خبرگزاری شبستان- سرویس فرهنگی- مریم داوری: «علی باباجانی» متولد اول فروردین 1352 در روستای وفس استان مرکزی از نویسندگان و شاعران خردسال، کودک و نوجوان است. وی کتاب هایی همچون اتل متل یه بابا، سیب و بستنی، بهار کی می آید، دو تکه ماه، حنانه، یک نفر تو را دوست دارد، منهای یک، حیات پاکان، آینه نازنین، دنیا هدیه می خواهد، تو را صدا می زنم و جشن بزرگ برکه را به رشته تحریر درآورده است. باباجانی در جشنواره های بسیاری مانند مطبوعات کودک و نوجوان، امام رضا، نهج البلاغه، ره آورد، سرزمین نور و مستور برگزیده شناخته شده است. باباجانی در حال حاضر سردبیر مجله سنجاقک است. به منظور اطلاع از اثر جدیدی که از باباجانی با عنوان «قصه های قلک» منتشر شده است، گفتگویی با وی ترتیب دادیم که بدین شرح است:
«قصه های قلک» برای چه گروه سنی نوشته شده است؟
این کتاب برای گروه سنی کودک کار شده است. کتاب قصه های قلک از سوی انتشارات مهرستان اصفهان منتشر شده است. این کتاب مشتمل بر 130 صفحه با تیراژ دو هزار نسخه و قیمت 27 هزار تومان است.
موضوع «قصه های قلک» چیست؟
این کتاب یکی از کتاب های دوست داشتنی من است که در مورد مسایل مالی و بحث اقتصادی است و در واقع سواد مالی را به بچه ها آموزش می دهد.
چه شد که تصمیم گرفتید چنین کتابی برای کودکان بنویسید؟
ناشر پیشنهاد داد و بنده پذیرفتم. قبلا مجموعه قصه های قلک را در مجله پوپک نوشته بودم. آنها این مجموعه را به آکادمی هوش مالی در تهران فرستادند. 12 قصه بنده بررسی شد، ایراداتی گرفته شد و مرا راهنمایی کردند و کتاب سواد مالی کودکان را به من معرفی کردند که بخوانم، کتاب را خواندم و تغییراتی در کتاب قصه های قلک دادم.
انگیزه شما از نوشتن کتاب مورد سواد مالی برای کودکان چه بود؟
این مسئله دغدغه من بود. از نظر بحث مالی نه در مدرسه چیزی یاد گرفتیم و نه پدر و مادر به ما آموزشی دادند. یک سری کتاب ها در مورد ثروت و موفقیت در کسب و کار مطالعه کردم و تصمیم گرفتم برای کودکان کتابی در زمینه مدیریت اقتصادی بنویسم.
نوشتن کتاب «قصه های قلک» چقدر طول کشید؟
حدود یک سال. هر ماه یک قصه را در مجله پوپک چاپ می کردم. 12 داستان در 12 شماره چاپ شد که بعدها آنها را اصلاح و بازنویسی کردم و به ناشر سپردم. مسابقه ای در مورد این کتاب در اینستاگرام خود گذاشتم و به سه نفر از کودکان جایزه دادم.
کودکان با مطالعه «قصه های قلک» چه چیزهایی یاد می گیرند؟
کودکان با مطالعه قصه های قلک مسایل مالی از جمله پس انداز، خرج و بدهی، بیمه، سپرده کوتاه مدت و بلندمدت، تبدیل پول به پول اضافه و راه اندازی کسب و کار را یاد می گیرند. در این کتاب همچنین به بچه ها آموزش داده می شود که چگونه از خرج های اضافه پرهیز کنند؛ به عنوان مثال در یکی از داستان ها بچه ای چند مرغ و خروس می گیرد و کسب و کاری راه می اندازد. در داستانی دیگر بچه ای بذر جارو می گیرد و سبزه عید درست می کند. سعی کردم در این کتاب مدیریت مالی را به بچه ها یاد دهم؛ اینکه وقتی به مغازه می رویم جوگیر نشویم؛ تنها چیزهایی بخریم که به آنها احتیاج داریم. همچنین پیشنهاد دادم در طول 30 روز یک ماه از کوچکترین تا بزرگترین خرج های خود را بنویسیم، آخر ماه بررسی کنیم که کدام یک از خرج ها مهم، ضروری، اضافی و غیر ضروری بوده است. بر این اساس برای ماه بعد ذهن ما برنامه ریزی هوشمندانه برای دخل و مخارج می کند. همچنین به بچه ها یاد دادم که وقتی درآمد داریم حتما باید 10 درصد آن را پس انداز کنیم. در واقع مدیریت مالی، هوش مالی و کسب و کار را به بچه ها آموزش دادم.
اگر نکته ای باقیست بفرمائید.
متاسفانه بسیاری از افراد جامعه ما با اعداد و ارقام آشنا نیستند. وقتی به بچه می گوییم 20 هزار تومان او با عدد و رقم آشنا نیست. اکثریت ما ایرانیان ذهنیت اشراقی داریم و با عدم و رقم آشنا نیستیم. در کتاب « قصه های قلک» تلاش کردم به بچه ها آموزش دهم باید برای پول خود برنامه ریزی کنند،بخشی از درآمد خود را صرف بخشش کنند، صدقه بدهند و یا هدیه ای برای دیگران تهیه کنند. بخشی از درآمد باید صرف تفریح شود. در کل بچه ها باید یاد بگیرند که پول خود را تقسیم بندی کنند. امیدوارم که این کتاب مورد توجه بچه ها و خانواده ها قرار گیرد و برای آنها مفید و موثر باشد.
نظر شما