صدمات روحی و روانی مقوله تحریم نیازمند توجه است

تبلیغ و اشاعه اخبار دال بر اعمال تحریم در مراحل ابتدایی، فکر و روان ما را تحت تاثیر قرار میدهند و حتی اگر تحریمها اعمال نشود ناخواسته در اعمال ما تاثیر منفی بر جای میگذارند.

خبرگزاری شبستان : یکی از مشکلات کنونی جوامع مدرن شیوع گسترده بیماریهای روانی است .شیوع بیماریهای روانی را میتوان مشکل کل جامعه بشری دانست. اگر چه گزارشات فراوانی در خصوص شیوع انواع بیماریهای روحی و روانی در میان نیروهای نظامی و سربازان امریکایی و انگلیسی وجود دارد اما نباید انرا خاص مناطق استرس افرین مثل مناطق جنگی دانست.
بیماری های روحی در مراحل حاد تاثیرات جسمانی محسوسی را نیز بر جای میگذارد و در بسیاری موارد حیات فردی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار میدهد.
در گزارشات اخیر از شیوع بیماریهای روحی و روانی میان سربازان انگلیسی پرده برداشته شده است چنانچه ، روزنامه انگلیسی "دیلی میرور" در گزارشی اعلام کرد: تحقیقات حاکی از آن است ، تعداد سربازانی که از مشکل روانی رنج می برند، در سالهای اخیر به شدت افزایش یافته است؛ به طوری که تعداد سربازان مبتلا به بیماری روانی از دو هزار و 289 نفر در سال 2007 میلادی به دو هزار و 510 نفر در سال 2010 با رشد بیش از 9 درصدی افزایش یافت.
داشتن جامعه سالم منوط به وجود افرادی است که به لحاظ جسمی و روحی از سلامت لازم برخوردار باشند . امید به اینده منشاء حرکت و پویایی است و افراد را به تلاش و کوشش وا میدارد. بسیار شاهد بیمارانی بوده ایم که به لحاظ جسمی اسیب دیدهاند و گوشه نشین شده و توان لازم برای تولید را از دست دادهاند. بیماریهای روحی و روانی نیز اثرات مشابهی دارند و در برخی موارد بسیلر خطرناکتر از بیماریهای جسمی می باشند. حمایت از کار و تولید ملی را میتوان از جهت ایجاد شوق و انگیزه در افراد جامعه دنبال کرد. ناامیدی افت تولید و کوشش است .
در مقوله جنگ نرم که جنبه روانی افراد مورد هدف قرار میگیرد امید و انگیزه با تخریب مواجه خواهد شد. بعد روانی تا حدودی مشوق و محرک به حساب می اید لذا در یک برهه زمانی میتوان اهداف از پیش تعییین شده را کنترل کرده و انها را به همان سمت و سو که خواهان ان هستیم سوق دهیم.
هر یک از ما با فشارهای روحی مواجهیم و حتی امکان دارد در یک برهه زمانی کوتاه دچار اختلالات روحی شویم اما انچه در این جستار مطمح نظر است مشکلات حاد روحی و روانی و رابطه ان با مقوله تحریم است.
ترس یکی از مصادیق ناامیدی است . در بعد جنگ روانی و جنگ نرم نباید ایجاد ترس از سوی دشمنان را نادیده گرفت . به نظر میرسد بحث « تحریم » بیش از انکه به لحاظ عملی مانع رشد باشد به لحاظ روحی و روانی اهداف مورد نظر را زمین گیر میکند . به دیگر بیان شیوع این خبر که دشمن قصد تحریم دارد بیش از انکه عملا ایجاد خلل کند در بعد روانی تاثیر منفی خود را بر جای میگذارد. تاثیر مستقیم انتشار اخبار دال بر وقوع تحریم در بعد روانی است و سپس به نحو غیر مستقیم در زندگی عملی و بر کار و اقتصاد ما تاثیر منفی بر جای میگذارد.
موضوع « تحریم » تا حد زیادی از بعد جنگ نرم سیراب میشود . تبلیغ و اشاعه اخبار در سطحی گسترده مبنی بر انکه به زودی کشوری را تحریم خواهیم کرد از مصادیق جنگ نرم به حساب می اید .
تبلیغات دال بر اعمال تحریم در مراحل ابتدایی فکر و روان ما را تحت تاثیر قرار میدهند و حتی اگر تحریمها اعمال نشود نا خواسته در اعمال ما تاثیر منفی بر جای میگذارند.
بهترین راه برای مقابله با اینگونه نیرنگها اتحاد و امید است. اعمال خود را بر اساس تخیلات و موهومات سامان ندهیم و در تصمیمی عاقلانه و به دور از هوا و هوس اهداف دشمن را بشناسیم.
نامگذاری سال 1391 از سوی رهبر فرضانه ایت الله خامنه ای دام ظله العالی به سال تولیدملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی نقشه راه مسئولین و مردم بصیر ایران اسلامی است. این شعار از یک سو راه مقابله با جنگ روانی را بازمینماید و از سوی دیگر راه مقابله با موانع تحریم اقتصادی در بعد عمل را روشن میسازد. تبلیغ و انتشار اخبار با هدف ترویج حمایت از کار و سرمایه ملی مقابله با تبلیغات روانی دشمن خواهد بود و جوی از ارامش وشوق و امید به اینده ای روشن را پیش روی ایرانیان گرامی قرار خواهد داد. حمایت از سرمایه و کار و تولید ایرانی عملا صدمات تحریمات اعمال شده را تقلیل و در مواردی به تمامه از میان خواهد برد. البته پر واضح حمایت از تولید و کار ملی منافع فراوانی را برای ایران اسلامی به بار خواهد نشاند و اینده روشنی را برای ایران رقم خواهد زد .
امید نقش مهمی در اعمال و رفتار و افکار ما دارد. هر عملی مبتنی بر مقدماتی است و از جمله انها شوق و انگیزه است. ترس فشارهای روحی را برای ما پدید میاورد و بر اعمال ما تاثیر منفی بر جای میگذارد. به امید انکه تولید ملی و حمایت از کارو سرمایه ایرانی موجی از تلاش را در میهن اسلامی پدید اورد و امید است مسئولین محترم حمایت از کار و سرمایه را در بعد روحی و روانی نیز مد نظر قرار دهند و از این طریق روح امید و شادی را در کالبد موج جدید میهن اسلامی بدمند .
اگر در بعد جنگ نرم پیروزمندانه گام برداریم میتوانیم با امید و توکل و تلاش در بعد عمل نیز پیروزمند باشیم. سلامت و بهداشت روحی در ابعاد مختلف فردی و اجتماعی ما تاثیر مباشر و غیر مباشر دارد و لازم است مسئولین محترم تدابیر لازم برای تحقق انرا مطمح نظر قرار دهند.

تردیدی نیست انچه برای سعادت دنیوی و اخروی لازم است در قران امده است چنانچه در قران میخوانیم :
الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَرَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلَامَ دِینًا [٥:٣]
امروز، دین شما را کامل کردم؛ و نعمت خود را بر شما تمام نمودم؛ و اسلام را به عنوان آیین (جاودان) شما پذیرفتم


ایا در قران کریم در باب مشکل مهم بشری یعنی بیماریهای روحی و روانی راهی ارائه شده است؟
نسبت قرآن و بهداشت روان انسان چیست ؟
برخى از آیات قرآن حاوى دستورات و سفارش‏هایى در زمینه عقاید، اخلاق، عبادات و ... است که در آرامش روانى و تعادل روحى انسان تأثیر مثبت دارد و نتیجه آنها سلامت روانى انسان است. چرا که موجب رفع اضطراب‏ها و نگرانى‏هاى بشر مى‏شود. و به اصطلاح او را شفاء مى‏دهد.
دینداری و امید به موجودی کامل و غیر متناهی که واجد تمامی کمالات است و همه چیز در سایه او تمام و کمال می یابد و حس عبودیت یکی از ابعاد وجودی و فطری انسان است و بی توجهی به این بعد خود مشکلات روحی به بار میاورد. توجه به این بعد فطری تمامی ابعاد وجودی انسان را تحت تاثیر قرار میدهد و به زندگی و رفتار انسان جهت و معنا می بخشد .
غرب هر چند مدعی حفظ حقوق بشر است و موازین و مقرارتی را وضع کرده است اما حق مهم و بی بدلیل عبودیت و توحید را نادیده گرفت . حقوق بشر به تمامه مردود نیست و میتوان مدعی شد حقوق بشر تا حدی وامدار معارفی است که از جهان اسلام به دنیای غرب راه یافته است . اما در انتقال معارف خللی وجود داشت و انحرافات و منافع برخی از سرمایه داران و قدرت طلبان موجب نقض برخی از حقوق بشر شد. می توان نادیده گرفتن حقوق فطری را علت برخی از مشکلات روحی و روانی بشریت دانست.
خداوند متعال در برخی ایات به شفا بخشی ایات قرانی به طور مطلق اشاره کرده است.
وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِینَ وَلَا یَزِیدُ الظَّالِمِینَ إِلَّا خَسَارًا [١٧:٨٢]
و از قرآن، آنچه شفا و رحمت است برای مؤمنان، نازل می‌کنیم؛ و ستمگران را جز خسران (و زیان) نمی‌افزاید.
یَا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْکُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّکُمْ وَشِفَاءٌ لِّمَا فِی الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِینَ [١٠:٥٧]
ای مردم! اندرزی از سوی پروردگارتان برای شما آمده است؛ و درمانی برای آنچه در سینه‌هاست؛ (درمانی برای دلهای شما؛) و هدایت و رحمتی است برای مؤمنان!
...قُلْ هُوَ لِلَّذِینَ آمَنُوا هُدًى وَشِفَاءٌ وَالَّذِینَ لَا یُؤْمِنُونَ فِی آذَانِهِمْ وَقْرٌ وَهُوَ عَلَیْهِمْ عَمًى أُولَئِکَ یُنَادَوْنَ مِن مَّکَانٍ بَعِیدٍ [٤١:٤٤]
.... بگو: «این (کتاب) برای کسانی که ایمان آورده‌اند هدایت و درمان است؛ ولی کسانی که ایمان نمی‌آورند، در گوشهایشان سنگینی است و گویی نابینا هستند و آن را نمی‌بینند؛ آنها (همچون کسانی هستند که گوئی) از راه دور صدا زده می‌شوند!»

در برخى روایات اسلامى نیز به بعد شفابخشى قرآن اشاره شده است:
حضرت على (ع) مى‏فرماید:
فاستشفوه من ادوائکم و استعینوا به على لاوائکم فان فیه شفاء من اکبر الداء و هو الکفر و النفاق و الغى و الضلال. «4» نهج البلاغه، خطبه/ 176.
از این کتاب بزرگ آسمانى براى بیماریهاى خود شفا بخواهید و براى حل مشکلاتتان از آن یارى بطلبید، چرا که در این کتاب درمان بزرگترین دردها است: درد کفر و نفاق و گمراهى و ضلالت.»


در یادداشتهای بعد سعی خواهد شد به مقوله نسبت « قرآن و بهداشت روانی » توجه بیشتری داشته باشیم و به برخی از راهکارهای قران برای مقابله با مشکلات روحی و روانی اشاره کنیم. ظن ان داریم که در دنیای کنونی دشمنان از مقوله جنگ نرم بیش از هر چیز دیگر برای مقابله با اسلام و ایران عزیز بهره میبرند و بر ما لازم است بیش از پیش به ان توجه کرده و نیرنگ دشمنان را نقش بر اب کنیم .

ادامه دارد

ردا
پایان پیام/
 

کد خبر 123694

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha