سهروردی، مبانی اسلام را با تفسیر حکمت اسلامی عرضه می کند

کاوندی با اشاره به اینکه شیخ اشراق، احیاء کننده حکمت خسروانی است، افزود: سهروردی ایران باستان را با پرتو نور انسان و مبانی اسلام را با تفسیر حکمت اسلامی عرضه می کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، مدیر گروه فلسفه دانشگاه زنجان در آیین بزرگداشت شیخ شهاب الدین سهروردی اظهار کرد: سهروردی حکیمی بود که خود را احیاگر حکمت سهروردی می نامد و تا آن زمان در جهان اسلام تفکر قالب فلسفی حکمت مشاعی بود.

 

سحر کاوندی ادامه داد: سهرودی با تفکرات فلسفی خود چرخش عظیمی در فضا ایجاد کرد و اغلب متفکران در جهان اسلام تا زمان سهروردی معتقداند که فلسفه یونانی و میراث سقراط و افلاطون و ارسطو است؛ واژه فلسفه یک واژه یونانی است و به دوستدار دانش معنا می شود.

 

وی با اشاره به اینکه حکمت سهروردی یک حکمت اشراقی دارد و صراحت سهرودی بر این است حکمت خسروانی است و ریشه یونانی ندارد (خسروانی یعنی ایران باستان)، افزود: سهروردی به کیخسرو احترام خاصی قائل بود و اعتقاد دارد تمام حکمایی که پیش از ارسطو در یونان، هند و فارس بودند همه یک حکمت حقیقی داشتند و همه به روش اشراقی و شهودی به عالم ماورا نظر می کرده و علومی دریافت می کردند.

 

این استاد دانشگاه اضافه کرد: اعتقاد سهروردی این است که جوهره و خمیره حکمت واحد است و از سوی رب النوع انسان به او اهدا می شود. معتقد است افرادی هستند که معرفت را از رب النوع انسان دریافت می کنند.

 

کاوندی افزود: انسان از حکما نیست و نمی تواند باشد مادامی که به خمیره مقدسه اطلاع و اگاهی نداشته باشد از زمره حکما محسوب نمی شود.

 

وی افزود: سهروردی در کتاب خود ریشه های حکمت و خمیره مقدسه را اینگونه بیان می کند افلاطون از افرادی بود که از این موضوع خبر می دهد؛ با اینکه سهرودی بیش از هر کسی از بوعلی بهره گرفت ولی منابع فکری و معرفتی خود را محدود به منابع خاصی نمی کند.

 

کاوندی یادآور شد: سهروردی در سنت های فکری یونانی و زرتشتی جستجو می کند شیوه های استدلالی ارسطو را جستجو می کند و به شیوه های اساطیری توجه و بهره مند می شود چون معتقد است انس پیشینیان با حقیقت بیشتر است.

 

وی با اشاره به اینکه از نظر سهروردی فلسفه در ساختار اسطوره وجود داشته است، گفت: سهرودی سعی داشت تا از امکانات این اسطوره ها در بیانات خود استفاده کند که بیانگر دغدغه ها و ترس ها و امیدهای انسان ها بوده است و به حکمت عتیق توجه دارد.

 

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: سهرودی بیان می کند من حکمت اشراق را از جایی شروع کردم که ابن سینا آن را در آنجا به پایان رساند. این جمله سهروردی نشان می دهد سهروردی ابن سینا را پیشکسوت خود می داند.

 

وی با اشاره به اینکه می توان سهروردی را احیا کننده حکمت خسروانی دانست، گفت: این حکمت همان حکمت اشراقیه یا معنوی است که زادگاه آن به قبل از زرتشت و در ایران بر می گردد.

 

کاوندی اضافه کرد: سهروردی اصالت را به نور می دهد نور را ایرانی می داند و حکمای آیین باستان و زرتشت از نور سخن گفتند. مساله نور را اولین بار ایرانیان مطرح کردند.

 

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه اشرا به معنی درخشش نور است، افزود: در اثر نور چیزها دیده می شود وقتی نور در باطن انسان تجلی می شود حقایق دیده می شود. فهم نوعی درخشش و اشراق است همه چیز در درون ما است وقتی این نور متجلی می شود انسان همه چیز را می فهمد.

 

وی افزود: در قرآن خداوند خود را با نور معرفی می کند، آیه های قران و فرهنگ ایران باستان هر دو به نور می پردازند و سهروردی ایران باستان را با پرتو نور انسان معرفی می کند و مبانی اسلام را با تفسیر حکمت اسلامی عرضه می کند.

 

وی اضافه کرد: سهروردی حکمت و خمیره ازلی را مانند خورشیدی می داند که از مشرق می درخشد و محور به زمان نیست و در عالم وجود دارد و انسان ها باید زمینه ان را در خود ایجاد کنند و منبع قدسی دارد و جز مخاطبان خاصی که به ریاضت درون خود می پردازند و به ملکه خلع بدن می رسند از این حکمت بهره مند می شوند.

 

به گفته کاوندی، یکی از دستاوردهای سهروردی طرح عالم مثال منفصل و مثال متصل بود که این تجربه زمینه را فراهم کرد همه این آموزه ها از سوی قدسی القا شد. نبوع وسعت فکر و خلاقیت و نیروی بیان و جسارت در بیان شیخ اشراق در تمام تاریخ تفکز ممتاز کرد.

کد خبر 1199202

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha