امام رضا (ع) داریم و از زائران پذیرایی می‌کنیم.

 

حضور ۷۰ کاروان زیر سایه خورشید در هزار و ۵۰۰ نقطه کشور و حتی خارج از کشور 


وی خاطر نشان کرد: اجرای طرح معین الضعفاء برای رسیدگی به مستمندان، مستضعفان و احسان جویان، فعالیت کانون‌های خادمیاران رضوی (ع) در شهرستان‌ها و مراکز استان ها، گفتگوی ادیانی با برگزاری نشست بین المللی و حضور میهمانانی از ادیان ابراهیمی از سراسر جهان، آغاز مجدد کنگره جهانی امام رضا (ع) بعد از دو دهه و حضور نمایندگان عتبات مقدس عراق به دعوت آستان قدس رضوی برای رقم زدن یکدلی و انسجام از اقدامات این دهه بود.

 

رحمتی گفت: راه اندازی رواق‌های زیرسطحی برای اسکان و استراحت زائران رضوی از دیگر اقدامات این سازمان بود. در بعضی از شب‌ها ده هزار نفر اسکان در بست‌های زیرسطحی داریم.


وی خاطر نشان کرد: نهایت توانمان را به کار گرفته ایم تا هر زائری که به حرم مطهر مشرف می‌شود بدون تبرکی خارج نشود و به همین منظور در ابتکاری جدید چایخانه‌های حضرت (ع) راه افتادند و روزانه ۱۲ هزار فنجان چای تقدیم مردم می‌کنند، سالانه ۲/۷ میلیون غذای حضرتی داریم، اما در مقابل ۳۰ میلیون زائر این غذا به ۱۰ درصد دلدادگان هم نمی‌رسد بنابراین آستان از ظرفیت موکب‌های مردمی در کنار غذای حضرتی استفاده می‌کند، دهه کرامت امسال نیز موکب‌هایی را در حریم حرم مطهر امام رضا (ع) به همت تشکل‌های مردمی راه اندازی کردیم که به زائرین خدمات دهی کردند این گوشه‌ای از تحقق یکی از مهمترین شعار‌های ما در دهه کرامت بود یعنی عبارت «همه خادم الرضاییم، خدمت کریمانه، جهاد عالمانه».

 

روزانه ۴ هزار زیارت نیابتی توسط خادمین امام رضا (ع)

قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی (ع) خاطرنشان کرد: یکی از کار‌های بسیار خوبی که در دوران کرونا اتفاق افتاد توجه جدی به رسانه بود، ما معتقدیم که هر زائر یک رسانه است و در هر تشرف می‌تواند با یک گوشی تلفن همراه ده‌ها نفر را به این آستان ملکوتی متصل کند، در این دوران سخت خادمین امام رضا (ع) روزانه ۴ هزار زیارت نیابتی را انجام دادند و یکی از ابتکارات بسیار خوب در این زمینه پویش «به تو از دور سلام» بود. در واقع معتقدیم در دوران کرونا یک فصل جدیدی در مقوله زیارت از راه دور و مجازی همراه با معرفت اتفاق افتاد.

وی گفت: به علت حضور شبانه روزی مردم حرم رضوی ، مرمت، بازسازی، بازآرایی و تعمیرات امکان پذیر نبود، اما در دوارن کرونا این تهدید تبدیل به یک کار جهادگونه شبانه روزی شد و ترمیم و بازسازی کلی صورت گرفت.

 


رحمتی افزود: یکی از کار‌های خوبی که با توجه به دغدغه تولیت محترم اتفاق افتاد تدوین سیاست‌های کلان آستان قدس رضوی بود؛ ایشان معتقدند که همه برنامه‌های ما باید با یک نقشه راه باشد که مردم هم درباره آن بدانند، حجت الاسلام مروی قول داده بودند که با مردم مشورت کنند و هم اکنون نخستین بار است که سیاست‌های کلان، اصول راهبری، برنامه‌های عملیاتی، به صورت جزئی در سامانه‌ای در دسترس همه مردم است. مردم می‌توانند درباره هر کاری که ما در استان می‌خواهیم انجام دهیم قضاوت کنند، در این سامانه هم برنامه‌های تحولی قبلی، هم احکام صادره مقام معظم رهبری و هم تجربیات گذشته آستان مقدس قرار دارد.

وی خاطرنشان کرد: برای اینکه به این سیاست‌ها بتوانیم جامه عمل بپوشانیم برنامه میان مدت سه ساله آستان قدس رضوی تدوین شد، حدود ۴۰۰ سیاست عمومی داشتیم و ۲۴۴ سیاست بخشی. منظور از سیاست‌های بخشی، سیاست‌هایی است که باید در حرم مطهر امام رضا (ع) و بخش‌های مختلف آن همچون بنیاد کرامت رضوی، سازمان علمی و فرهنگی، دانشگاه ها، کتابخانه، مدارس، حوزه‌ها و مرکز پژوهش‌ها باید رعایت کنیم. وی تصریح کرد: در مجموع ۳۱ اصل موضوعی داشتیم آمدیم و ۵۲۸ شاخص برای رویکرد تحولی تهیه شده است که در ۴۸۵ مورد تاکنون اقدام شده است.

 

رحمتی ادامه داد: در مقوله زیارت پنج محور برای ما مهم است، اسکان زائر، حمل و نقل، تغذیه، سوغات و نهایتا زیارت با معرفتی که زائر باید انجام دهد، در دو سال گذشته تقریبا ۳۵ درصد به ظرفیت اسکان آستان قدس اضافه شد و در حال حاضر ۵ هزار تخت ظرفیت داریم، تولیت محترم نیز فاز جدید به ظرفیت دو هزار تخت را در دهه کرامت کلنگ زنی کردند، اما حتی اگر آستان قدس رضوی امکانات، دارایی‌ها و موقوفات خود را بسیج شوند تنها گوشه‌ای از سیاست تحول اجرایی می‌شود.

وی گفت: یکی از کار‌ها ساخت زائرسرا‌های ارزان قیمت برای زائر اولی هاست که خود آستان قدس رضوی ۲۰۰ هزار نفر زائر اولی را تقبل کرده است و با استفاده از ظرفیت کانون‌های خادمیاری این زائران شناسایی و رایگان به زیارت حرم مطهر مشرف می‌شوند.

 


قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی (ع) گفت: حفاظت و صیانت از موقوفات آستان و ساماندهی مجموعه اقتصادی یکی از احکام صادره از طرف رهبر انقلاب برای تولیت محترم آستان قدس رضوی است. در مبحث املاک و اراضی صرفاً با مشارکت بخش خصوصی ایجاد ارزش افزوده و بهره وری می‌کنیم، خام فروشی و زمین فروشی نداریم اگر هم جایی مجبور باشیم اراضی موقوفه را تبدیل به احسن کنیم با دستور تولیت محترم یک سوم بیشتر باید بخریم و جایگزین کنیم یعنی اگر هزار متر بفروشیم باید هزار و ۳۰۰ متر بخریم. نکته دوم فعالیت‌های اقتصادی ما در حوزه شرکت هاست که ساماندهی آن در قالب بنیاد بهره وری موقوفات صورت می‌گیرد.

وی خاطر نشان کرد: دو نکته برای آستان قدس رضوی اهمیت دارد اول اینکه شرکت‌های ما یا باید مسئله کشور را حل کنند یا مسئله آستان را مثل شرکت لبنی که محصولات آن را خودمان استفاده می‌کنیم و شرکت دارویی آستان قدس که مشکل کشور را حل می‌کند، نکته دیگر بحث زنجیره ارزش و زنجیره تولید است و شرکت‌هایی که در یک زنجیره ارزش نیستند مدیریت و ساماندهی می‌شوند.

 

ما باید سرمایه موقوفات آستان را در جایی می‌بردیم که درآمد ایجاد می‌شد تا نیت واقف را عمل کنیم و معتقدیم در حال حاضر در آستان قدس دو شعار محور ماست، با بخش خصوصی رقابت نمی‌کنیم یعنی جایی وارد می‌شویم که بخش خصوصی یا توان ورود ندارد و یا تمایل به آن ندارد، این حیطه کاری ماست جایی که بخش خصوصی بتواند ورود پیدا کند ما وارد نمی‌شویم مگر اینکه موقوفه‌ای باشد که نتوان کاری کرد، بر اساس سیاست‌های جدید، همه شرکت‌های آستان قدس رضوی برای شفافیت با رعایت حدود شرعی و غبطه وقف در بازار سرمایه عرضه می‌شوند تا هم شفافیت عمومی و هم نظارت عمومی اتفاق می‌افتد، و از طرفی مردم از این سرمایه‌ها در حد و حدود شرعی بهره مندی داشته باشند.

 

 

کد خبر 1185269

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha