به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، 30 مردادماه مصادف با 21 آگوست سالروز آتش کشیدن مسجدالاقصی به نام روز جهانی مسجد نامگذاری شده و این جنایت مورد محکومیت قرار گرفته و فرصتی شده برای تبیین جایگاه این مرکز الهی و روشنگری و ارائه گزارش در حوزه خدمات مسجد که به همین مناسبت گفتگویی با حجت الاسلام «مجتبی کوچک زاده« مدیراجرایی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان انجام و به تشریح برنامه های مساجد پرداخت شده است.
وضعیت مساجد استان اصفهان در چه سطح و جایگاهی قرار دارد؟
در حال حاضر پنج هزار مسجد در استان به دست مردم احداث شده که بیش از هزار باب آن در کلانشهر اصفهان قرار دارد و اقامه نماز و فعالیت های فرهنگی در این مراکز انجام می شود.
اقامه سه وقت نماز در برخی از مساجد انجام و مابقی دو یا یک وعده انجام می شود و در برخی از این مسجدها هم در مقاطع خاص سال برنامه هایی اجرا می شود.
فعالیت های فرهنگی این مساجد هم به فراخور جمعیت و ظرفیت متفاوت بوده و بعضی خیلی فعال و بعضی هم تنها در حد اقامه نماز برنامه دارند.
عمران و توسعه مساجد در استان اصفهان بر چه اساسی پیش می رود؟
عمران از دو جنبه ظاهری و باطنی انجام می شود که در عمران ظاهری مردم نقش مهمی در ساخت و ساز این مراکز داشته و دولت سهمی در این خصوص ندارد و همین موضوع موجب شده تا مساجد دولتی نباشد و به صورت مردمی اداره شوند.
در حوزه عمران باطنی و معنوی هم مردم سهم موثری داشته و متمرکز بر فعالیت های فرهنگی و دینی قرار گرفته تا نسل جدید به این مراکز جذب شده و مطابق با کارکرد آن از صدر اسلام تاکنون و متناسب با طراز اسلامی پیش بروند.
احیا کارکردهای مساجد و تحقق مسجد طراز اسلامی تا چه حدی محقق شده است؟
فعالیت های مساجد در کشور ایران و به تناسب در استان اصفهان با رویکرد مسجد طراز اسلامی و ظرفیت های آن مطابق با دوران پیامبر اسلامی(ص) پایه گذاری شده که در برخی از این مراکز به همت متولیان کارهای زیادی صورت گرفته و در برخی از مناطق هم در حداقل ها قرار دارد.
تحقق کارکرد مساجد نیازمند همکاری بین متولیان مسجد، مراکز فرهنگی و امام جماعت است تا اینکه این پایگاه دینی بستری برای فعالیت های اجتماعی و خیرخواهان باشد.
مساجد باید علاوه بر تامین نیازهای نمازگزاران و فعالیت های دینی، محله اطراف خود را مورد توجه و حمایت قرار دهد و مسجد محله محور محقق شود.
امام جماعت باید دفتر کار در مسجد داشته و به نیازهای مردم محله خود رسیدگی و برای آنان کار کنند که چنین مسیر و حرکتی ماندگار و در طراز اسلامی قرار دارد.
برنامه توسعه کمی مساجد برای نقاط فاقد این مرکز در استان اصفهان چیست؟
در برخی از مناطق مثل شهرک های مسکن مهر مسجد احداث نشده و از نگاه مرکز رسیدگی به امور مساجد نقاط کور هستند که مذاکرات با دستگاه های متولی صورت گرفته است.
اختصاص زمین رایگان برای احداث مسجد در مناطق فاقد این امکانات مصوب و انجام خواهد شد تا مردم هم برای احداث آن همکاری کنند.
برای تقویت حضور جوانان و نوجوانان در مسجد چه برنامه ریزی شده است؟
توجه به نیازهای مردم و گروه های سنی مختلف در مسجد لازم است و یکی از مهمترین برنامه ها طرح مسجد دوستدار خانواده می باشد که مادران و پدران در این طرح دوره های آموزشی تربیتی را می آموزند.
نسل جدید جامعه هم نیازمند آموزش و فعالیت های فرهنگی خلاق بوده تا به این واسطه آنان جذب شوند.
خلاقیت و نوآوری در برنامه ها فرهنگی مساجد برای جذب نسل جدید به این مراکز دینی لازم و ضروری بوده و متولیان تشکل های فرهنگی مساجد باید به این موضوع بپردازند.
نظر شما