شبستان_گلپايگان: سوگواره پر شور شهادت امام سجاد (ع) و مصائب اهل بیت(ع) در مسیر کوفه و شام هر ساله در دوازدهم محرم و در شهر گوگد با عظمت و پرشور برگزار می شود.
شهر گوگد با جمعیتی شش هزار نفری میزبان عزاداران حسینی یک شهرستان است که در آن، هم هیات های بزرگ عزاداری شکل می دهد هم در اطعام و نذری حسینی از عزاداران، کم نمی گذارد.
مردم با توجه به شرایط آب و هوایی و حدود سه ساعت پیش از ظهر در میدان توحید شهر گوگد به انتظار حضور هیات های مذهبی شهر گوگد و روستاهای اطراف این شهر می نشینند و گاه به ادای نذورات خود در میان مردم می پردازند.
هیات های این منطقه از شهرستان گلپايگان دارای علامت های بزرگ و کوچک، گروه طبل زنان بزرگ هستند که عزاداران حسینی به صورت زنجیر زنان یا سینه زنان، هستند که از محل هیات خود به طرف شهر گوگد روانه می شوند و در میدان توحید شهر گوگد با هم گره می خورند و تشکیل هیات بزرگ عزاداری چند کیلومتری را می دهند.
همه مسیرها به مسجد می رسد
این هیات ها که از خیابان امام خمینی (ره) واقع در محل بالای شهر گوگد، خیابان آیتالله گلپایگانی(ره) ، خیابان سیدمصطفی خمینی (ره) به سمت میدان توحید شهر گوگد و می آیند و در خیابان سید مهدی گلپایگانی وارد مسجد جامع شهر گوگد می شوند و با پذیرایی به کار عزاداری خود پایان می دهند تا دیگران نیز به انتهای مسیر برسند.
این آیین سنتی که قدمت آن را تا ۲۰۰ سال تخمین زدند دارای حرکت نمادین کاروان حسینی، نخل گردانی نیز هست و بنا به اظهار اهالی شهرگوگد، مرحوم آیت الله سید محمدرضا موسوی گلپایگانی، مرجع بزرگ عالم تشیع، بر گسترش و اثر گذاری این آیین دویست ساله عاشورایی تلاش کرده است.
نخل ها، اتاقک های چوبی هستند که با پارچه های سبز و مشکی و چند عروسک در بالای آن تزئین شدند و در شهر گوگد و روستاهای نیوان نار و نیوان سوق نگه داری می شوند و در روزهای خاص عاشورایی با هیات عزاداری همراه می شوند و مورد احترام مردم قرار می گیرد.
اهتمام به برپایی با شکوه نماز ظهر اول وقت در مساجد شهر گوگد و پس،از آن، اطعام حسینی از همه عزاداران و مهمانان شهر گوگد توسط مردم شهر گوگد، ویژگی دیگر این آیین است و هرچند هیچ گاه رقم دقیقی از این اطعام چند هزار نفری بیان نشده است ولی آنچه روشن است همواره مردم شهر گوگد، چند برابر جمعیت خود را اطعام حسینی در روز دوازدهم ماه محرم کردند.
علمداران دهه نودی به میدان آمدند
این آیین حسینی، روز دوازدهم محرم سال جاری پس از دوسال شیوع بیماری کرونا برگزار نشده بود، با شکوه و همان شور و شعور حسینی و با حضور مسئولان شهرستانی در شهر گوگد برپا شد و این مراسم شش ساعتی به طول انجامید.
حضور علمداران نوجوان در دو یا سه هیات که تلاش می کردند علم کوچک حدود یک متری را در مسیر عزاداری حمل کنند، ویژگی جالب مراسم محرم سال ۱۴۴۴ هجری قمری بود، نوجوانان و کودکان در هیات های بزرگ عزاداری که پیش از این، با زنجیرهای کوچک یا حمل پرچم های کوچک یا طبل های کوچک و بزرگ خود، در عزای امام حسین (ع) شرکت می کردند، اکنون مردانگی و بزرگ شدن خود را با حمل علامت های کوچک به رخ کشیدند و نوید امتداد این آیین سنتی را در تا چند ده سال دیگر را دادند.
نقش شهرداری گوگد در آماده شازی شهر برای برپایی این آئین سنتی و سپس مرتب سازی دوباره شهر پس از پایان این مراسم، ستودنی بود./
نظر شما