هدف دیوان محاسبات اعمال نظارت و پاسداری از بیت‌المال است

جولایی گفت: هدف دیوان محاسبات اعمال نظارت و پاسداری از بیت المل از طریق کنترل عملیات مالی همه وزارتخانه‌ها، موسسات و شرکت‌های دولتی و دستگاه‌هایی که از بودجه عمومی استفاده می کنند صورت می پذیرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، «حمید جولایی»  با اشاره به اهداف، وظایف و اختیارات دیوان محاسبات گفت: دیوان محاسبات به عنوان دستگاه نظارتی مجلس شورای اسلامی است که در انجام مسئولیت های قانونی خود در کمک به ارتقای شفافیت، برقراری انضباط مالی و بهبود عملکرد و اطمینان از حسابدهی و پاسخگوئی دستگاه‌های اجرایی در حوزه صیانت از بیت المال و پاسداری از بیت‌المال در بخش عمومی با رعایت اصول اخلاق حرفه‌ای و به کارگیری فناوری‌های نوین که داره ایفای نقش می‌کند.

 

سرپرست دیوان محاسبات استان مرکزی به اهمیت و نقش دیوان محاسبات به عنوان یکی از سازمان کلیدی در نظارت بر عملکرد مالی دولت، افزود: نظارت بر هزینه کرد بودجه مورد استفاده دستگاه های بخش عمومی، موسسات و شرکتهای دولتی یا هر دستگاهی که به نحوی از انحا باید از بودجه عمومی استفاده کند، مشمول رسیدگی ها و نظارت دیوان محاسبات است.

 

وی با اشاره به اینکه هدف دیوان محاسبات اعمال نظارت و پاسداری از بیت‌المال است، ادامه داد: این مهم از طریق کنترل عملیات و فعالیتهای مالی تمامی وزارتخانه‌ها، موسسات و شرکتهای دولتی و دستگاه های که از بودجه عمومی استفاده می کنند صورت می پذیرد.

 

این مقام مسئول با اشاره به اینکه بررسی و حسابرسی وجوه مصرف شده، درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار، در ارتباط با سیاست های مالی تامین شده در بودجه مصوب با توجه به گزارش‌هایی که حسابرسان ما از دستگاه‌های مربوطه می گیرند؛ انجام می پذیرد، افزود: یکی از موضوعات با اهمیت و کلیدی دیوان محاسبات تهیه و تدوین گزارش تفریغ بودجه است که با انضمام نظرات خود دیوان محاسبات به مجلس شورای اسلامی به استناد اصل (۵۵)قانون اساسی و 104 قانون محاسبات عمومی تهیه و به اطلاع عموم مردم می رسد.

 

نظارت دیوان محاسبات، نظارت عالیه و فرا قوه ای است

 

سرپرست دیوان محاسبات استان مرکزی ادامه داد: مطابق ماده ۴۲ قانون دیوان محاسبات، این سازمان برای انجام وظایف ذاتی و قانونی خودش میتواند در تمام امور مالی تحقیق و تفحص داشته و مبادرت به مکاتبه کرده و تمامی مقامات جمهوری اسلامی و قوای سه گانه و دستگاه‌های اجرایی و کلیه اشخاص و سازمان هایی که از بودجه عمومی ارتزاق می‌کنند مکلف به پاسخگویی مستقیم به مجموعه دیوان محاسبات هستند.

 

جولایی با تاکید بر اینکه نظارت دیوان محاسبات در واقع نظارت عالیه و فرا قوه ای است، اضافه کرد: کنترل و نظارت نظام مالی کشور به منظور پاسخگویی به مردم مهمترین، اساسی ترین و راهبرد ترین وظیفه مجلس شورای اسلامی است که بخش اعظمی از این نظارت یاد شده از طریق خود دیوان محاسبات اعمال می شود.

 

وی با اشاره به تحولات ساختاری و محتوایی منبعث از سیاست های راهبردی و اقدام جهادی و انقلابی ریاست کل دیوان محاسبات کشور در حوزه تفریغ بودجه، بیان کرد: به استناد بند ۱ ماده ۲۱۹ قانون آیین‌نامه داخلی مجلس تفریغ بودجه می بایست تا آخر دی ماه ارائه می‌شد ولی با این اقدام جهادی و با این اقدام انقلابی دیوان محاسبات توانست تفریغ بودجه را تا انتهای تیر ماه امسال به انضمام گزارشات ۱۹ گانه تحلیلی – موضوعی که انجام شده بود ارائه دهد.

 

این مقام مسئول اضافه کرد: این موضوع مورد توجه رسانه ها و تقدیر ۲۷۳ نماینده مجلس و رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) قرار گرفت و این ابراز رضایت حضرت آقا برای دیوان محاسبات نقطه عطفی شد.

 

جولایی با اشاره به اینکه 19 گزارش تحلیلی موضوعی به پیوست تفریغ بودجه، با موضوعات با اهمیت و مسایل مهم حکمرانی منجمله رابطه مالی وزارت نفت و دولت، مالیات حقوق گمرکی، فروش اسناد خزانه، ارز ترجیحی، چالش ها و مشکلات اساسی مردم و ... مطرح شد، گفت: در حوزه آب، برق، تسهیلات بانکی، بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد و آسیب شناسی ساختار بودجه کل کشور گزارشاتی به مجلس ارائه شد.

 

انتخاب دیوان محاسبات ایران به عنوان رییس دوره ای اکوسای

این مقام مسئول به اقدامات صورت گرفته در دیوان محاسبات اشاره کرد و گفت: افتتاح مرکز نوآوری و خلاق دیوان در سطح دیوان محاسبات کشور، گسترش نظارت مردمی با راه اندازی سامانه ۱۹۸، تشکیل مجمع معاون اداری مالی دستگاه با محوریت دیوان، کمیته پیگیری مطالبات بانک و هوشمندسازی و نظارت بر خط رسیدگی‌ها با تلاش و مدیریت جهادی ریاست کل در دیوان فناورانه مردم پایه به طور کامل عملیاتی شده است.

 

وی با اشاره به اینکه سامانه 198 بحمدالله نتایج خوبی داشته، ادامه داد: توسعه نظارت مردمی به این شکل صورت گرفته که خیلی از موانع و چالش ها از طریق این سامانه به دیوان محاسبات منعکس و دیوان محاسبات اینها را در دستور کار خود جهت بررسی قرار می‌دهد.

 

سرپرست دیوان محاسبات استان مرکزی با اشاره به اینکه به پیشنهاد دیوان محاسبات کارگروه حسابرسی فناوری اطلاعات در اکوسای «سازمان دیوان محاسبات کشورهای عضو اکو» تصویب و تشکیل شد، افزود: همچنین با رای اعضای سازمان متشکل از ۱۱ کشور، دکتر بذرپاش رییس دیوان محاسبات ایران به عنوان رییس دوره ای اکوسای انتخاب شد و در واقع این اتفاق نشان از نقش آفرینی و اثرگذاری ایران در مجامع بین المللی دارد.

 

جولایی با اشاره به اینکه در برش استانی تفریغ بودجه ۱۴۰۰ ، ۲۷۶ جزء، بند و تبصره داشتیم ادامه داد: ۱۵۴ جزء، بند و تبصره دارای عملکرد، ۱۰۰ جزء، بند و تبصره فاقد عملکرد بود و ۲۲ تبصره به شکل متمرکز انجام شد. وی همچنین ادامه داد: برخی از موضوعات و تکالیف مندرج در مفاد تبصره، رعایت نشده بود، ۱۶۰ یافته حسابرسی در حوزه فنی احصا شد که مبتنی بر عدم رعایت قانون و مقررات است و در مرحله مستندسازی قرار دارد.

 
اولویت دادن به اصل پیشگیری به جای مچ گیری از رویکردهای دیوان محاسبات
 

این مقام مسئول به رویکردهای تحولی دیوان محاسبات اشاره کرد و ادامه داد: یکی از آنها رویکرد اولویت دادن به اصل پیشگیری به جای مچ گیری در دیوان محاسبات بوده که بهترین راهکار برون رفت از مشکلات و معضلات موجود در مقابله با مفاسد و تخلفات اداری است که بخشی از آن برمی گردد به نظارت مستمر اجرای بودجه که به صورت ماهانه انجام که در نهایت سبب کاهش تخلفات اداری و نظارت جامع دیوان محاسبات بر منابع بودجه عمومی می شود.

 

سرپرست دیوان محاسبات استان مرکزی رویکرد اجتماعی سازی نظارت دیوان را موضوع مهم دیگر دانست و گفت: دیوان در این راستا شورای اندیشه ورزی صیانت از بیت المال را راه اندازی کرده که با استفاده از سرمایه های اجتماعی و ظرفیت نخبگان و صاحب نظران، در حوزه‌های اقتصادی اجتماعی و در حوزه‌های بودجه‌ای که از جایگاه مردمی موثری برخوردار بودند و در بحث های برنامه ریزی تصمیم سازی و تصمیم گیری در سطح استان نقش فعالی رو داشتند جلسات شورای اندیشه ورزی صیانت از بیت المال را به صورت ماهانه برگزار می‌کند.

 

جولایی ادامه داد: همچنین دیوان محاسبات استان به موضوع حسابرسی زیست محیطی پروژه تالاب میقان اراک، پروژه ۸۱۰۰ واحدی در اراک و پروژه اقدام نهضت ملی مسکن ورود کرده و در حال بررسی موضوعات است.

 

وی با تاکید بر اینکه تحولاتی صورت گرفته، اضافه کرد: دیوان به ترک فعل مدیران در حوزه قانون هوای پاک با توجه به حساسیت و ضرورتی که حاکم بر استان است، ورود کرده و ترک فعل ها و تصمیمات نادرستی که در این رابطه اتخاذ شده احصا شده و مواردی نیز به دستگاه های مربوطه ابلاغ شده است.

 

هنر دیوان محاسبات اصلاح رویه ها است

این مقام مسئول با بیان اینکه هنر دیوان محاسبات باید اصلاح رویه ها باشد، ادامه داد: در واقع دیوان باید اصلاح رویه ها را دنبال کند، برخط شدن نظارت دیوان، هوشمند سازی و الکترونیکی شدن و راه اندازی سامانه سنا کمک کرده است که در مسیر کاهش تخلفات حرکت کنیم.

 

وی ضمن تقدیر ازنگاه توسعه ای شورای هماهنگی دستگاه‌های نظارتی استان، گفت: رویکرد نظارتی این مجموعه منتج به این شده که از شکل‌گیری سوء جریان‌های مالی در خیلی از موضوعات با ارائه طریق کارشناسانه و مدبرانه ممانعت بعمل آید که این مهم جای تقدیر و تشکر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و همچنین نظرات و رهنمودهای صائب نماینده معزز ولی فقیه  در استان را دارد.

 

جولایی گفت: دیوان، با پایش های فناوری و نظارت های مردم پایه نسبت به پروژه های طولانی شده یا رها شده اقدامات لازم را انجام داده و در قالب حسابرسی پروژه های نیمه تمام گزارش هایی را تهیه کرده است.

 

این مقام مسئول با اشاره به اینکه دیوان در حال حاضر حسابرسی عملکردی را دنبال می کند، بیان کرد: امسال محاسبه قیمت تمام شده در حوزه راه و شهرسازی و محاسبه بهای تمام شده در شرکت گاز و گزارش جامع حسابرسی از شرکت ها دنبال و گزارش حسابرسی از پل سنجان انجام شد که همین امر باعث شد که امروز شاهد تسریع در روند احداث پروژه باشیم.

کد خبر 1209895

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha