خانه موزه مقدم، عمارتی کوچک اما چشم نواز

خانه مقدم، عمارتی است کوچک اما چشم نواز و بیانگر شکوه و عظمت حکومت قاجار و در یکی از اصلی‌ترین خیابان‌های تهران قرار گرفته، این خانه زمانی محل سکونت بوده و امروز تبدیل به موزه شده تا زیبایی خود را در معرض دید گردشگران بگذارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري شبستان از تهران؛ «الهام راد»؛ خانه مقدم، عمارتی است کوچک اما چشم نواز و بیانگر شکوه و عظمت حکومت قاجار و در یکی از اصلی‌ترین خیابان‌های تهران به نام خیابان امام خمینی قرار گرفته و در نزدیکی پارک شهر تهران مي باشد. این خانه زمانی محل سکونت بوده و امروز تبدیل به موزه شده تا زیبایی و سرگذشت خود را در معرض دید گردشگران بگذارد.

 

بازدید از خانه‌ای زیبا که به دلیل جای دادن مجموعه ای از اشیای گرانبها در خود به گران‌ترین خانه جهان معروف است. خانه‌ای با معماری چشم نواز و رویایی که در دل یکی از خیابان‌های شلوغ تهران قرار دارد. در ساخت این بنا معماران پرآوازه‌ای مانند هوشنگ سیحون دست داشته، خانه‌ای باشکوه که آینه کاري از سبک‌‌های معماری متنوع مانند قاجار، اروپایی و پهلوی می‌باشد.



تاریخچه خانه موزه مقدم تهران

با نگاه کردن به نمای بیرونی و نوع معماری این خانه می‌توان به راحتی فهمید این خانه متعلق به یکی از درباریان به نام محمدتقی‌خان احتساب‌الملک در دوران قاجار بوده است. محمدتقی‌خان احتساب‌الملک دارای دو فرزند به نام حسن و محسن بود که برای ادامه تحصیل به اروپا سفر کردند. اگر چه این دونفر باهم برادر بودند، اما بسیار با یکدیگر فرق می‌کردند؛ به گونه‌ای که برادر بزرگتر به نام حسن در فعالیت‌‌های سیاسی، اجتماعی و ادبی فعال اما محسن برادر کوچکتر در رشته هنر پر رنگ بود.

 

متاسفانه برادر بزرگتر در جوانی از دنیا رفت اما برادر کوچکترش بعد از فارغ‌التحصیل شدن در رشته تاریخ هنر، باستان شناسی و نقاشی سرانجام در سال ۱۳۱۵ به تهران برگشت و این خانه زیبا محل زندگی او و همسرش سلما شد. آن دو در کنار فعالیت‌های دیگری که انجام می‌دادند علاقه‌ای فراوان به جمع‌آوری و نگهداری آثار هنری و تاریخی داشتند. از این رو بسیاری از آثار ارزشمندی چون کاشی و سنگ‌های تراشیده را برای زینت بخشیدن به خانه مقدم در سراسر آن نصب کردند.

 

همچنین با گردهم‌ درآوردن آثاری چون مجموعه‌ای از پارچه، مسکوکات، مُهرها و اسناد تاریخی، چپق و وافور و قلیان، سفالینه، شیشه، وتابلوها نقاشی در خانه پدری گنجینه‌ی نفیسی را برای آیندگان جمع‌آوری کردند؛ از این رو نام این خانه به موزه خانه مقدم از موزه‌های تهران و یکی از گران‌بهاترین خانه‌های دنیا معروف است. جالب اينجاست که محسن مقدم از بنیان‌گذاران دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و یکی از استادان ممتاز این دانشگاه بود؛ بنابراین در سال ۱۳۵۱ تصمیم گرفت این خانه را وقف دانشگاه تهران کند. اما دیری نپایید که محسن مقدم در سال ۱۳۶۶ دار فانی را وداع گفت و اداره خانه به عهده همسرش قرار گرفت؛ اما تنها بعد از گذشت ۳ سال از فوت حسن مقدم، همسرش نیز درگذشت، از این رو تولیت این خانه به طور کامل به عهده دانشگاه تهران قرار گرفت.

 

معماری خانه موزه مقدم تهران

با نگاه کردن به نمای بیرونی و نوع معماری این خانه می‌توان فهمید این خانه متعلق به یکی از درباریان دوران قاجار بوده است.

بخش های مختلف خانه موزه مقدم تهران

این خانه با مساحتی بیش از ۲۰۰۰ متر مربع دارای سه حیاط بیرونی، اندرونی و سرایداری است. به طور کلی می‌توان خانه را به چند ضلع تقسیم کرد که هر ضلع بخش‌های دیگری را شامل می‌شود:

ضلع جنوبی در قسمت بیرونی خانه مقدم است

در این قسمت از خانه مقدم می‌توانید از بخش‌های زیر دیدن کنید:
۱-ساختمان بیرونی یا تابستانی: این ساختمان همانگونه که از نامش پیداست در فصول گرم مورد استفاده قرار می‌گرفت.

 دراین ساختمان اتاق پذیرایی یا پیشخوان دیده مي شود.
اتاق پیشخوان که در آن وسایل قدیمی مانند صندوقچه‌‌های چوبی به چشم می‌خورد با تزئینات خیره ‌کننده چوبی‌اش، امروزه مکانی برای به نمایش گذاشتن قاب‌های عکس و لوازم شخصی می‌باشد که مربوط به استاد مقدم است.

۲-حوضخانه: بخش دیگری است که در ضلع جنوبی به چشم می‌خورد.

 این بخش که در زیر سالن پذیرایی قرار گرفته و با پلکانی به طبقه دوم که همان اندرونی است متصل می‌شود. حوضخانه را می‌توان قدیمی‌ترین بخش این خانه به حساب آورد

۳-کتابخانه: بخش دیگری که درست در کنار سالن پذیرایی قرار گرفته و امروزه محلی برای نگهداری کتاب‌های دکتر مقدم و به عنوان کتابخانه یاد می‌شود، حکم کارگاهی کوچک برای این استاد بزرگ و هنر دوست را داشته است.

 

در خصوص اين جاذبه ديدني، اطلاعات بيشتري بارگذاري خواهد شد...

 

 

 

کد خبر 1229785

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha