خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: حوزه هنری یکی از نهادهای انقلابی ایران است که در آن میتوان بخش قابل توجهی از جلوههای فرهنگی و هنری برآمده از نظام جدید را دید. حوزه هنری در این سالها محل رشد و سکوی پرتاب خیلی از افراد بوده است و در طراحی و گرافیک، فیلم، داستاننویسی، شعر، موسیقی و بسیاری از شاخههای هنری دیگر توانست پایهگذار مکتب جدیدی باشد که با جهانبینی انقلابی همخوانی داشت.
حوزه هنری از سال ۱۳۶۰ وارد چرخه فیلمسازی ایران شد و نامش از آن زمان همواره بهعنوان رقیب اصلی بنیاد سینمایی فارابی و بهطور کل بخش دولتی سینما مطرح بوده است. در استان خراسان جنوبی هم، این نهاد با برگزاری کارگاههای آموزشی مختلف اعم از کارگاه انتقال تجربه از ایده تا فیلم تلاش می کند به پرورش ایده جوانان، کمک شایانی کند.
در همین راستا کارگاه ۲ روزه، انتقال تجربه از ایده تا فیلم ویژه مربیان پرورشی، دانشجویان رشته های مختلف عکاسی، فرهنگیان در بیرجند در حال برگزاری است.
در ابتدای جلسه استاد کارگاه آموزشی از شرکت کنندگان می خواهد هدف از حضور خود در این کارگاه را بیان کنند. یکی علت حضور و هدفش را تولید محتوا و یادگیری ساخت فیلم کوتاه با کمک گوشی تلفن همراه عنوان می کند و دیگری عشق و علاقه به این رشته و کسب تجربه را مهمترین هدفش می داند.
یکی از مربیان پرورشی حاضر در جلسه هم علاقه مندی به تولید محتوا و به روز شدن تجربیات را مهمترین عامل حضورش می داند و همکار دیگرش عقب نماندن از دانش آموزان و کسب تجربه و اطلاعات را مهمترین هدفش از حضور در این کارگاه اعلام می کند.
بعد از گذشت دقایقی از زمان تعیین شده و اعلام اهداف شرکت کنندگان، کارگاه آموزشی انتقال تجربه از ایده تا فیلم شروع می شود. «محمد براتی» استاد این دوره آموزشی و هنرمند برجسته خراسان جنوبی بعد از شنیدن اهداف شرکت کنندگان کارگاه می گوید: با توجه به اهداف ذکر شده بیشتر هدف ها به سمت فرهنگ و هنر بوده تا تولید محتوای تجاری و اقتصادی.
وی هدف از برگزاری این کارگاه را فرهنگی هنری اعلام می کند و با بیان اینکه این کارگاه در دو روز برگزار می شود، یادآور می شود: پس از یادگیری شیوه های خلق ایده می توان ایدهها را به فیلم تبدیل کرد.
براتی با بیان اینکه برای خلق فیلم نیاز به ایده است، می گوید: می توان از جامعه پیرامون خود، خانه، خانواده، شبکه های اجتماعی و... ایده گرفت هرچند رسیدن به ایده مطلوب آسان نیست اما اگرچه فیلمسازی پیچیدگی دارد اما در کنار خود سادگی را هم به همراه داشته و اقدامی غیرممکن نیست.
به گفته وی با فراگیری شبکه های اجتماعی اکثر افراد به نوعی درگیر تولید محتوا به صورت متنی، صوتی و تصویری هستند که پس از پردازش ایده و شاخ و برگ دادن به آن می توان فیلم تولید کرد.
براتی اولین قدم برای خلق ایده را مشخص کردن موضوع اعلام می کند و می گوید: برای موضوع به دنبال ایده می رویم به طور مثال آسیب های اجتماعی ، روزشمار های مختلف، و... همه می توانند در خلق ایده موثرباشند.
وی بازی با کلمات مختلف، جمع آوری دانسته ها، جمله سازی با کلمات و... را در این راستا موثر می داند و می افزاید: عنصر زمان، مکان و جغرافیا را باید مدنظر قرار داد.
وی از مهمترین عناصر خلق فیلم به عنصر تعلیق، کشمکش و غافلگیری اشاره می کند و یادآور می شود: باید با عنصر تعلیق برای مخاطب سوال ایجاد کرده و با عنصر کشمکش و اضافه کردن حادثه مخاطب را جذب فیلم نموده و با عنصر نهایی مخاطب را غافلگیر کرد و به این ترتیب با کمک این سه عنصر فیلم به تصویر کشیده می شود.
این هنرمند فیلمساز خراسان جنوبی وجود منطق در فیلمنامه را بسیار مهم دانسته و ترس را مهمترین آفت خلق فیلم اعلام می کند و می گوید: باید برای خلق فیلم و اثر، بر ترس غلبه کرد چه بسا کنش گران اجتماعی و... با تولید فیلم محله ای را از آسیب خارج می کنند.
وی از برپایی جشنواره فیلم 100 ثانیهای در حوزه هنری استان خبر میدهد و میگوید: چنانچه شرکت کنندگان کارگاه آموزشی طرح و ایده استانداردی ارائه کنند حوزه هنری با نیروی انسانی، تجهیزات و کمک مالی افراد صاحب طرح و ایده را حمایت می کنند.
براتی تأکید می کند: مربیان پرورشی علاوه بر اینکه می توانند برای دانش آموزان در حوزه تولید مشوق و تأثیرگذار باشند می توانند نام استان و دانش آموزان خراسان جنوبی را در کشور مطرح کنند.
وی کارگاه پس از به نمایش گذاشتن تعدادی فیلم کوتاه ۱۰۰ ثانیهای در زمینه مسافر، قضاوت و...؛ بحث و بررسی عناصر فیلم های پخش شده از شرکت کنندگان میخواهد جملات، داستانک و ایده خود را پیرامون یک موضوع ارائه کنند.
شرکت ۴۰ نفر در کارگاه انتقال تجربه از ایده تا فیلم
«سعید فوداجی» مسئول واحد تصویری حوزه هنری خراسان جنوبی هم با اشاره به برگزاری کارگاه انتقال تجربه از ایده تا فیلم به مدت ۲ روز با شرکت ۴۰ نفر گفت: در پایان دوره حدود پنج طرح با موضوعات اجتماعی برای کارشناسی انتخاب شد که امید است همه یا تعداد زیادی از این طرحها به فیلم تبدیل شود و برای حمایت علاقمندان حوزه سینما، فیلم و فیلمنامه به واحد تصویری حوزه هنری شد.
به گفته وی پس از بررسی فیلمنامه بر اساس ایده و طرح، در زمینه تأمین تجهیزات، نیروی انسانی و اعتباری افراد مورد حمایت حوزه هنری قرار میگیرند.
فوداجی با بیان اینکه این کارگاه آموزشی بهصورت رایگان برگزار شده است هدف از این کارگاه را معرفی استعدادهای جدید و شناسایی توانمندی افراد مستعد برای تولید اثر عنوان کرد.
توانمندسازی هنرمندان مردمی، مسجدی و کنشگران اجتماعی مهمترین هدف
رئیس حوزه هنری خراسانجنوبی هم هدف از برگزاری کارگاه را توانمندسازی هنرمندان مردمی، مسجدی و فعال به عنوان کنشگران اجتماعی اعلام کرد و گفت: کارگاه ایده تا فیلم با ابزارهای ساده به افراد برای تولیدات رسانهای، فیلم کوتاه مستند و ... کمک میکند.
«مجید کریمیان» ابراز امیدواری کرد: با تشکیل کارگاههای آموزشی، هنرمندان بتوانند ایدههای پیرامون خود را به اثر و فیلم تبدیل کنند.
وی با بیان اینکه مخاطب اصلی ما جوانان و نوجوانان هستند، گفت: در شرایط فعلی اکثر افراد موبایل دارند و برای تسهیل فنی کار و فیلمسازی ارزان این کارگاه تشکیل شد تا افراد با یادگیری هنر، روح خود را تلطیف و پل ارتباطی ایجاد کنند.
به گفتهی وی از اولویتهای حوزه هنری، توانمندسازی جوانان و نوجوانان و انتقال آموزش فنی به افراد مختلف اعم از مربیان تربیتی، فعالان مسجدی، کنشگر اجتماعی و ... میباشد.
رئیس حوزه هنری استان یادآور شد: در کنار کارگاه ایده تا تولید در حوزه فیلمسازی و رسانهای در بحث تئاتر مردمی برای بچههای مسجد به زبان ساده و با کمترین امکانات در مساجد و هیئتهای مذهبی اجرا میشود.
کریمیان از برگزاری همایش تئاتر محرابیان در استان در آیندهای نزدیک خبر داد و افزود: برگزاری کارگاههای آموزشی در شهرستانها، حاشیه شهرها و مناطق محروم، تحت عنوان طرح خدمت به نقاط محروم انجام میشود.
وی با بیان اینکه از ابتدای امسال این اولین کارگاه آموزشی برگزارشده در این زمینه است، گفت: تاکنون کارگاههای مختلف تولید نماهنگ و... نیز توسط حوزه فرهنگ حوزه هنری استان برگزار شدهاست.
رئیس حوزه هنری خراسان جنوبی گریزی به قیمت دوربین فیلمبرداری زد و از مشکلات پیش رو به قیمت بالای این امکانات حرفهای در استان اشاره کرد و یادآور شد: با این وجود خانواده نمیتواند وارد عرصه تولید شود اما با توجه به وجود تلفن همراه در اکثر خانوادهها میتوان با ابزاری ارزان قیمت نسبت به تبدیل ایده به فیلم اقدام کرد.
وی انتقال هنر به زبان ساده و رعایت قواعد فنی را باعث توسعه جریان هنر مردمی در استان دانست و افزود: این مهم باعث میشود فعالان و کنشگران اجتماعی با این تکنیک در جهت خدمت به هنر در جامعه قدم بردارند و جامعه بهتر و سالمتری در عرصههای مختلف داشتهباشیم.
کریمیان با بیان اینکه حوزه هنری بهدنبال آموزش ابتدایی و درآمدزایی نیست، گفت: اکثر آموزشها، کارگاهی است که با هدف تبدیل ایده به فیلم و... برگزار میشود.
وی از دیگر اهداف این کارگاههای آموزشی به جریانسازی و رفتن به سمت جهاد تبیین و مردمی شدن عرصه هنر و انقلاب اشاره کرد و در خصوص حمایت از ایده پردازان گفت: سه نوع حمایت وجود دارد حمایت ابتدایی با برگزاری کارگاههای آموزشی بهصورت رایگان و قدم بعدی حمایت فنی و در پایان حمایت مالی و خرید اثر براساس کیفیت میباشد.
وی به وجود ۲ هزار شهید در استان اشاره کرد و افزود: با وجود این تعداد شهید، فیلمهای ساختهشده در این زمینه بسیار کم است و با توجه به تعدد موضوعات برای تولید رسانه میتوان با برگزاری این کارگاهها افراد مستعد را شناسایی و ایده و اثر آنها مورد حمایت قرار داد.
نظر شما