به گزارش خبرگزاری شبستان از خرم آباد، آب و خاک حاصلخیز استان لرستان زیرساختی مهم برای تقویت کشاورزی و باغداری در استان لرستان شده است.
در استان لرستان انواع تولیدات کشاورزی و باغی کشت می شود اما به دلیل نبود صنایع تبدیلی در استان محصولات باغی خام فروش شده و محصولات دیگر با برند دیگر استان ها به فروش می رسد.
این روزها فصل برداشت انار از بزرگترین انارستان کشور، تنگ سیاب شهرستان کوهدشت است و باغداران این منطقه از نبود صنایع تبدیلی رنج می برد و حاصل زحمات آنان به کام دلالان ریخته می شود.
«سیاب» منطقه ای خوش آب و هوا و زادگاه انار مرغوب سیاب در ۵۰ کیلومتری شهر کوهدشت در استان لرستان قرار دارد، دهستان زیرتنگ سیاب، در فاصله بیش از 50 کیلومتری شهرستان کوهدشت از نظر موقعیت نسبی دهستان زیرتنگ سیاب از توابع بخش کوهنانی در جنوب غربی شهرستان کوهدشت واقع شده که مرکز آن در فاصله حدود65 کیلومتری مرکز شهرستان(کوهدشت) قرار دارد.
مساحت این دهستان حدود 450 کیلومتر مربع بوده و دارای 44 روستا است که اکثر روستاییان دارای باغات انار هستند، این منطقه در فصل پاییز شکوه پاییز را به نمایش می گذارد و هر سال بخش قابل توجهی از گردشگران را به سمت خود می کشاند.
یاقوت سرخی در تنگه ای سبز که در فصل پاییز جمعیت زیادی از گردشگران و خبرنگاران و عکاسان را به این باغات سرسبز جذب می کند، سبد های حصیری بزرگ در دست بانوان این منطقه با پوشش ساده آنان جلوه ای دیگر از زیبایی های طبیعی است.
میوه های موجود در سبدهای حصیری و پلاستیکی روی دست دخترکان روستا، حاصل یک سال خون دل باغداران است که به زیبایی می درخشد، اناری از جنس یاقوت سرخ بر بلندای همت و زحمت باغداران در میان دستان مردم می درخشد.
در منطقه سیاب هرجا که نگاه می گردد و سر می چرخد، باغات سر سبز انار است، زیبایی های طبیعی چشم و روح آدمی را نوازش می دهد و همه جا بوی انار ناب پیچیده است.
مرغوبترین انارهای تولیدی ارگانیک در سطح کشور در منطقه سیاب شهرستان کوهدشت پروش می یابند و روانه بازار می شود.
هرسال رنج کشاورزی و باغداری بر عهده مردم این منطقه به دلیل نبود صنایع تبدیلی تحمیل می شود، اما سود محصول انار این باغات نصیب دلالان می شود.
نبود صنایع تبدیلی آسیبی جدی فرا روی باغداران استان بویژه در منطقه سیاب شهرستان کوهدشت و هرسال در سایه نبود این مهم چوب حراجی برپیکر مرغوب ترین انار کشور وارد می شود.
انارستان های سیاب از نظرمرغوبیت تولیدات در کشور بهترین نوع انار از لحاظ کیفیت و مرغوبیت پرورش می دهند.
سطح کل باغات انار دهستان تنگ سیاب بالغ بر دو هزارو 600کتار است و یکی از بهترین و مرغب ترین انارهای کشور و جهان از این منطقه برداشت می شود.
از سطح زیر کشت انار در منطقه سیاب شهرستان کوهدشت استان لرستان، مساحت هزار و ۸۰۰ هکتار در منطقه «زیرتنگ سیاب» از توابع بخش کوهنانی با قدمت ۲۵۰ سال قرار دارد و سالانه بیش از 60 هزار تن محصول انار کوهدشت وارد بازارهای داخلی و خارجی میشود.
محصولات با کیفیت انارستان های منطقه سیاب از جمله ارقام یاقوت سیاب، امید سیاب و دردانه سیاب متاسفانه به دلیل نبود صنایع تبدیلی به اسم استان های دیگر روانه بازار می شود و به رغم مشقت باغداری سود چندانی نصیب باغداران نمی شود.
نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی برای فرآوردههای انار، ضعف بستهبندی موجب شدورود گسترده دلالان در عرصه فروش محصولات باغات بویژه باغات انار شده است وحراج دلالان بر پیکر انار خوشرنگ لرستان چوب حراج و ارزانی می کوبند.
برای شناساندن بهتر برند محصول مرغوب انار تنگ سیاب لرستان به مردم به نظر می رسد باید در ابتدا به امکانات موجود در منطقه چون بستهبندی، کمرنگ شدن نقش منفی واسطهها و همچنیون تقویت صنایع تبدیلی توجه شود.
نبود صنایع تبدیلی موجب می شود دلالان عرصه میوه فروشی با حضور در منطقه حاصل زحمات یک ساله کشاورزان را به قیمت ارزان خریداری کردند و روانه بازار کنند.
وجود تنها یک کارخانه رب انار گیری در منطقه هم از عامل های است که باعث می شود بخشی از انار تولیدی کشاورزان کوهدشتی برای تبدیل شدن به رب انار با قمیتی اندک به استانهای دیگر فروخته شد.
معرفی نشدن برند انار سیاب لرستان، از عامل های است که موجب می شود در بازارهای داخلی هم انار این منطقه با نام دیگر استان های به فروش برسد.
محمود یکی از باغداران منطقه سیاب در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، به مشکلات گسترده فرا روی باغداران استان، افزود: عمده مشکل باغداران این منطقه این است که به رغم مشکلات متعدد باغداران چون کم آبی و هزینه های بالای باغداری متاسفانه منطقه از وجود صنایع تبدیلی مناسب بی بهره است.
این تولید کننده کوهدشتی ادامه داد: نبود بازار فروش مصخی برای محصولات از دیگر مشکلات فرا روی باغداران است.
وی ادامه داد: مشکل بیآبی در فصل تابستان در این منطقه بیداد میکند که حتی این مشکل گاه سبب درگیری بین باغداران میشود و در این امر حمایت لازم انجام نمیشود.
این کشاورز لرستانی افزود: متأسفانه بازار فروش مشخصی برای فروش محصولات وجود ندارد و درواقع بیشتر خریداران بهصورت دوره گرد هستند که حتی انارهای ریز کارخانهای که بهصورت درجه سه است چیده نمیشود چون واقعاً برای ما بهصرفه نیست و دورهگردها هم نصف قیمت از ما خریداری میکنند.
مرتضی دیگر باغدار کوهدشتی هم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: سالانه برای تامین آب و مراقبت از محصول رنج زیادی متحمل می شویم اما بیشتر محصول انار به دست دلالان سپرده شده و روانه بازار می شود.
وی افزود: محصول انار ما به واسطع دلالان و با قیمت کمی روانه بازار می شود وسود ناچیزی به رغم زححمت فراروان نصیب باغدار می شود.
این تولید کننده کوهدشتی اشاره به اهمیت توسعه صنایع تبدیلی در شهرستان کوهدشت، گفت: وجود صنایع بسته بندی مناسب و کارخانه های تبدیلی می تواند بستر ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در این شهرستان باشد.
این باغدار کوهدشتی با انتقاد از نبود صنایع تبدیلی برای محصول انار در شهرستان کوهدشت، گفت: این امر موجب شده که خود زنان روستا اقدام به گرفتن رب انار و… با زحمت فراوان کنند.
علی دیگر باغدار این منطقه گفت: روزهای زیادی در باغ مشغول کار برداشت محصول هستیم اما زمان برداشت محصول به نسبت میزان زحمات و نگهداری از باغات در طول سال بسیار کوتاه است.
وی با اشاره به مرغوبیت انار تولیدی در باغات تنگ سیاب، بیان کرد: ما در طول سال مشقت زیادی را برای تامین آب باغات تحمل می کنیم و باید از محصول نیز به شیوه های متفاوت برای مقابله با آفت زدگی حراست شود.
این کشاورز ادامه داد: محصول تولیدی با قیمت پایینی روانه بازار می شود و در واقع درآمد چندانی نصیب ما باغداران نمی شود.
وی باتاکید بر ضرورت ایجاد صنایع تبدیلی در کنار باغات، افزود: در صورت وجود صنایع تبدیلی امکان بهره برداری بهتر از محصولات باغی فراهم می شود.
این تولید کننده لرستانی در حالی که دستان خود را پر از انار می کند، بیان کرد: این زیبایی و مرغوبیت بعد از یک سال مرارت تأمین آب، شب بیداری و پاسبانی به بار نشسته است.
وی با اشاره به خشکسالی های اخیر، بیان کرد: هر سال شاهد خشکسالی و کاهش سطح آب چشمه های هستیم و با مرارت بیشتری باغات را سرحال نگه داشته ایم.
این باغدار لرستانی با نشان دادن انارهای ریز و نیم سوخته، گفت: نرسیدن آب کافی به درختان انار باعث می شود محصول ریز و نیم سوخته باشد و زحمت یک ساله بی نتیجه باشد.
وی با اشاره به وجود کارخانه رب انار گیری در منطقه بیان کرد: وجود این کارخانه اتفاق خوبی است و امید می رود با توسعه این کارخانه بستر بهره برداری بهینه از محصولات باغی فراهم شود.
این کشاورز کوهدشتی با بیان اینکه در باغات انار تنگ سیاب حدود ۱۰ گونه انار کاشته میشود، بیان کرد: بهترین نوع انار تنگ سیاب، یوسفخانی است که اناری دانه درشت با پوست نازک و تاج بلند و باریک است.
نوع انار یوسف خانی در بسیاری از باغات این منطقه بویژه در باغهای قدیمی تنگ سیاب بیشتر پیدا میشود.
سبدهای میوه های درشت و مرغوب انار به سرعت پر می شوند و افر ادی سبد های را روی هم گذاشته و انبار می کنند تا با ماشین روانه بازار شود.
به رغم مشکلات متعدد کشاورزان، آنچه در زیر تنگ سیاب به چشم می آید، زیبایی خیره کننده ای است که چشم هر رهگذری را جذب خود می کند.
تلاش برای تامین آب باغات، حمایت از باغداران و همچنین توجه ویژه به شاخص گردشگری منطقه می تواند بستری برای صیانات از باغات انار منطقه باشد.
کمک به حل مشکلات باغات انار شهرستان کوهدشت بهعنوان بزرگترین انارستان لرستان موضوعی است که علاوه بر کمک به معیشت باغداران منطقه زمینهساز رفع یکی از جدیترین مشکلات پیش روی تولید این محصولات صادراتی استان لرستان است.
نظر شما