به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی ستاد اقامه نماز، همزمان با روز چهارم دهه ترویج معارف نماز، مقاله “بازار و کارخانه و اقامه نماز” با قلم «سید احمد زرهانی» قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور منتشر شد.
در تفکر اسلامی پیوند وثیقی بین معاش و معاد مشهود است و دنیا به منزله گذرگاه و مزرعه آخرت است.
از این رو اقتصاد برای دین باوران صبغه اعتقادی دارد و کسب سرمایه هدف نیست بلکه وسیلهای برای تامین سعادت دنیوی و اخروی به شمار می آید. در طول چهارده قرن گذشته صاحبان حرف و صنایع با نگاه توحیدی به تولید و تجارت اشتغال داشته اند.
در عصر مبارزه با استبداد و استعمار کارگران و کارکنان دولت و بازاریان و کشاورزان و صنعتگران به ندای امام خمینی رضوان الله تعالی علیه لبیک گفته اند و در پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش بسزایی ایفا کرده اند.
مسجد بازار در شهر کانون نشر معارف دینی است و نمازخانه هر کارخانه و اداره و کارگاه مرکز عبادت و همفکری وتبادل آراء برای اصلاح امور است.
اقتصاد در هرسه قطب کشاورزی و صنعت و خدمات با اقامه نماز رونق می گیرد.
نماز که ذکر الهی است هم برکت در محصولات کشاورزی و صنعتی و توزیع و کسب و کار ایجاد می کند و هم به کارگران و کارفرمایان و بازاریان انگیزه و اندیشه درستکاری و اتقان می دهد.
کسی پی در پی در مقابل خدا می ایستد و با خشوع می گوید «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ» در تولید تقلب نمی کند و زیر بار کم فروشی و تدلیس و احتکار و گرانفروشی نمی رود.
تا همین اواخر بازاریان باکمک علماء در گوشه و کنار درس مکاسب می خواندند و هنوز بازاری و کاسب ملتزم به آموزش فقه و مسائل شرعی کسب و کار فراوان یافت می شود و طیف گستردهای از فعالان اقتصادی مقلد مراجع تقلید هستند و معتقدند که وَ الَّذِینَ فِی أَمْوالِهِمْ حَقٌّ مَعْلُومٌ لِلسَّائِلِ وَ الْمَحْرُومِ ؛ لذا نه تنها در تولید و تجارت خلاف نمی کنند بلکه بخش معینی از در آمد مشروع خود را در راه رضای خدا خرج می کنند و به نیازمندان رسیدگی می کنند.
اندیشه و عمل و روح نمازگزاران روزانه پنج بار در چشمه سار ذکر الهی شستشوی و مطهر می شود و نمازگزار متاثر از آموزه های نماز خود را در محضر خدا می بیند و حق الله و حق الناس را رعایت میکند و اگر هم مرتکب لغزشی شود با نهیب نفس لوامه و جنبش وجدان به خود می آید و توبه وجبران می کند.
بخش عظیمی از ناهنجاری های اجتماعی و اقتصادی موجود ناشی از فراموش کردن یاد خدا و رویگردانی از نماز است. مسلمانی که مرتب با ذکر مالک یوم الدین در نماز از خدا یاد می کند و به مبداء و معاد و روز حساب اعتقاد دارد هرگز زیر بار اختلاس و احتکار و اجحاف در حق مردم نمی رود. اعراض از ذکر خداوند منشاء همه انحرافات و نقطه آغاز انحطاط و بستر ساز بحران و ضنک معیشت است.
کارگر وکشاورز و صنعتگر و بازاری با ایمان و نمازگزار در تولید و توزیع وفروش کالا، خدا را ناطر و حاضر می بیند و می داند که عتید و رقیب نامه اعمال اورا می نویسند و در یَوْمَ تُبْلَى السَّرَائِرُ کارنامه او را در پیشگاه عدل الهی برملا می کنند. لذا از تقلب و تزویر دوری می گزیند.
برای احیای اقتصاد ملی در پرتو اقامه نماز و معارف آن اقدامات ذیل اولویت دارد.
۱/ حوزه های علمیه از طریق مساجد بازار و به کمک کسبه متدین وبا استفاده از درسنامه های ساده ای از مکاسب و اهم مسائل فقهی و فراگیر تجارت به بازاریان فقه کسب وکار تعلیم دهند.
۲/ اتاق اصناف و مجامع و اتحادیههای صنعتی و صنفی از طریق فضای مجازی موازین شرعی و قواعد اقتصاد اسلامی در هر رشته و حرفه را به کمک علماء تدوین کنند و در دسترس صاحبان حرف قرار دهند.
۳/ بخشی از موضوع جلسات وعظ در محیط بازار و کارخانه ها به تفسیر آیات اقتصادی قرآن و روایات مربوط به کسب حلال اختصاص یابد.
۴/ هیات امناء مساجد وامامان جماعت و بسیج اصناف در بازارها برای جذب بازاریان جوان به مسجد سرمایهگذاری کنند.
۵/ اکابر بازار و پیشکسوتان در مساجد و منازل جلسات تفسیر قرآن با حضور جوانان بازاری تشکیل دهند و با کمک اهل علم آنان را با حلال و حرام و معیارهای دینی آشنا کنند.
۶/ در هر کارخانه و مرکز صنعتی و اقتصادی نمازخانه مناسبی دایر شود و واعظان در حاشیه نماز پیرامون اهم وظایف کارکنان و مدیران و کارگران با استناد به قرآن وعترت ارائه طریق کنند.
۷/ مدیران ارشد حوزه های اقتصادی در نماز جماعت شرکت کنند.
۸/ از فعالان نمازی در حضور مقامات و کار کنان تجلیل شود.
۹/ برنامه آموزش معارف نماز ویژه فرزندان و همسران و خانوادههای بازاریان و کارگران و کارکنان حوزه اقتصاد اجرا شود.
۱۰/ مسابقات و جشنواره های معارف نماز بین کارکنان و فعالان بازار هاو کارخانه هاو حوزههای اقتصادی برگزار شود.
تردید نباید کرد که نسبت روشنی بین اقامه نماز ورونق اقتصاد اسلامی وجود دارد. بزرگان و سردمداران اصناف و حرف و سیاستگذاران اقتصاد و بازار اگر به ترویج فرهنگ و معارف نماز همت گمارند،خیلی از معضلات اقتصادی رفع می شود و نسیم انصاف دلها را به وجد می آورد. ان شاءالله
نظر شما