هیچ هنری مانند نگارگری مفاهیم قرآنی را منتقل نمی کند

آقا میری با بیان اینکه تقارن و وحدت در ذات نگارگری ماست و اینها از تفکر و شعائر دین اسلام نشات گرفته است، گفت: در نگارگری ما همه چیز دایره ای شکل است همان طور که ساختار عبادی ما اعم از مساجد دایره ای شکل هستند.

خبرگزاری شبستان- سرویس فرهنگی، مریم داوری: نمایشگاه نگارگری «توحید» که تفسیری از آیات قرآن کریم است 21 آذر با حضور علی فروزان‌فر معاون هنری حوزه هنری و تعدادی از هنرمندان در نگارخانه ابوالفضل عالی حوزه هنری افتتاح شد. در این نمایشگاه، 30 اثر از امیر حسین آقامیری هنرمند نگارگر با هدف انتقال مفاهیم و مضامین قرآنی ارائه شده است. آقامیری تاکنون در بیش از ۴۰ نمایشگاه داخلی و خارجی شرکت کرده و دارای نشان درجه ۲ هنر از شورای ارزشیابی هنری است. وی با شرکت در جشنواره‌ها و رقابت‌های هنری ملی و بین‌المللی در بخش نگارگری و تذهیب موفق به کسب بیش‌ از ۱۰رتبه نخست از جمله رتبه نخست نقاشی ایرانی و سومین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی فجر شده است. داوری بخش‌های نگارگری و تذهیب در رقابت‌های هنری ملی و بین‌المللی همچون داوری در ششمین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی فجر و داوری دومین و چهارمین دوره هنرهای تجسمی استانی حوزه هنری در کارنامه این هنرمند دیده می شود. به بهانه برگزاری نمایشگاه « توحید» گفتگویی با این استاد نگارگری ترتیب دادیم که قسمت دوم و آخر آن بدین شرح است:

 

مهم ترین هدف و انگیزه شما از ارائه آثار با موضاعات قرآنی چیست؟

قرآن اقیانوس بیکرانی است که سرچشمه بسیاری از برکات در زندگی انسانهاست. هدفم این است که همیشه کارهای قرآنی بسازم و در زمینه قرآن فعالیت کنم. سعی می کنم که مفاهیم و مضامین قران کریم را با تصویر کردن به مخاطبان انتقال دهم.

 

برای خلق آثار خود چه آیاتی از قرآن کریم را انتخاب می کنید؟

آیات قرآن کریم زیاد و دارای مفاهیم بزرگ و محتوای عمیق هستند. سعی می کنم آیات و سوره هایی را انتخاب کنم که بتوانم آنها را تصویر کنم. اینکه کلمات تصویرسازی شود، کاری عبس است چون مخاطب می تواند خودش آیات قرآن را بخواند اما اگر بتوانیم مفاهیم قرآن را به تصویر بکشیم، موفق خواهیم بود. خیلی از مضامین قرآنی را نمی شود تصویر کرد زیرا تصویرسازی آنها بسیار سخت است. نمی شود آنها را به شکل خوبی درآورد. از طرفی می خواهم که کارهای جدیدم متفاوت و بهتر از کارهای قبلی ام باشد به گونه ای که برای مخاطب جالب و جذاب باشد. خیلی از آیات قرآن کریم مفاهیم عمیق و جالبی دارد اما به تصویر کشیدن آنها سخت است و بنده از آنها صرف نظر کردم. آیاتی را انتخاب کردم که بتوانم آنها را به تصویر درآورم، به عنوان مثال تابلویی دارم از آیه 68 سوره مبارکه یاسین؛ در این آیه آمده است که ما هر آنچه در جوانی به شما دادیم در پیری از شما می گیریم. من این را در قالب یک ساعت شنی نشان دادم که بهار تبدیل به خزان می شود و زیبایی از دست می رود.

 

در حوزه نگارگری در مورد قرآن چقدر کار شده است؟

 در قرن های قبل تمام کارها در حوزه نگارگری در خصوص کتاب های ادبی، شاهنامه یا خمسه نظامی بوده است و در زمینه قرآن بسیار کم کار شده است. قرآن اقیانوس بیکرانی است که می توانیم در زمینه آن کارهای بسیاری کنیم، در واقع جا دارد در مورد قرآن کارهای هنری زیادی انجام شود و من همواره هنرجویان را به کار در این زمینه تشویق می کنم.

 

مهم ترین ویژگی نگارگری ایرانی چیست؟

نگارگری ما ایرانی اسلامی است. ایرانیان از جمله اقوامی بودند که هنر داشتند و هنرمند بودند و خیلی هم زود اسلام را پذیرفتند. شعائر و آیین اسلام در نگارگری ما جا گرفته است. اعتقاد دارم تنها هنری که می تواند به خوبی مفاهیم قرآن را به تصویر بکشد، نگارگری است. نگارگرها مظاهر مادی و همین طور مسئله زمان را گرفته اند و مفاهیم را در قالب هنر ارایه کردند. هنر ایرانی ها در این رشته منطبق بر تفکرات اسلامی بوده است، برای همین به نگارگری ما می گویند نگارگری ایرانی اسلامی. به نظرم هیچ هنری مثل نگارگری نمی تواند مفاهیم و مضامین قرآنی را به خوبی بیان کند.

 

نگارگری ما چقدر پتانسیل انتقال مفاهیم قرآنی را دارد؟

بسیار بسیار زیاد به طوری که معتقدم هیچ هنری به خوبی نگارگری نمی تواند مفاهیم آیات الهی را بیان کند. نگارگری ما برگرفته از شعائر اسلامی است. اساس ترکیب بندی نگارگری غربی بر اساس یک سری خطوط عمودی افقی است. در نگارگری ما همه چیز دایره ای شکل است همان طور که ساختار عبادی ما اعم از مکه و کعبه مساجد دایره ای شکل هستند. مساجد به طور دایره ای وار به دور کعبه ساخته می شوند. طواف کعبه هفت مرتبه است، هفت از کثرت به وحدت رسیدن است. در واقع اصل ترکیب بندی نگارگری است. ساختار نگارگری ما چرخشی است چون برگرفته از مفاهیم دینی است. ما برای خیلی از شکل ها  ابعاد نداریم، در دین اسلام هم همین طور است. برای رسیدن به خدا نیاز به زمان و مسافت نداریم، ارتباط دل ماست که ما را به خدا می رساند، به عنوان مثال جبراییل 6 روز پرواز نکرد تا به پیامبر برسد. پرسپکتیو در نگارگری ما حذف است و این عامدانه اتفاق افتاده است. عوالم مادی در نگارگری ما حذف شده است. نگارگری ما مادی و زمینی نیست، همان طور که ابعاد زمینی در دین ما مطرح نیست. افکار معنوی مطرح است که انسان را به خدا می رساند. مثال دیگر در مورد مساجد است. در مساجد همه چیز متقارن ساخته می شود. در تقارن وحدت وجود دارد. وحدت و نقطه مرکزی در دین ما خداست. وقتی در مقابل محراب قرار می گیریم اولین نقطه ای که توجه ما را جلب می کند، نقطه مرکزی است. در نگارگری همه چیز متقارن کار می شود و وحدت وجود دارد. در حقیقت می توان گفت تقارن و وحدت در ذات نگارگری ماست و اینها از تفکر و شعائر دینی ما نشات گرفته است.

 

گفتنی است، نمایشگاه هنری «توحید»، تفسیری از آیات قرآن کریم،  واقع در گالری ابوالفضل عالی در حوزه هنری  از 21 آذر تا 5 دی ماه ازساعت 9 تا 18 میزبان بازدیدکنندگان است.

 

 

 

کد خبر 1241070

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha