خبرگزاری شبستان: ده نمکی به اعتقاد نگارنده یک پدیده انقلابی است و یکی از ویژگی های محافل شبه روشنفکری این است که در مقابل پدیده های انقلابی جبهه می گیرند. دراین بازار مکاره، به هر شکل ممکن حمله می کنند و می خواهند تصویری لمپنیزه از ده نمکی و اخراجی ها به مردم ارائه کنند اما مردم عادی نسبت به موضوعاتی از این دست که توسط این محافل مطرح می شود، هیچ توجهی ندارند و «اخراجی ها 3» کماکان مورد اقبال عموم است .انقلاب اسلامی بزرگ مردم درسال 1357 نیز یک پدیده بسیار عظیم بود و باعث شد تا دنیا استقلال طلبی و همت والای مردم را برای رهایی از بند سلطه ستایش می کردند؛ اما در سه دهه گذشته نیز نمونه هایی مشابه همین شبه منتقدان بودند که در مقابل انقلاب عظیم مردم جبهه گیری می کردند. این طیف خاص روشنفکر نما برای اینکه خود را متفکرتر از جامعه نشان داده و به قولی ضعف های کیش شخصیتی خود را جبران کنند، در مقابل پدیده هایی این چنینی موضع می گیرند.
«ده نمکی» فرزند و ثمره اندیشه انقلابی است و اشاعه تفکراتش در قالب اخراجی ها سبب می شود جریان های مخالفش در حدود منتقدین سینما نباشند. به تاسی از همین جریان، اپوزیسیون خارج نشین که نه درک درستی از انقلاب و نه تفکرات انقلابی دارد در مقابل اخراجی ها و ده نمکی موضع می گیرد و جالب اینجاست، هر قدر تبلیغات منفی علیه این فیلم و کارگردانش صورت می پذیرد، مردم اشتیاق بیشتری به فیلم نشان می دهند.
در «اخراجی ها 3» از اندیشه متاثر از جریان انقلاب هزینه شده، تا با نگاهی تطبیقی میان آرمان های نسل فرزندان دفاع و رویدادهای امروز؛ برخی پدیده ها سیاسی- اجتماعی، حلاجی شوند. چرا عده ای در مقابل «اخراجی ها 3» جبهه گرفتند؟ آن هم افرادی که با دیدن صحنه های چاقوکشی و قتل در فیلم های امثال ...... ارضا و اغنا می شوند. اصالت پدیده اخراجی ها از آرمان خواهی افرادی جریان پیدا می کند که برخی از آنان- که در قید حیات هستند- قدرت حرکت دست و پای خود را ندارند.
جایگاه این شبه منتقدان در جامعه مطبوعاتی ما زمانی که به درآوردن صدای احشام مختلف- در جلسه نمایش فیلم پایان نامه- ختم می شود، به ورطه سقوط و افول می افتد. زمانی که در مطبوعات به خزعبلات سطحی این شبه منتقدان توجهی نمی شود برای جلب توجه بیشتر وارد چنین بازی هایی می شوند که سویه ای کاملا معارض با اندیشه های برآمده از انقلاب دارد. این حواشی در مورد قسمت های قبلی اخراجی ها نیز رخ داد.
این شبه منتقدان با به کار بردن چنین الفاظی و بیانیه صادر کردن هدف کلی شان تخریب سینماست و توهین به اخراجی ها توهین به سرشت دلاورانه یادگاران جنگ است.
سینمای دفاع مقدس همواره با اقبال عمومی مردم همراه بوده است و فروش آثار مرتبط با دفاع هشت ساله، میزان رضایت مندی مردم از آثاری است که در گونه دفاع مقدس ساخته می شود.
این ده نمکی بسیار دوست داشتنی تر از ده نمکی روزنامه نگار است، ورود به جریان فیلمسازی آگاهی بیشتری می طلبد و فکر می کنم گام به گام در اخراجی ها اندیشمندانه تر به موضوعات و اتفاقات نگاه می کند.
در قسمت سوم اخراجی ها مفاهیم پرنگ سیاسی- اجتماعی با لایه هایی از طنز ترکیب شده و در قالب یک کمدی تلطیف شده ارائه می شود. تاریخ سینما نشان می دهد، فیلم های سیاسی معمولا تنش زا و دارای ساختاری زمخت هستند و سبب تماشاگر گریزی می شوند. قالب کمدی بخشیدن به موضوعات سیاسی اتفاقا جاذبه عمومی بوجود می آورد. به عنوان نمونه کوبریک می توانست «دکتر استرنج لاو» را در قالب یک تریلر سیاسی بسازد، اما خاصیت و جاذبه سینمای کمدی این است که هر مفهوم زمختی را تلطیف می کند. اگر اخراجی ها یک تریلر سیاسی بود آن قدر جاذبه ایجاد نمی کرد، اما زبان کمدی برای طرح موضوعات روز بسیار به کار کارگردان آمده است و با همین لحن حداقلی اخراجی ها وظیفه گذاریش را نسبت به جریان فتنه به درستی انجام می دهد و در نهایت با همان محتوای کمدیش تلقی عمیقی از این جریان را به بیننده منتقل می کند.حال که فیلم از رسانه ملی به رویت عمومی رسیده است ،می توان پاسخ مفیدی داد به مدعیان شبه روشنفکری که تعدد شخصیت ها و پراکنده گی قصه را هدف نقد قرار داده بودند ،«اخراجی ها3» برای پرداخت شخصیت های محوریش، به اندازه کافی زمان صرف کرده و به موقع از برخی کنش های رویدادی اش نتیجه گیری می کند. ضمن اینکه دکوپاژ «اخراجی ها3» بسیار رشد یافته تر از دو قسمت قبلی آن است و این رشد، در دریافت های محتوایی تماشاگر قطعا تأثیر خواهد گذاشت.
یادداشتی از علی ستاریان
پایان پیام/
نظر شما