خبرگزاری شبستان، جهان اسلام: شهر ونیز در ایتالیا ساخته شده روی آب یکی از زیباترین شهرهای جهان است. شبکه های منحصر به فرد و خانه ها و پل های تاریخی دارد که جزایر آن را در دریای آدریاتیک به هم متصل می کند. به طوری که این شهر به مقصد گردشگران در عصر مدرن تبدیل شده است.
باوجود تاریخ و جغرافیای غربی خود، همواره ونیز پلی بین شرق و غرب بوده است.فضای شرقی متمایزی را با راهروهای تنگ و دخمه های پرپیچ و خمش و باغ های انبوه که پشت دیوارهای بلند پنهان شده است، می دهد. علاوه بر این بازارهای شلوغ و مزدحم که شبیه حکایت های شبانه عربی در بغداد قدیم یا دمشق یا قاهره است، فضای شرقی را متبلور می کند.
معماری منحصر به فرد ونیز همواره پژوهشگران معماری و تاریخ را به خود جذب کرده است. دبورا جانت هاوارد، استاد دانشگاه بریتانیا و مورخ هنری(1946) از جمله کسانی است که به کار خود را به ارتباط بین ایتالیا و مدیترانه شرقی، موسیقی و معماری در عصر رنسانس اختصاص داده است.
جانت هوارد، استاد معماری در دانشکده معماری و تاریخ هنر در دانشگاه کمبریج می گوید: تاثیر اسلامی قابل توجهی بر معماری و شهرسازی ونیز دیده می شود. به طوری که می توان این تاثیر را در گنبدها، طاق ها نوک تیز، موزائیک های طلاکاری شده مانند کلیسای سینت مارکو و خیابان های پیچ در پیچ مشاهد کرد.
بازرگانان و مسافران ونیزی به شرق سفر کردند و تحت تاثیر شهرهای عربی به ویژه اسکندریه، حلب، عکا و دمشق قرار گرفتند. پس از بازگشت شان به ونیز، تجربیات خود از جاده ها و آثار معماری که با دقت زیاد در حافظه شان ذخیره کردند، منتقل کردند. به طوری که عناصر شرقی معتبر و اصیل را در طراحی سنتی ساختمان های ونیز به ویژه کاخ ها و خانه های ثروتمندان متجلی کردند.
علاوه بر بازرگانان و تجار، دیپلمات ها و کنسول ها، روشنفکران و گردشگران مسیحی اروپایی وجود دارند که ونیز نقطه آغاز سفرآنها به شام بود. این تاریخ نگار انگلیسی معتقد است که تقابل بین فرهنگ شرق و غرب از ویژگی های شهر ونیز است.
ونیز باوجود اینکه مفتخر به مدافع ایمان مسیحی بود، اما پذیرای تاثیرات اسلامی شرقی و غربی بود که تاثیرات آن در ویژگی ها و معماری سویا، گرانادای اندلس و پالرموی سیسیل است.
هوارد معتقد است که معماری اسلامی که ونیز از آن تاثیر گرفته است، با تاثیرات هنری بیزانس آغشته شده است. ویژگی های مثبت معماری اسلامی باعث شده است تا معماران ونیزی از این ویژگی ها برای معماری و شهرسازی بهره برداری کنند
نظر شما