«شیخ حمدی  الزامل» از خانواده حافظان قرآن/ از دوستی با «شیخ مصطفی اسماعیل» تا قاری ممتاز«رادیو و تلویزیون» مصر

«شیخ حمدی محمود الزامل» یکی از قاریان برجسته مصر است که خانواده اش از قاریان و حافظان قرآن کریم بودند. صدای او در تلاوت قرآن حلاوت خاصی داشت، به طوری که «عبدالباسط عبدالصمد» درباره او می گوید که «در محضر شیخ حمدی الزامل کسی نخواند».

خبرگزاری شبستان، جهان اسلام: «شیخ حمدی محمود الزامل» یکی از پرچمداران قرائت قرآن مصر است که 22 دسامبر در روستایی در مصر به دنیا آمد تا به جمع ستارگان قاری این کشور بپیوندد. به مناسبت میلاد این قاری بزرگ مصری خبرگزاری شبستان مروری کوتاه بر زندگی وی خواهد داشت.

 

شیخ حمدی محمود الزامل در 22 دسامبر سال 1929 در روستای منیه محله دمنة وابسته به مرکز المنصوره در استان الدقهلیه چشم به جهان گشود. او در خانه ای بزرگ شد که همه خانواده اش حافظ قرآن بودند. ساکنان این منطقه خانواده الزامل را «خانواده شیوخ» نامیدند.

 

پدرش شیخ محمود الزامل، کارگزار موسسه الازهر در شهر المنصوره و امام جماعت و خطیب مسجد این روستا و عمویش «شیخ حامد الزامل» قاضی دادگاه مدنی در المنصوره بود.

 

شیخ حمدی الزامل، قبل از 10 سالگی نزد دایی اش شیخ مصطفی ابراهیم قرآن را حفظ کرد، سپس آن تجوید را نزدیک شیخ عوف بحبح، یکی از علمای قرآن کریم و از خاندان شیخ حمدی الزامل بود. پدرش او را به موسسه دینی الازهر در الزقازیق فرستاد. ستاره او در میان همسالانش به خاطر شیرینی و حلاوت صدایش طلوع کرد. از این رو، شیخ الازهر از او خواست تا کلاس ها را با تلاوت قرآن کریم آغاز کند. پس از مرحله مقدماتی، به موسسه الازهر در قاهره رفت و صدای او مورد ستایش همه شیوخ موسسه قرار گرفت.

 

در پایان دهه 50، شیخ مصطفی اسماعیل در مسیر شهر المنزله بود. شیخ حمدی در مراسم ترحیم در روستای«شها» مشغول خواندن بود.شیخ مصطفی صدای او را شنید و به راننده دستور داد بایستد تا صدای او را بشنود. از یکی از عابران درباره او پرسید که عابر گفت که نام این جوان حمدی الزامل است. شیخ مصطفی به او گفت که به شیخ حمدی بگوید که شیخ مصطفی صدای او را شنید و آینده او را درخشان می داند.

 

پس از مدتی، جمال عبدالناصر، رئیس جمهوری مصر برای برگزاری همایش در ساختمان استانداری به المنصوری رفت. قرار بود که مراسم افتتاحیه با صدای شیخ مصطفی اسماعیل باشد. اما به دلیلی شیخ مصطفی از این مراسم عذرخواهی کرد و شیخ حمدی این مسئولیت را پذیرفت. جمال عبدالناصر از صدای او تعجب کرد و صدا و ادای کلمات او در تلاوت را ستود. از آن زمان شهرتش در سراسر مصر پیچید. رابطه مصطفی اسماعیل و شیخ حمدی تقویت شد و در همه جا از او تمجید می کرد. وی به مجله الکواکب درباره شیخ حمدی گفت:"آینده برای افراد شایسته ای مانند حمدی الزامل است».

 

در دهه 70 نیز شیخ عبدالباسط عبدالصمد به همراه شیخ احمد ابو زید از مبتهلان مصری به یک مراسم عزاداری در شهر المنصوره دعوت شد. شیخ ابوزید می گوید: زمانی که شیخ عبدالباسط عبدالصمد وارد مراسم شد، شیخ حمدی را درحال تلاوت بود. در کنار او نشست. عبدالباسط گفت که« در محضر شیخ حمدی الزامل کسی نخواند.» با خضوع اهل قرآن به آیات قرآن گوش سپرد.

 

شیخ حمدی الزامل در سال 1974 به همراه حسن السید، شهردار طمای الزهایر به دیدار ام کلثوم می رود. دختر شیخ حمدی در این باره می گوید: پدرم همراه با شهردار حسن به منزل ام کلثوم می رود. ام کلثوم از او می خواهد تا 10 آیه بخواند. هنگامی که تلاوت قرآن کریم پایان می آید. او را تشویق می کند و به او زنجیر طلا هدیه می دهد. همچنین به او توصیه می کند که به رادیو و تلویزیون برود تا میلیون‌ها نفر صدای او را بشنوند.

 

در مارس سال 1975، شیخ حمدی الزامل در مراسم چهلم ام کلثوم شرکت کرد. شیخ مصطفی اسماعیل، از قاریان ممتاز مصر تلاوت قرآن را انجام داد. محمد عبدالوهاب از نوازندگان عرب هم حضور داشت. وی شیخ حمدی الزامل را ستود و مدح کرد. در کنارش نشست و از او پرسید که کجا موسیقی را آموخته است.عبدالوهاب تعجب کرد که الزمیل هیچ دوره موسیقی نرفته است. این استعداد خدادادی را داشت. وی گفت که حمدی تو ماده عالی هستند باید وارد رادیو شوی.

 

در سال 1976، شیخ حمدی الزامل به رادیو پیوست. کمیته قاریان شامل «شیخ رزق خلیل حبابه» شیخ قاریان مصری، «شیخ محمود خلیل الحصاری»، «شیخ عامر عثمان» بود.همه آنها عملکرد شیخ حمدی الزامل را ستودند. او به طور مستقیم  به عنوان قاری رادیو و تلویزیون انتخاب شد. وی از معدود قاریانی بود که در رادیو و تلویزیون در آن واحد اعتبار داشت.

 

شیخ حمدی محمود الزامل در 12 می سال 1982 چشم از دنیا فرو بست و  هزاران نفر از دوستداران او در مراسم تشییع جنازه اش شرکت کردند و با وی وداع کردند.

کد خبر 1241596

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha