خبرگزاری شبستان_ گروه سیاسی_ فرزانه تهجا: پیاده روی اربعین یک حماسه تاریخی و ماندگار در جهان اسلام و در دنیا است که همواره به عنوان نماد وحدت و عدالت خواهی از آن یاد می شود و می توان آن را یک حماسه بی بدیل در جهان اسلام معرفی کرد که حتی مرود توجه سایر جوامع و کشورهای غیر مسلمان قرار گرفته است و این امر نشان دهنده ظرفیت عظیم اربعین در جذب گروها و اقشار مختلف از تمام دنیا دارد در همین رابطه گفتگویی با حجت الاسلام عادل پور، امام جمعه خرمشهر در مورد دستاوردهای پیاده روی اربعین به شرح زیر ارایه می شود.
مهمترین دستاورد پیاده روی اربعین را توضیح بفرمایید؟ عوامل وحدت در جوامع اسلامی را توضیح بفرمایید ؟
راهپیمایی اربعین ذاتا وحدت آفرین و منادی همبستگی است و این وحدت نه تنها برای مسلمانان بلکه برای تمام آزادی خواهان جهان است و آنها را به وحدت علیه ظلم و استکبار دعوت می کند. این عوامل در حرکت اربعین مشاهده می شود. در جامعه اسلامی عامل وحدت میان مذاهب، مشترکات است که بخش عمده ای از مشترکات در موضوع اربعین وجود دارد مانند عشق به اهل بیت عصمت و طهارت (ع)، عشق به امام حسین (ع). تمام مسلمانان و شیعیان عاشق امام حسین (ع) و اهل بیت (ع) هستند. نفرت و انزجار از ظلم به ویژه ظلم به اهل بیت (ع)،نیز از مشترکات آنها محسوب می شود و مسلمانان نسبت به ظلم به اهل بیت (ع) انزجار دارند.
پیام انسانی و فطری امام حسین (ع) امر مشترکی میان مسلمانان و بلکه تمام آزادی خواهان جهان است و آن هیهات منه الذله است و این منطق امام حسین (ع) است که انسان نباید ظلم کند و نباید زیر بار ظلم هم برود و این از اصول و مشترکات انسانی است یعنی هیچ انسانی نباید ظلم کند و زیر بار ظلم برود و هر فردی به این صفات توجه کند، عاشق حماسه اربعین می شود و در حرکت اربعین این صفات وجود دارد.
با توجه به محوریت وحدت در پیاده روی اربعین، چه ارتباطی میان مسلمانان و آزادگان در این حماسه عظیم وجود دارد؟
اگر قرار است وحدت و همبستگی صورت گیرد باید میان شیعیان و آزادگان جهان ارتباط برقرار شود. این ارتباط ذهنی، عاطفی، منطقی و معنوی است که تمام این ارتباطات در اربعین مشاهده می شود. وقتی مسلمانان در پیاده روی اربعین حضور می یابند ارتباط فکری و عاطفی در میان آنها برقرار می شود و سبک زندگی اسلامی که بر اساس ایثار، گذشت، مدارا، احسان، سخاوت و صفا و صمیمیت است شکل می گیرد و تمام این صفات در راهپیمایی اربعین متبلور می شود و هر انسانی با کمترین اعتقاد بر اساس فطرت سلیم با کمترین ارتباط مجذوب این صفات و این حماسه عظیم می شود.
پیاده روی اربعین تا چه میزان می تواند بعنوان یک رسانه در ایجاد وحدت مورد استفاده قرار بگیرد؟
ارتباط میان مسلمانان و آزادی خواهان در پیاده روی عامل وحدت است و به صورت ویژه در پیاده روی اربعین تجلی می یابد. یکی از عوامل وحدت آفرینی و اسباب تفرقه افکنی رسانه است و اگر به درستی از آن استفاده کنیم، وحدت آفرین است و اگر به درستی از این وسیله استفاده نشود، می تواند تفرقه آفرین باشد. اربعین به خودی خود یک رسانه است یعنی حماسه اربعین رسانه ای بزرگ و عظیم است و اهل بیت (ع) این حماسه را مهندسی کردند و پیاده روی به سمت زیارت ابا عبدالله (ع) را مهندسی و سفارش کردند زیرا این پیاده روی و رسانه اربعین بسیار قدرتمند و نیرومند است و در انعکاس حقایق و زیبایی ها بسیار موثر است.
در مورد آفت های پیاده روی اربعین توضیح بفرمایید؟
پیاده روی اربعین یکی از محورهای بسیار مهم وحدت مسلمانان و وحدت تمام آزادی خواهان جهان است البته آفت هایی وجود دارد که باید هوشیار باشیم تا گرفتار این آفت ها نشویم. مراقب باشیم شیعیان و مسلمانان در دام تفرقه افکنان دشمنان نیفتند. دشمن قطعا برای پیاده روی اربعین برنامه دارد و با ایجاد فرقه ها مانند فرقه دروغین یمانی و شیعیان انگلیسی از پیاده روی اربعین استفاده می کنند و هزینه های بسیاری برای ایجاد تفرقه میان مسلمانان صرف می کنند.
مسایل قومی مانند عراقی، ایرانی، عرب و عجم اینها مسایلی است که دشمنان به دنبال سوء استفاده از آن برای ایجاد تفرقه هستند و یا دخالت در مسایل سیاسی از جمله عواملی است که دشمن به دنبال سوء استفاده از آن است. مسایل جریانی، حزبی و سیاسی از عوامل دیگر ایجاد تفرقه است. حماسه اربعین مواجهه با ظلم و استکبار جهانی، کفر و الحاد است و حماسه اربعین باید مصداق عینی اشدا الکفار رحماهم بینهم باشد.
موضوع دیگر در حوزه آفت ها رفتار دوگانگی است و باید مراقب باشیم رفتار دوگانه نداشته باشیم و در رفتار با دیگران میان هموطنان و سایر ادیان تفاوتی نگذاریم. در حرکت اربعین مرز جغرافیایی وجود ندارد و تمام مرزها برچیده می شود و درباره حسن معاشرت و رفتارها باید فقط مسلمان بودن و انسان بودن را ببینیم و هر کس در این راهپیمایی حضور یافته است برای ما محترم است و کاری به ادیان و اعتقاد او نداریم.
ایا حرکت اربعین به عنوان نماد وحت شناخته شده است؟
معتقدم کار زیادی در این رابطه در چند سال اخیر انجام شده است و باید از این اقدامات و کسانی که در این زمینه زحمت کشیدند، تشکر کنیم اما خلاهای زیادی وجود دارد و هنوز خواسته ها و منویات رهبر انقلاب را جامه عمل نپوشاندیم و جای کار بسیار دارد زیرا اربعین ظرفیتی عظیم و بسیار بزرگ است و ما هنوز از تمام این ظرفیت استفاده نکردیم و تنها بخش کوچکی از ظرفیت حماسه اربعین به کار گرفته شده است و قرار است این ظرفیت، تمدن ساز و زمینه ساز ظهور باشد و ما هنوز حق مطلب را ادا نکرده ایم. باید از ابعاد مختلف کارهای بزرگی از لحاظ علمی با برگزاری همایش ها، ارایه مقالات، پایان نامه ها و از بعد رسانه اقدامات بیشتری انجام شود. در بعد مستندسازی، فیلم سازی، سریال و استفاده از فیلم، ادبیات، شعر و رمان می تواند با ارایه کارهای عمیق با پیوست های بین المللی در معرفی حماسه اربعین موثر باشد. حماسه اربعین حرکت ملی نیست بلکه حرکتی فرا منطقه ای، جهانی و بین المللی است و با تمام بشریت سر و کار دارد. این حرکت عظیم باید به زبان های مختلف زنده دنیا منعکس شود.
با گذشت بیش از 10 سال از برگزاری مراسم پیاده روی اربعین این مراسم را چگونه ارزیابی می کنید ؟
معتقدم این مراسم سال به سال رو به گسترش و توسعه است و از لحاظ کمی، زیرساخت ها و ایجاد وسایل و تسهیلات آسان و روان سال به سال در حال رشد است و در موضوع اعزام زائر و پذیرایی از زائر هر ساله با توسعه مواجه هستیم و به لحاظ کیفی نیز هر ساله رو به تعالی حرکت می کنیم اما کارهای بسیاری بر روی زمین مانده است، مانند مسایل فرهنگی و اما نباید فراموش کرد که پشت تمام این وقایع دست قدرتمند خداوند متعال است، همان گونه که رهبر انقلاب فرمودند پیاده روی اربعین خود معجزه است و باید شاکر باشیم و انشاءالله خداوند این حرکت را هدایت و منجر به ظهور حضرت حجت (عج) شود.
همکاری با کشور ایران و عراق در این پیاده روی چگونه است؟
ارتباط میان عراق و ایران برادرانه و دوستانه است اما ناهماهنگی هایی هم وجود دارد که باید این ناهماهنگی ها با ارتباطی که برقرار می شود، حل و فصل شود. این ناهماهنگی ها موجب مشکلاتی در تردد زائران، حمل و نقل و پشتیبانی موکب ها می شود که در مرز شلمچه آن را مشاهده می کنیم و بر اساس آخرین گزارش کامیون های حمل بار مواکب ایرانی در عراق پشت مرزها متوقف هستند و علت آن ناهماهنگی و یا کم لطفی برخی مسئولان نسبت به مدارک است.
امکانات و زیرساخت ها در مرز شلمچه تناسبی با امکانات عراقی ندارد. امکانات آنها بسیار کم و ضعیف است. ما در ایران از لحاظ زیرساختی کمبودی نداریم و الحمدالله سال به سال رشد زیرساخت ها رو به افزایش است اما در شلمچه عراق این امکانات موجود نیست و این ناهمگونی و عدم تناسب باعث مشکلاتی می شود و پایانه شلمچه عراق امکان پذیرایی از حجم زائران را ندارد.
نظر شما