خبرگزاری شبستان_ خرم آباد، بنای عظیم مسجد تاریخی سلطانی بروجرد با وسعتی قريب هفت هزار متر مربع بزرگترين مسجد تاريخي غرب کشور است این مسجد در مجاورت بازار اصلی بروجرد استقرار دارد.
طبق تحقیقات کارشناسان مسجد امام در محل مسجد قدیمی تر (احتمالا مسجد جامع حديث ) احداث شده است.
احداث بنای مسجد در دوره زندیه آغاز شده و اقدامات تکمیلی بویژه تزئینات وابسته به معماری این اثر ارزشمند در دوران قاجار انجام شده است.
این بنای مذهبی رفیع از نوع مساجد چهار ایوانی است که ایوان های شرقی و غرب بطور کامل و ایوانهای شمالی و جنوبی با اندکی تفاوت با هم قرینه اند.
بخش های اصلی مسجد شامل گنبد خانه، شبستان های غربی،شرقی و شبستان زمستانی،حجره های فوقانی محل اسکان و تحصیل طلاب علوم دینی،برف انداز،قاضی شرف و... می باشد، این مسجد تاریخی همچنین دارای سه ورودی از جهات شمال، غرب و شرق است.
عمده تزئینات بکار رفته در این اثر تاریخی شامل کاشیکاری،تزئینات چوب و کتیبه های گچی با مضامین آیات قرآن و احادیث پیامبر (ص) و ائمه اطهار(ع) است.
این مسجد یکی از بزرگترین مساجد تاریخی کشور است بهگونهای که بر اساس اسناد تاریخی این مسجد در زمان فتحعلی شاه قاجار بر روی ویرانههای یک مسجد قدیمی دیگر ساختهشده است.
مسجد امام خمینی (ره) همزمان با دو نمونه نسبتاً مشابه در شهرهای قزوین و تهران ساخته شد که این مساجد در دوره پهلوی بانام مسجد شاه شناخته شدند و پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی بانام مسجد امام خمینی (ره) تغییر نام یافتند.
بزرگترین مسجد تاریخی غرب کشور
کار ساخت این مسجد در زمان فتحعلی شاه قاجار در سال 1209 قمری به پایان رسید و به همین دلیل نام سلطانی بر آن نهاده شد.
معماری مسجد امام خمینی (ره) بروجرد برگرفته از معماری مسجد امام خمینی(ره) تهران است که به لحاظ فرم معماری از نوع مساجد چهار ایوانی محسوب شده و نمای کلی آن همانند مسجد امام خمینی (ره) تهران و مسجدالنبی (ص) قزوین است اما به لحاظ مساحت از این مساجد بزرگتر و قدیمیتر است.
مسجد امام خمینی (ره) بروجرد با وسعتی بیش از هفت هزار مترمربع بزرگترین مسجد تاریخی غرب کشور محسوب میشود.
گودرزی، کارشناس میراث فرهنگی در سخنانی اظهار داشت: مسجد امام خمینی (ره) بروجرد بزرگترین مسجد تاریخی غرب کشور است و در گویش محلی به مسجد جمعه یعنی محل برگزاری نماز جمعه معروف است.
وی افزود: این مسجد دارای چهار ایوان بزرگ واصلی است که در هنگام ساخت با کاربری دوگانه مسجد و مدرسه ساختهشده و بهعنوان حوزه علمیه مورداستفاده طلاب علوم دینی قرارگرفته است.
کارشناس میراث فرهنگی عنوان کرد: این مسجد با دارا بودن هشت حجره بزرگ، محل تحصیل طلاب علوم دینی بوده و در ادوار مختلف تاریخ بهعنوان مدرسه علوم دینی کاربرد داشته است.
مسجد امام خمینی (ره) بروجرد از قدمت تاریخی بالایی برخوردار است بهطوریکه این مسجد از چند نمونه مشابه خود در کشور قدیمیتر است.
اساس کتیبههای تاریخی شامل الواح گچی که بالای ایوان اصلی نصبشده تاریخ اتمام این بنا به سال 1209 برمیگردد اما بخشی از کاشیکاریهای ایوانهای اصلی آن در دوران قاجاریه انجامشده است.
قسمتهایی از این مسجد در زلزله سال 85 در این شهرستان تخریب شد و در زلزله سال 85 به ایوان جنوبی مسجد آسیب جدی وارد شد بهگونهای که تزئینات زیر ایوان فروریخته و بخشهایی از ایوان ترکهای عمیق برداشته است.
این مسجد دارای سه درب در قسمتهای مختلف است که با توجه به اتصالی که به بازار اصلی دارد محل تردد عابران و اتصال قسمت ابتدایی بازار به قسمت داخلی آن است.
مسجد امام خمینی (ره) بروجرد مکانی برای تجمع مردم شهر بوده و بهگونهای ساختهشده که به کلیه میدانهای اصلی شهر دسترسی دارد.
نظر شما