به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «مهدی قزلی» امروز دوشنبه 10 مرداد در نشست «بررسی مقتل به مثابه متن ادبی» که در موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد، گفت: کتاب هایی همچون آه به مخاطب امروز کمک می کند که با روایت سالم و صحیح و قابل فهمی از عاشورا ارتباط برقرار کند؛ این کتاب ها زیاد نیستند.
این نویسنده با بیان اینکه از نوجوانی به کتاب های تاریخی با محوریت زندگی امامان معصوم علاقه مند بودم، بیان کرد: وقتی کتابی برمی داشتم باید ابتدا با لحن و نثر کتاب می جنگیدم و بعد می رسیدم به اینکه چه شد و ماجرا از چه قرار است. این سوال برایم مطرح شد چرا نوجوانان و جوانان علاقه مند که حوصله و ظرفیت استفاده از کتاب های سنگین و دشوار را ندارند، نمی توانند با زندگی معصومان(ع) آشنا شوند. فکر کردم که باید این کتاب ها نیز یک بار ترجمه شود تا بتوان به متنی صریح و ساده دست یافت.
وی تصریح کرد: در کارهایم بنا را بر اساس عمل و عکس العمل گذاشتم و پیرایش را مد نظر قرار دادم. وقتی ماجرای عاشورا را تعریف می کنیم همه چی با آن همراه است. در تمام آثارم که انجام دادم، این بود که زندگی معصومان(ع) را بر اساس آنچه اتفاق افتاده است، بیان کنم و زیاده گویی نکنم. کتابی در مورد زندگی حضرت علی اکبر (ع) دیدم. این کتاب دویست و خرده ای صفحه داشت که 150 صفحه آن مقدمه بود و به قبل از تولد حضرت علی اکبر (ع) پرداخته بود.
این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: آنچه در مورد امام علی (ع)، امام حسین (ع) و حضرت رسول (ص) می دانیم، چگال است و آنچه در مورد سایر ائمه اطهار می دانیم، لاغر است. من در مورد 14 کتابی که در مورد پیامبر (ص) و ائمه اطهار (ع) نوشتم، تلاش کردم تعداد صفحات تقریبا یکسان باشد و یک متن همگن و یکدستی به مخاطب ارایه دهم که برایش ساده و قابل فهم باشد. ما مجبوریم به پیرایش متن هایی که آشنایی مخاطب با زندگی معصومین (ع) را سخت کرده است
قزلی با بیان اینکه داستان مبتنی بر تخیل است، عنوان کرد: در هیچ یک از کارهایم در مورد معصومان (ع) تخیل را وارد نکردم. در شعر توافق دارم آنچه سروده می شود، همراه با آرایه های ادبی از جمله اغراق است و اکثرا با هم کنار می آیند و البته برخی نیز کنار نمی آیند. من در کارهایم با محوریت ائمه اطهار (ع) مطلقا از تخیل استفاده نکردم البته که در ادبیات داستانی ابزار زیادی مانند تدوین وجود دارد. شاهد تدوین در کتاب آه اثر آقای یاسین حجازی هستیم که این مسئله درک و فهم را برای مخاطب آسان تر کرده است.
این نویسنده بیان کرد: یکی از شاخصه های داستان نویسی خوب این است که تدوین مناسب و چینش خوبی از کار ارایه دهد و متن قابل فهمی برای مخاطب رقم بزند. کربلا و عاشورا جدای از تعلقی که ما به آن داریم، یک درام بی نظیر است که شروع، وسط و پایان دارد.
قزلی در مورد کتاب قصه کربلا خاطرنشان کرد: در کتاب قصه کربلا روایت ادامه دارد و پیوسته ماجرا را در ستون وسط نگه داشتم و آنچه تعبیر می شود به زبان حال را جدا کردم و در ستون کنار آوردم که به روایت پیوسته خدشه وارد نشود. از باب تخیل این کار یک اثر داستانی نیست چون تخیل در آن نیست اما از تجربیات داستانی و داستان نویسی تدوین و فصل بندی ها در این کار استفاده کرده ام. فکر می کنم این اثر بیشتر فرم باشد.
مریم داوری
نظر شما