خبرگزاری شبستان_ماسال، مائده فلاحتکارضیابری: شام غریبان یکی از سنتهای دیرینهای است که در شامگاه عاشورای حسینی برگزار میشود، در این مراسم آنچه که پس از شهادت امام حسین (ع) بر کاروان کربلا گذشت و توسط حضرت زینب(س) با مقتل خوانی بازگو شد با آداب و رسوم خاصی روایت میشود.
هرساله در آخرین ساعات روز عاشورا در همه شهرهای کشور این رسم دیرینه با آداب خاصی همچون برافروختن شمع، شبزندهداری و سینه زنی در بقاع متبرکه و سر مزار شهدا برگزار میشود.
از قدیم در شهرستان ماسال در جوار بسیاری از امامزادهها و مکانهای متبرک و مذهبی در کنار برپایی مراسمهای ویژهای همچون احیا و سینه زنی، برگزاری شام غریبان نیز مرسوم بوده است.
امشب نیز در جای جای این شهرستان هرکس به شیوهای شام غریبان شهادت اباعبدالله الحسین(ع) و اسارت خاندانش را برگزار میکند و شهر ماسال هم برای چندمین سال، تجمع بزرگ عاشوراییان را در جوار گلزار شهدا برگزار کرد و این مراسم به صورت زنده از شبکه استانی و ملی پخش شد.
در غروب غمانگیز عاشورای ابا عبداللهالحسین(ع) جمع کثیری از مردم شهر ماسال با برپایی مراسم شام غریبان در اندوه غربت و اسارت خاندان عصمت و طهارت خون گریستند.
سوگواران با نوحه خوانی و مرثیه سرایی این شب حزن انگیز و اسارت اهل بیت پیامبر (ص) را گرامی داشته و در عزای شهادت مظلومانه سیدالشهدا (ع) اشک ماتم ریختند.
آنان در شب شام غریبان شهدای دشت کربلا با هم زمزمه می کردند: طفل صغیری ز حسین گم شده، ساربان، قامت زینب ز اَلَم خم شده، ساربان، شام غریبان حسین امشب است ای خدا، ای خدا، زینب غمدیده به غم مبتلا، با نوا، بود گرفتارِ کفِ اشقیا، از جفا، جمله یتیمان به بغل داده جان، از وفا، غم سرِ غم آمده افزون شده، ساربان، گفت که ای خواهر محزون زار، بیقرار، از غم عباس تویی داغدار، اشکبار، محنت عالم شده بر ما دچار، این دیار، کودک زارم سوی هامون شده، ساربان.
ایجاد ایستگاه های صلواتی در طول مسیر و همچنین دادن نذورات از سوی مردم مسلمان و خونگرم ماسال طی ۱۰ شب اول ماه محرم از دیگر برنامه های عزاداری در ماسال است.
همچنین تعدادی از هیات های عزاداری در حرکت های خودجوش و مردمی با شبیه سازی حرکت کاروان اسرا و شام غریبان، قلوب عزاداران را به شام غریبان و همدردی با اهل بیت پیامبر (ص) پیوند زدند و ارادت خود را به سرور و سالار شهیدان حضرت حسین ابن علی (ع) ابراز داشتند.
«حامد گیل چالانی» با تسلیت سالروز شهادت اباعبدالله الحسین(ع) و ۷۲ تن از یاران باوفایش اظهار کرد: اگر کسی شعائر الهی را بزرگ بشمارد نشانه تقوای جان و دل آنهاست.
فرماندار ماسال با بیان اینکه یکی از شعائر دین، اقامه عزای اباعبداللهالحسین(ع) است، افزود: استمرار برگزاری شام غریبان حسینی در این شهرستان سبب نعمت معنوی و مادی برای مردم این شهرستان میشود.
وی با بیان اینکه شام غریبان، شبى جانسوز که در آن تلخترین لحظات بر اهل بیت امام حسین(ع) سپری شد گفت: واقعه جانسوز کربلا در نصف روز اتفاق افتاد اما با این جریان در یک نقطه محدود نشد و امروز فرهنگ عاشورا همه جهان را فراگرفته است.
گیل چالانی ضمن قدردانی از برگزار کنندگان این مراسم باشکوه خاطرنشان کرد: امروز نیز شهدای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مدافع حرم نیز راه امام حسین(ع) و اصحاب وفادارش را برگزیده اند و در برابر یزیدیان زمانه با اهدا جان خویش از اسلام ناب محمدی دفاع می کنند.
گفتنی است، طبق رسمی دیرین همه ساله همزمان با شام عاشورا، مردم عزادار در سراسر ایران اسلامی به یاد غربت حضرت زینب (س) و اسرای دشت کربلا آیین نمادین شام غریبان را برگزار می کنند.
پس از شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و ۷۲ یار باوفای آن حضرت، لشگریان عمربن سعد به دستور وی به خیمه های اهل بیت (ع) حمله کردند و ضمن غارت خیمه ها، آنها را آتش زدند.
همچنین حضرت زین العابدین (ع)، حضرت زینب (س) و بانوان و برخی کودکان کاروان اباعبدالله الحسین (ع) تا پاسی از شب در تاریکی آن شب دشت کربلا به عبادت پرداختند و فجایع بی نظیر روز عاشورا را مرور کرده و اشک ماتم ریختند.
به گواه تاریخ واقعه عاشورا تلخ ترین واقعه در تاریخ بشریت به شمار می رود که در طول مدت چند ساعت در روز دهم ماه محرم سال ۶۱ هجری قمری به وقوع پیوست.
نظر شما