دستوری دینی که ناجی اقتصاد و موجب رسیدن به رحمت الهی است

زکات واجب دینی و از برنامه های مهم اقتصادی در دین اسلام است که متأسفانه برخی از پرداخت آن شانه خالی کرده و فکر می کنند دادن زکات، مال آنها را کم می کند در حالی که یکی از راه های مطمئن برای افزایش روزی، حفظ و بیمه اموال پرداخت این صدقه واجب است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، فاطمه هاشمی:

 

زکات در لغت به معنی طهارت و پاکیزگی و همچنین رشد و نمو است و کلمه زکات به سهمی گفته می شود که فرد مومن از مال خود خارج کرده و به فقرا و مستمندان می دهد؛ زکات از مهمترین دستورات دینی و جزو فروع دین بوده و در احادیث و روایات بسیاری بر این مهم تأکید شده و در منابع دینی هم از این واجب دینی در کنار نماز و جهاد صحبت شده که نشان دهنده اهمیت زکات است.

 

 

زکات از مهمترین برنامه های اقتصادی اسلام است که راهی مطمئن و امتحان شده برای رسیدن به معامله ای پرسود است، این دستور الهی آثار و برکات بسیاری را به دنبال دارد که بر اساس آیات قران کریم و روایت های متعدد فقرزدایی، پذیرش نماز، فرو نشاندن خشم خدا، حفظ اموال، دفع بلا، زیاد شدن روزی، محبوب شدن در نزد خداوند متقابل، عاقبت به خیری و آمرزش گناهان گوشه ای از برکات این واجب الهی است.

 

 

زکات بر 2 نوع است، زکات فطره که همان زکات بدن است و در عید فطر پرداخت می شود و زکات مال که به 9 مورد شامل گندم، جو، خرما، انگور(كشمش)، طلا، نقره، گوسفند، گاو و شتر تعلق می گیرد.

 

حجت الاسلام محسن قرائتی در تفسیر سوره مومنون در خصوص اهمیت پرداخت زکات بیان می کند: یکی از ویژگی ها مومن پرداخت زکات است، زکات را باید پرداخت کنیم، این گندمی که برداشت کرده ایم مقداری متعلق به کشاورزی ماست و خورشید، باد، باران و طبیعت هم سهمی دارند و اینها مال خداست و شخم زدن، بذر، آبیاری، آفت زدایی و درو زحماتی است که کشاورز کشیده است؛ وجدان این است که وقتی خدا به ما داد بر اساس آنچه فقها می گویند زکات مال خود را بدهیم، در قرآن کریم 32 مرتبه کلمه زکات و 32 مرتبه هم کلمه برکت آمده است و این فرمایشات در قرآن کریم سخنان خداوند حکیم است و تصادفی نیست و شاید می خواهد بگوید که زکات مساوی با برکت است و احادیث متعددی هم داریم که هر جا مالی تلف می شود چه در دریا و چه در خشکی به خاطر این است که مردم زکات نمی دهند و در 28 آیه قرآن هم زکات و نماز با هم آمده است و نماز بی زکات قبول نیست.

 

 

با توجه به اهمیتی که پرداخت این صدقه واجب دارد، غفلت از این واجب الهی و بی توجهی به آن عواقب سختی را به دنبال دارد عواقبی که زندگی دنیوی و اخروی انسان را تحت تأثیر قرار می دهد که از جمله این عواقب عدم پذیرش نماز، محروم شدن از رحمت الهی، مرگی بدون ایمان، بی برکت شدن زمین و تلف شدن اموال است و در روایتی از امام صادق (ع) هم آمده است کسی که حق خداوند را از مالش نپردازد، سزاوار است که خداوند رحمت خود را از او دریغ کند.

 

 

استان قزوین رتبه یازدهم پرداخت زکات را در کشور دارد و یکی از استان هایی است که هر سال روند پرداخت زکات در آن یک روند صعودی را دارد ولی با این حال هنوز پرداخت زکات در آن به نقطه مطلوب نرسیده و آنگونه که باید و شاید اهمیت این مهم در بین کسانی که مشمول این دستور دینی واجب می شوند، درک نشده است.

 

 

رئیس اداره زکات کمیته امداد استان قزوین در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از قزوین با اشاره به وضعیت پرداخت زکات در استان بیان کرد: استان قزوین دارای 820 روستاست که 600 روستا با توجه به نوع کشت و محصولاتی که دارند مشمول زکات می شوند و از این تعداد 450 روستا زکات واجب پرداخت می کنند و در این بین 250 روستا علاوه بر پراخت زکات واجب، زکات مستحبی هم پرداخت می کنند.

 

حجت الاسلام باب اله شهسواری ادامه داد: در سال جاری پیش بینی شده که بیش از 35 میلیارد تومان زکات در استان جمع آوری شود که در هشت ماهه نخست سال جاری 29 میلیارد و 397 میلیون تومان زکات پرداخت شده است.

 

وی اعلام کرد: بر اساس برنامه پیش بینی شده مقرر شده است که از زکات جمع آوری شده 60 درصد برای نیازمندان و 40 درصد برای امور عام المنفعه صرف شود که در استان قزوین 90 درصد برای محرومان و نیازمندان همان منطقه هزینه شده است.

 

رئیس اداره زکات کمیته امداد استان قزوین اضافه کرد: در حال حاضر کمیته امداد استان قزوین در جمع آوری زکات با رشد 30 درصدی زکات رتبه 11 کشور را دارد که باید تلاش کنیم ظرفیت های زکات استان را به توانایی هایش هرچه بیشتر نزدیک کنیم زیرا ظرفیت استان بیش از میزان فعلی است.

 

وی با اشاره به تأکید و توجه اهل بیت (ع) به زکات، نماز و امر به معروف و نهی از منکر  افزود: نمی توانیم خود را محب اهل بیت (ع) بدانیم ولی از حرکت در مسیری که آنها در آن راه مجاهدت کردند، خود را دور کنیم و دچار غفلت شویم بنابراین توجه به فرائض دینی بر اساس اطاعت از ائمه اطهار (ع) انتظار اولیه و اساسی است.

 

رئیس اداره زکات کمیته امداد استان قزوین تأکید کرد: زکات یک دستور الهی است و اجرای آن اهمیت دارد حتی در این زمینه هر کسی به نسبت توان خود باید تلاش کند زیرا هدف اجرای یک واجب الهی است و در اجرای چنین اموری عمل به تکلیف مهم است.

 

وی خاطر نشان کرد: اگرچه در قرآن کریم بر دریافت زکات با واژه دستوری سخن به میان آمده است ولی تلاش ما همواره بر تبیین، توضیح و آگاه سازی بوده است چراکه می خواهیم زکات را با شیوه های فرهنگی، اجتماعی و تبلیغی ترویج کنیم و اغلب مردم با آگاهی از ابعاد مختلف اجرای فرمان الهی، به اهمیت پرداخت زکات پی خواهند برد.

 

حجت الاسلام شهسواری عنوان کرد: باید از ابزارهای مختلف فرهنگی، اجتماعی و تشویقی برای ترویج این فرهنگ غنی استفاده شود زیرا اجرای زکات دارای ابعاد مختلفی است از طرفی زکات اجرای عبادت فردی برای زکات دهنده است و از طرفی هم زکات دهنده خود و خانواده اش از برکات این عبادت بهره مند می شوند.

 

وی اظهار کرد: لازم است در بحث زکات واجب کار بیشتری انجام شود و این دستور الهی برای عموم مردم به خصوص کشاورزان و باغداران تبیین شود البته برگزاری جلسات شورای زکات در بخش ها و حتی روستاها و پیگیری مصوبات و فرهنگ سازی امری است که باید با جدیت دنبال شود.

 

رئیس اداره زکات کمیته امداد استان قزوین یادآور شد: لازم است شورای زکات در روستاها تقویت شود و در این میان باید با روش های تبلیغی مناسب نظیر برگزاری جشن گلریزان و جلسات زکات برای جهاد تبیین، گام های جدی برداریم و از ظرفیت مبلغان، روحانیون و افراد معتمد و فعالان اجتماعی استفاده کنیم.

کد خبر 1239127

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha