به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، غدیر ترسیم یک وحدت بزرگ در مسیر بشریت،عامل مقاومت و وحدت مستضعفین در برابر مستکبران است، همین اعتقاد به امامت امیرالمومنین (ع) و درس گرفتن از سیره پیامبر (ص) است، وحدت مسلمانان و نزدیک شدن دل های آنها به یکدیگر اعم از شیعه و سنی یک شاخصی است که باید در همه تفسیرهای ما اعم از وقایع و مسایل انسانی مورد توجه قرار بگیرد. این مسئله درباره واقعه غدیر هم جاری و ساری است. لذا در این خصوص با دکتر «محسن معارفی»،رئیس پژوهشکده علوم انسانی پژوهشگاه جامعه المصطفی(ص)؛گفت و گویی انجام دادیم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.
آیا اصل واقعه غدیر مورد قیول و اتفاق اهل سنت است؟
وحدت مسلمانان و نزدیک شدن دل های آنها به یکدیگر اعم از شیعه و سنی یک شاخصی است که باید در همه تفسیرهای ما اعم از وقایع و مسایل انسانی مورد توجه قرار بگیرد. این مسئله درباره واقعه غدیر هم جاری و ساری است. اینکه مقام معظم رهبری اشاره می کنند، غدیر یک مسئله اسلامی است و نه یک مسئله شیعی، اهمیت این مسئله را نشان می دهد.
اصل واقعه غدیر مورد اتفاق شیعه و سنی است، اینکه بیش از 100 صحابه پیامبر اکرم (ص) این حادثه را بیان کردند و هزاران دانشمند شیعه و سنی در مورد این واقعه کتاب نوشتند؛ این نشان دهنده اهمیت این واقعه در تفکر دینی شیعه و سنی است؛ علی القاعده این باید مایه اجتماع و اشتراک امت اسلامی باشد نه اساسی برای تفرقه و دودستگی امت اسلامی.
در این قضیه که پیامبر گرامی اسلام (ص) در روز 18 ذی الحجه دست مبارک امیرالمومنین علی (ع) را بلند کردند و فرمودند: «من کنت مولاه فهذا علی مولاه» هر کس من مولای او هستم، علی مولای اوست، هر کس من بر او ولایت دارم علی بر او ولایت دارد، در این قضیه هیچ شکی نیست و این امر مورد اتفاق شیعه و سنی است.
مقام معظم رهبری در این باره می فرمایند که در مسئله غدیر غیر از جنبه هایی که شیعه به عنوان اعتقاد قبول کرده، یعنی حکومت منصوب امیرالمومنین (ع) از طرف پیامبر(ص) را پذیرفته اصل مسئله ولایت هم مطرح است و بعد می گویند که این دیگر شیعه و سنی ندارد، سپس اشاره می کنند، راه های نرفته و گره های ناگشوده امت اسلامی با همین مفهوم ولایت اسلامی و ولایت علوی قابل حل است؛ بنابراین وقتی ما مسلمانان اعم از شیعه و سنی ولایت آن حضرت را قبول داریم این به معنای پذیرش روش و منش آن حضرت در عرصه های فردی و اجتماعی است و اینکه روش آن حضرت امتداد خط روشن رسالت الهی بوده و امروز هم باید همان منش و روش سرمشق ما مسلمانان قرار بگیرد.
در حدیث منزلت به چه چیزی اشاره شده است؟
یکی از احادیثی که به نحو دیگری این واقعه مهم را مطرح کرده و اتفاقا مورد اتفاق شیعه و سنی است، حدیث منزلت می باشد. این حدیث گفته نورانی از پیامبر مکرم اسلام است که در قضیه تبوک به امیرالمومنین (ع) فرمودند: «انت منی بمنزلتن هارون من موسی الا انه لانبی بعدی» یعنی ای علی نسبت تو به من مثل نسبت هارون به موسی است جزء اینکه بعد از من پیامبری نخواهد آمد. این حدیث هم در کتاب های معتبر شیعه و هم در کتاب های معتبر اهل سنت ذکر شده است.
بنابراین ما نسبت حضرت هارون (ع) به حضرت موسی (ع) را از خواندن آیات قرآن کریم می فهمیم که حضرت موسی (ع) از همان ابتدا دعا می کنند از خداوند می خواهند که پشت شان را به حضرت هارون (ع) استوار کنند و هارون را شریک کارشون قرار دهند این به این معناست که اگر حضرت موسی (ع) برای کاری مثلا به کوه سینا می رود، نباید کار رسالت الهی منوقف شود چون این کار، کاری است که متوقف بر یک فرد نباید باشد. در اسلام هم کار رسالت الهی با رفتن رسول خدا و یک نفر و دو نفر نباید معطل بماند و باید این ولایت الهی استمرار یابد و این مفهوم عید غدیر و حدیث منزلت می باشد.
در خصوص غدیر و فضیلت میهمانی دادن و اطعام در این روز توضیح دهید؟
یکی از کارهای مهمی که در دین اسلام بر انجام آن سفارش شده ،اطعام دادن و میهمانی گرفتن است. اینکه فرد یا افرادی را دعوت کنیم و به آنها طعام دهیم، این کار از سیره پیامبران و اولیای الهی بوده است. در قرآن کریم میهمانی حضرت ابراهیم (ع) و نحوه گشاده دستی و گشاده رویی آن حضرت نسبت به میهمانانش گزارش شده است. همچنین از آیات قرآن کریم استفاده می شود که پیامبر گرامی اسلام هم میهمانی زیاد می دادند و گویا برخی میهمانان بعد از میهمانی زیاد می نشستند که آیه نازل شد، بعد از پذیرایی منزل پیامبر را ترک کنید. همچنین به میهمانی حضرت امیرالمومنین (ع) و حضرت صدیقه (س)طاهر که غذای خود را علی زغم اینکه خودشان نیاز داشتند به دیگران می دانند در آیات قرآن کریم ذکر است.
لذا سنت حسنه میهمانی دادن یک سنت عام است، یعنی هر کسی و در هر زمانی می تواند میهمان شما باشد و شما با نیت الهی از آنها پذیرایی کنید البته اگر میهمان شما جزء نیازمندان باشد، ثواب بیشتری دارد یا در روزهایی که مردم گرفتارند و مشکلات اقتصادی دارند، میهمانی دادن در آن روزها ثواب بیشتری دارد « او اطعام فی یوم ذی مسبغه» در برخی مناسبت ها هم به میهمانی دادن به طور خاص سفارش شده است، همانند مناسبت عروسی، بازگشت از سفر حج یا بعد از خریدن یا ساختن منزل، لذا یکی از روزهایی که به طور خاص روایت زیادی وارد شده است که میهمانی دادن در آن روز ثواب بسیاری دارد، روز عید غدیر خم است. در واقع روز عید سعید غدیر روز طعام دادن، میهمانی گرفتن و دید و بازدید است.
گفته شده میهمانی دادن در این روز به یک نفر مثل این است که تمام انبیا، شهدا و حتی خود اهل بیت (ع) میهمانی شما را قبول کرده باشند و در منزل شما حضور داشته باشند؛ بنابراین شایسته است که این سنت حسنه را احیا کنیم، لازم نیست سفره های آنچنانی پهن شود و ده ها نفر دعوت شوند بلکه یک سفره ساده به خصوص از دوستان و اقوامی که ضعیف تر هستند و البته با نیت الهی بسیار سفارش شده است، مثل این است که شما میزبان حضرت امیرالمومنین (ع) در روز عید غدیر باشید.
نظر شما