به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان- مائده فلاحتکارضیابری:
یلدا یا شب چله یکی از آئینهای کهن ایرانیان است که درست در شب پیش از زمستان جشن گرفته میشود تا مرهمی باشد بر بلندای طولانیترین شب تاریک سال، تا دل مردمان با دل سرخ انارش گرما یابد و کامشان با شیرینی خرمالو شیرین شود.
دو روزی بیشتر به شب یلدا باقی نمانده است، آئینی که از دیرباز نزد ایرانیان گرامی داشته میشود و به واسطه طولانیتر بودن آن به نسبت دیگر ایام سال، به محفلی برای دورهمی خانوادههای ایرانی و جمع شدنهای خودمانی تبدیل شده است.
بازار را که بنگری می بینی برخی از مردم به دنبال خرید میوه و آجیل شب یلدا هستند و عده ای دیگر نیز در پی پیدا کردن تزئینات مناسب باشب یلدا، اما در این میان عده زیادی هستند که فقط می توانند تماشاگر این بازار پر هیاهو باشند، چرا که با دیدن قیمت های سر به فلک کشیده آجیل، میوه و شیرینی شب یلدا، تنها سهمشان از این زرق و برق بازار، نگاهی حسرت بار است و بس.
وضعیت اقتصادی جامعه، کاهش قدرت خرید مردم و قیمت های نجومی اقلام شب یلدا از جمله میوه و آجیل فرصت خرید را از بسیاری از خانواده های ایرانی در بلندترین شب سال که میتوانست یک شب به یاد ماندنی باشد، گرفته و تنها به یک مناسبت عادی در تقویم ملی تبدیل شده است.
مطابق رسم گذشته مهمترین خوراکیهای شب چله هندوانه، انار، خرمالو، آجیل و سبزیپلو با ماهی و ... است و هر چه به شب یلدا نزدیک میشویم، قیمتها ساعتی بالا میروند و گویی نظارتی بر بازار نیست و مردم برای یک دقیقه وقت اضافه این شبنشینی باید بهای بالایی را بپردازند.
بانویی که در بازار محلی در حال خرید میوه است اظهار کرد: قیمت ها آنقدر بالا است که جرات خرید میوه های متنوع را نداریم.
وی که مشغول خرید انار بود افزود: انار را در هفته گذشته میتوانستیم در روز بازارهای سطح شهر با قیمت مناسب تر تهیه کنیم اما انگار با رسیدن شب یلدا قیمتها نیز به پرواز درآمده اند.
آن طرفتر زنی که دست فرزند خردسالش را گرفته و در بازار میچرخد میگوید؛ در این آشفته بازار قیمتهای نجومی، مردم گویی باید دور مرکبات و میوه هم خط بکشند آن هم در شب یلدا و مسئولان تنها حرف از نظارت میزنند، اما خبری از نظارت و رصد قیمتها در بازار نیست و ما باید فقط با حسرت به برخی از میوه ها و خشکبار شب یلدا نگاه کنیم.
در این شهر ما تا دلت بخواهد پدرهایی هستند که فکر و خیال، اجاره عقب مانده، یخچال خالی، لباس های دست دوم خریدن برای بچههایشان، قبضهای پرداخت نشده آب و گاز و برق… روزگارشان را سیاه و پر غم کرده است.پدرهایی که نزدیک یلدا که میشود زودتر از بقیه شبها به رختخواب می روند تا سفره خالی یلدا و چهره غمگين بچههایشان را نبینند، و چه یلدای طولانی است یلدای فقرا.
رحیم که بر دوشش کیسهای از ضایعات دارد و از این زبالهدان به آن زبالهدان به دنبال ضایعات و کارتن و .. میگردد، در مقابل سوال خبرنگار خبرگزاری شبستان که شب یلدا را چگونه میگذرانی؟ میگوید؛ شما جوک میگویید، در این آشفته بازار چه کسی به فکر شب یلدا است، اینقدر که همه میگویند شب یلدا، شب یلدا و در مدارس هم جشنهای مختلف یلدایی برپا میشود و در گوش فرزندانمان میخوانند یلدا، که باورمان شده خبری هست.
وی گفت: هر چند که چند سالی است در این شب به خانه نمیروم و ساعت 2 شب به بعد به خانه بر میگردم تا شرمنده فرزندانم که در حسرت یک شب یلدایی خوب هستند، نشوم.
این مرد گیلانی با بیان اینکه همه تلاشم را میکنم تا فرزندانم در حسرت چیزی نمانند اما چه کنم که خرج خانه سواره است و من پیاده، تصریح کرد: متاسفانه اگر در سه شیفت هم کار کنم و از این زباله دان به آن زباله دان بچرخم باز هم هزینه خرج و مخارج زندگی در نمیآید و فقط در حدی که بتوانم شکم زن و فرزندانم را سیر کنم در میآورم.
او میگوید: باز بدتر از وضعیت ما، مشت جعفر هست که دخترش را تازه عقد کرده، بیچاره از کار افتاده است و فقط یارانه بهزيستي میگیرد. شب یلدا قرار است میزبان خانواده و فامیلهای دامادش است. بیچاره دختر مشت جعفر حتما شب یلدا شرمنده خانواده شوهرش خواهد شد.
شبی که در گذشته برای دور همی و خنده و صله رحم از آن یاد میشود و یکی از خاطره انگیزترین شبهای سال بود حالا به زمانی برای سوداگری دلالان و فرصت طلبان تبدیل شده است و در این میان مردم به خصوص قشر ضعیف جامعه حسرت بر دل مقابل فرزندانشان شرمنده میشوند.
نظر شما