به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، هشتمین کرسی ترویجی همایش «مهدویت و انتظار در اندیشه حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(ره)» به همت پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی و مرکز همکاری های علمی و بین الملل سه شنبه، ۱۰ آبان ماه برگزار شد.
بنابر این گزارش، در این کرسی موضوع «اصالت مهدویت با رویکرد قرآنی در اندیشه آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(ره)» توسط فرجالله عرب ارائه شد که در ادامه مرور می شود.
اصالت مسئله یا شیء یعنی برخورداری آن از نجابت و ریشه؛ مهدویت یعنی فکری که درباره امام مهدی(عج) سخن می گوید و بر موعودباوری ابتناء دارد.
آیت الله العظمی صافی گلپایگانی کتابی با عنوان «اصالت مهدویت» دارد، و در بسیاری از مواضع قلبی برخورد و برداشت های شخصی خویش را مطرح کرده است و احساسات قلبی خویش را آورده به ویژه در بخش مهدویت و انقلاب اسلامی و تاثیر این اندیشه بر پیروزی نهضت امام و امت.
ایشان نخستین دلیل بر اصالت مهدویت را معقول بودن آن می داند، یعنی اگر ما به عقل خود رجوع کنیم و قواعد و اصول عقلی را بررسی کنیم این اندیشه قابل رد کردن نیست! نمی شود آن را اندیشه ای باطل دانست. خدای متعال می فرماید: آیا خلقت و آفرینش و عالم بیهوده خلق شده اند؟ ... از نظر عقلی باید واسطه ای میان خالق لایتناهی و موجودات متناهی وجود داشته باشد.
دلیل دومی که آن مرحوم در اصالت مهدویت آورده این است که مهدویت بر مبانی معقول ابتناء دارد و منطقی است اگر این اندیشه در اسلام به طور گسترده مطرح شده به دلیل داشتن این مبانی منطقی است؛ با آنکه دروغگویان متعدد ادعای مهدویت کردند و کوشیدند مردم را منحرف کنند، اما کسی نگفت این حجم از دروغ ها، اصل مهدویت را زیر سوال می برد و انکار می کند. اگر ادله محکم نداشت اصل قضیه را نقد می کردند!
سومین دلیل آیت الله صافی در تبیین اصالت مهدویت، موافقت آن با فطرت است، فطرت آدمی می گوید که من به نظام هستی امیدوارم و اینطور نیست که خدا من را بی کس و بی حامی رها کرده باشد؛ منِ انسان ضعیف باید واسطه ای داشته باشم تا خدا توسط او حمایتم کند و آن واسط منجی من باشد؛ لذا ایشان اجماع فکری و قلبی ملل در منجیخواهی و انتظار برای آمدن او را، فطری معرفی می کند.
ردپای سوق دادن مردم به منجی گرایی و موعودباوری در ادیان و مکاتب نیز توسط آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(ره) در تبیین اصالت مهدویت آورده شده است.
پنجمین دلیل ایشان برای اصالت مهدویت، وفور روایات و احادیث متواتر است و در این باره بر روایات فریقین تاکید دارد چراکه هنوز امام مهدی(عج) متولد نشده بودند که پیامبر(ص) و ائمه(ع) مردم را به این اندیشه و انتظار برای موعود آخرالزمان دعوت کرده اند.
ششمین دلیل ایشان در تبیین این اصالت، آنکه همه مسلمانان بر مهدویت اتفاق نظر دارند و علی رغم همه آشوب ها و جنگ هایی که مدعیان مهدویت به راه انداخته اند علمای اسلام هرگز نگفتند مهدویت باوری دروغ است! اگر این اندیشه ریشه نداشت و محکم نبود این همه ادعا، ایجاد شک می کرد.
دلیل بعدی که آن مرجع عالیقدر در اثبات اصالت باورداشت مهدویت آورده، معجزات و کرامات امام زمان(عج) است.
دلیل بعدی ابتنای مهدویت بر توحید است، یعنی اگر موحد باشیم، قبول داریم که خدا و خالق هستی یکی است و آن خالق برنامه یگانه ای برای رشد و سعادت انسان ارائه کرده، و واسطه ای برای اجرای این برنامه به سوی بشر فرستاده است نه آنکه او را رها کرده باشد.
نهمین دلیل ایشان در اثبات اصالت مهدویت، این است که مهدویت را اندیشه ای تاثیرگذار می داند، و از انقلاب اسلامی یاد می کند که با اعتقاد راسخ مردم به مهدویت شروع شد، ادامه یافت و به پیروزی رسید، امام خامنه ای هر گاه دلتنگ می شوند در نماز جمعه آمده و می گویند: یا مهدی! غریبم کمک کن چنان که در فتنه 88 چنین کردند.
و دلیل نهایی ایشان در اثبات اصالت مهدویت، ابتنای این اندیشه بر آموزه های قرآنی است.
گفتنی است، در انتهای این جلسه حجج اسلام والمسلمین سیدمجید حسنی و علیاکبر مومنی مباحث خود در نقد مطالب ارائه شده را مطرح کردند.
نظر شما