سازمان جنگل ها در خصوص تهدیدات جنگل های استان به خوبی عمل نکرد

جلسه شورای مدیریت بحران استان کهگیلویه و بویراحمد با تاکید بر حفظ جنگل های بلوط برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از یاسوج، نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران امروز با حضور نوبخت معاون وزیر و سرپرست منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یاسوج برگزار شد.

عباسعلی نوبخت در این نشست گفت: همین چندی پیش شهید غلامی از خراسان رضوی جان خود را تقدیم طبیعت ایران کرد که باید یادی از این شهید همچنین «البرز زارعی» شهید طبیعت در استان کهگیلویه و بویر احمد کنیم.

سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه به عنوان یک سرباز در استان کهگیلویه و بویراحمد حضور یافتم گفت: مقصر اصلی در وضعیت کنونی جنگلهای زاگرس جایگاه‌ها هستند.

این مسئول افزود: نباید دنبال محکوم کردن یکدیگر باشیم همه ما مقصریم چون طبیعت را نشناختیم، یک روز از روی ناآگاهی و اطلاع نادرست کارهایی انجام داده‌ایم که به این وضعیت رسیدیم.

نوبخت با بیان اینکه به دستور وزیر جهاد کشاورزی باید نسخه درست برای عرصه جنگل‌های بلوط زاگرس پیچیده شود، ادامه داد: خوشبختانه استاندار کهگیلویه و بویراحمد در این خصوص پیگیری‌های مستمری داشته و در سازمان جنگل‌ها حضور پیدا کرد و اکنون ما نیز برای خدمت به زاگرس آمده‌ایم.

وی اضافه کرد: استان کهگیلویه و بویراحمد از استان‌های سرسبز با تراکم بالای درختان بلوط است.

سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه منابع طبیعی حکم باغبانی برای ملت ایران را دارند، یادآور شد: بعضی جاها همکاران ما متهم شدند که به جای قدردانی از آنها به عنوان مانع معرفی می‌شوند.

نویخت با بیان اینکه محلول‌هایی تهیه شده که در کل اروپا هم از آن استفاده می شود، عنوان کرد: این یک محلول بی‌خطر نیست بلکه کم خطر است و به عنوان یک مُسکن از آن استفاده می‌شود.

وی تصریح کرد: وضعیت کل جنگل‌های ما مثل یک انسان سرما خورده است و همه ما باید از آن پرستاری کنیم اما متاسفانه به جای اینکه نوشیدنی گرم به آن بدهیم آب یخ داده‌ایم اکنون فقط پروانه برگخوار زاگرس را تهدید نمی‌کند بلکه عملکرد ما نیز تهدید کننده جنگل‌ها بوده است.

سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به مشکل زیراشکوب جنگل‌ها هم اشاره کرد و گفت: وقتی جنگل‌ها شخم زده می‌شود همچنین کاشت‌های غیر مرتبط در جنگل‌های بلوط و سم پاشی‌های بی‌ربط داریم موجب چنین وضعیتی شده تغییرات اقلیمی هم از یک سو که باید چاره اندیشی درستی انجام دهیم.

نوبخت با بیان این که مدیران در منطقه زاگرس باید  برای همه کارهایی که می خواهند انجام دهند مسائل زیست محیطی را مد نظر قرار دهند، تاکید کرد: در خصوص مبارزه با این آفت باید حداقل خسارت به طبیعت وارد شود و مردم کمتر آسیب ببینند.

وی در ادامه با اشاره به گلایه‌های یکی از فرمانداران در خصوص امکانات بسیار کم برای مبارزه با اطفای حریق خاطرنشان کرد: هرچه به استان شما داده‌ایم دو برابر آن را دوباره خواهیم داد.

سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه از اسفندماه باران نداشته‌ایم که یک هشدار برای طبیعت است، ابراز کرد: بعضی وقت پوششی در جنگل به وجود می آید که باید بفهمیم سیر قهقرایی ایجاد شده است به عنوان مثال در شمال کشور در ارتفاع ۲۰۰۰ متری بعضی درختان دیگر وجود ندارند و علائم آن را در زاگرس هم می بینیم.

وی با بیان اینکه ۴۷۸ هزار هکتار مراتع در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد گفت: در بخشی از این مراتع علائم بیابان دیده می شود.

نوبخت در ادامه به یک موضوع مهم اشاره کرد و گفت: تعداد سه سد قرار است در استان شما احداث شود برای رفع مشکلات پیشنهاد سد چهارم را من می‌دهم.

این مسئول افزود: چرخه طبیعت را به هم زده ایم الان زاگرس ۶ میلیارد مترمکعب آب ذخیره در اختیار مردم قرار میدهند بالادست و میان دست و پایین دست سد زده‌ایم و چشمه هایی که از دل طبیعت بیرون می آمدند و آبیاری قطره ای طبیعت را انجام می‌دادند به شهرک های صنعتی و گلخانه ای داده‌ام حق آبه را برای طبیعت در نظر نمیگیریم میزان دبی چشمه‌ ها کم شده همه این ها اثر گذار است و به همین خاطر پیشنهاد ساخت سد چهارم را در استان شما می‌دهم.

نوبخت با بیان اینکه در این استان ۸۷۴ هزار هکتار جنگل داریم گفت: در استان شما 670 هزار هکتار مطالعات آبخیزداری وجود دارد همچنین هزار و ۳۴۰ میلیارد تومان اعتبارات اگر پروژه های مربوط به آبخیزداری و آبخوان داری در استان شما شکل گیرد یک سد بزرگ برای استان بوده که مخازن آن بیش از 3 سد دیگر استان است.

وی یادآور شد: تجربیات خود را برای شما می‌گویم که سی سال بعد یک منابع طبیعی پویا داشته باشید.

 
 
***سید علی احمدزاده نیز در نشست ستاد فرماندهی مدیریت بحران که با حضور سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگزار شد، گفت: ۶۰ هزار هکتار از درختان بلوط استان دچار آفت حشره جوانه‌خوار و برگ‌خوار درختان بلوط شدند که برای مبارزه و محلول‌پاشی درختان به ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
 
استاندار کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: تاکنون ۴۰ میلیارد تومان این مبلغ تامین شده که محلول‌پاشی توسط تیم‌های تخصصی و بسیجیان آموزش دیده انجام شود.
 
وی با بیان اینکه بیشترین درگیری با این آفات در منطقه باشت است، گفت: علاوه بر مبارزه با این آفات باید درختان جدید جایگزین شود که از سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور می‌خواهم از همین امروز به فکر تامین اعتبار برای کاشت درختان جدید باشد.
 
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه تحقیقات دانشگاهی در زمینه منابع طبیعی خروجی‌محور باشد، افزود: تحقیق و آموزش مهم است اما از دانشگاه در زمینه منابع طبیعی خروجی می‌خواهیم.
 
وی در ادامه با اشاره به پیشنهاد سرپرست سازمان جنگل‌ها در زمینه احداث سد برای نجات منابع طبیعی این استان گفت: با احداث سد موافقم سالانه ۱۱.۲ میلیارد مترمکعب بارش باران داریم که ۸.۵ میلیارد مکعب آن از استان خارج می‌شود و تنها ۴۰۰ میلیون مترمکعب عاید کهگیلویه و بویراحمد می‌شود.
 
احمدزاده با اشاره به اهمیت احداث سد آبریز گفت: متاسفانه عده‌ای خارج از این استان با مخالفت با احداث این سد آب در آسیاب دشمن می‌ریزند و تلاش می‌کنند سد احداث نشود.
 
استاندار کهگیلویه و بویراحمد  در ادامه با اشاره به اینکه دستگاه‌های متولی اعلام کردند از پایانه‌های دانشجویی حوزه منابع طبیعی حمایت می‌کنند از راه‌اندازی مرکز تحقیقات بلوط در استان خبر داد و یادآور شد: راه‌اندازی این مرکز در جلسه روز گذشته با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی مصوب شد.
 

 در ابتدای این نشست سرپرست مدیریت بحران کهگیلویه و بویراحمد به حادثه خیز بودن کشور ایران که دارای  رتبه 10 دنیا و رتبه 5 آسیا است، اشاره داشت و گفت: آتش سوزی جنگل و افزایش مصرف برق از جمله مشکلات است که در این راستا مدیریت های مختلفی صورت گرفته است.

نیک روز با بیان اینکه منابع طبیعی با بدهکاری های مختلفی رو به رو است، گفت: تجهیزات مقابله با آتش سوزی ها، کمبود نیروی انسانی برای موضوعات تحقیقاتی، مشکلات قرق بان و دیده بان و کمبود اعتبار برای بازسازی آتش سوزی در سال های گذشته از مشکلات است. 
 
وی استان را دارای ظرفیت گیاهان دارویی و طبیعی دانست و گفت: با شناسایی این ظرفیت های می توان از آنها استفاده مفید کرد.
 
 
***مدیر کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه  ۱ میلیون و پانصد هزار هکتار وسعت جنگل های استان و ۱۴ درصد جنگل های زاگرس با سرانه ۲۵ و یک صدم درصد است، گفت: آفت جوانه خوار و برگ خوار بلوط جنگل یکی از معضلات استان است که سرعت انتشار و چند نسلی بودن از مشکلات آن است. 
 
جاوید بخت با بیان اینکه پایش های تحقیقاتی در حال انجام است، گفت: در باشت حدود ۱۷ هزار هکتار جنگل درگیر افت بلوط است و پیگیری های توسط استاندار صورت گرفته است اما  باتوجه به صعب العبور بودن و کوهستانی بودن جنگل های استان نیازمند تجهیزات هستیم. 
 
وی افزود: حدود ۳۵۰ هزار هکتار از جنگل های  منطقه باشت پایش شده است که عوامل متعددی مانند تخریب ، خشکسالی ، ریزگردها، تنش های آبی، توسعه باغات و مرکبات در سطح استان از جمله عوامل در شیوع و طغیان این آفت شده است.
 
 
***فرماندار بویراحمد گفت: آیا باید آفتی  جنگل های استان را درگیر کند تا سازمان جنگل ها به این موضوع ترتیب اثر دهد؟، در سال ۹۸ و ۹۹ و ۱۴۰۰ آتش سوزی داشتیم در سال جدید کدام امکانات جدید اضافه شده است؟
 
مهدوی مطلق گفت: همه یادمان ها و نوستالژی های ما با بلوط بود اما این بلوط ها در حال نابودی است و حتی یک دمنده جدید اضافه نشده است و سازمان جنگل ها به خوبی عمل نکرد.
کد خبر 1193591

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha