خبرگزاری شبستان، گروه قرآن و معارف به نقل از روابط عمومی سازمان هیأت و تشکلهای دینی ، مجموعه وبینارهای تخصصی ایام فاطمیه با عنوان «خانه مادری» با موضوع «ایران خانه مادری» با سخنرانی حجتالاسلام مرتضی وافی، پژوهشگر، مدرس حوزه و دبیر شورای شبکه هیأتهای استان قم در دومین دوره مجموعه وبینارهای تخصصی ایام فاطمیه با عنوان «خانه مادری» که به بررسی موضوع «ایران خانه مادری» پرداخت و در ابتدا به قرائت آیه ۳۶ سوره نور که میفرماید: «فِی بُیُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَیُذْکَرَ فِیهَا اسْمُهُ یُسَبِّحُ لَهُ فِیهَا بِالْغُدُوِّ وَالْآصَالِ؛ وَالْآصَالِ ﴿۳۶﴾ در خانههایى که خدا رخصت داده که [قدر و منزلت] آنها رفعت یابد و نامش در آنها یاد شود در آن [خانه]ها هر بامداد و شامگاه او را نیایش مىکنند» پرداخت و گفت: شیعه و سنتی روایت کردهاند که وقتی پیامبر این آیه را تلاوت کردند کسی از اصحاب سؤال کرد: این خانه کدام خانه است که این قدر بلند مرتبه است و ذکر و تسبیح خدا از این خانه بالا میرود؟ که حضرت فرمود خانههای انبیا. در کتاب الدرالمنثور این روایت آمده است که آن فرد در حالی که اشاره به خانه حضرت فاطمه(س) میکند سؤال کرد آیا این خانه هم از این خانههاست؟ که پیامبر میفرماید بله از برترین این خانهها، خانه فاطمه و علی است. لذا وقتی وارد حرم اهل بیت(ع) میشویم، وقتی میخواهیم اذن دخول بخوانیم، میگوییم اینجا بابی از ابواب بیوت نبی است و سپس اذن دخول میگیریم.
پیامبر(ص) بعد از نماز صبح به در خانه حضرت زهرا(س) میرفت و سلام میداد
وی با تأکید بر اینکه برای ورود به خانه اهل بیت(ع) به دلیل ارج و قرب بالای این خانهها باید اذن ورود گرفت، گفت: در روایات داریم که خود رسول خدا (ص) سلام به اهل بیت خود را مکرر انجام میدادند و بعد از نماز صبح به در خانه علی و فاطمه میرفتند، میایستادند سلام علیکم یا اهل بیت نبوه میگفتند. جابر روایت کرده است که حضرت وقتی سلام میدادند و صدای فاطمه(س) از درون خانه میآمد که خانه، خانه شماست پدر جان وارد شوید، حضرت چند قدم جلو میرفتند و دوباره و سه باره اذن ورود میگرفتند و سپس وارد میشدند.
وافی این رفتار حضرت رسول (ص) را اینگونه تفسیر کرد که برای ورود به خانه اهل بیت (ع) هم اذن دخول و هم آمادگی لازم است و اینکه حضرت چند قدم میروند و بعد اذن میگیرند و بعد وارد میشوند به جهت عظمت آن خانه و اهل خانه است و دوم اینکه این اذن و اجازه به گونهای غیر از عظمت اهل خانه، جنسی از آمادگی را مطرح میکند و خود این اذن انسان را برای ورود به این خانه آماده میکند.
وی ادامه داد: شیخ قمی در مفاتیح دارد که وقتی اذن دخول میگیرید و میخواهید وارد شوید اگر احساس کردید دل شما شکست و اشک شما جاری شد این جاری شدن اشک نشانه این است که اذن دخول گرفتهاید.
تاریخ را باید سرلوحه زندگی خود قرار دهیم
وافی با تأکید بر اینکه وقتی به تاریخ اسلام و تاریخ دین و دیانت نگاه میکنیم ما به عقب بر نمیگردیم، گفت: ما با مطالعه تاریخ آن را پیش روی خودمان قرار میدهیم. نقل و بیان تاریخ و تحلیل تاریخ باید با دقت و ظرافت به تطبیق تاریخی بینجامد یعنی ما خودمان را در تاریخ امروز و آینده نگاه میکنیم وگرنه بازگشت به گذشته و ورق زدن تاریخ اسلام و امت اسلامی را بیان کردن و در گذشته ماندن و نفهمیدن تکلیف، اشتباه است. قرار است تاریخ و سیره صدیقه فاطمه تابلو، نشانه و حجتی پیش روی ما برای آینده و به سوی آینده شود.
دبیر شورای شبکه هیأتهای استان قم اضافه کرد: کسی نمیتواند تأثیر تاریخ را در مناسبتهای خاص انکار کند، آن هم تاریخ بلافاصله بعد از رحلت پیامبر(ص) و اتفافاتی که افتاد و مصائبی که پیش آمد که مصداق الهی عظم البلاء است. به همین دلیل است که توجه به این برهه از تاریخ، آثار خود را دارد. اگر بپرسند که چرا در این مناسبتها باید به تاریخ چند صد سال قبل مراجعه کنیم و چرا این قدر گذشته را نقل میکنیم آیه ۱۲۰ سوره هود که میفرماید: « وَکُلًّا نَقُصُّ عَلَیْکَ مِنْ أَنْبَاءِ الرُّسُلِ مَا نُثَبِّتُ بِهِ فُؤَادَکَ وَجَاءَکَ فِی هَذِهِ الْحَقُّ وَمَوْعِظَةٌ وَذِکْرَى لِلْمُؤْمِنِینَ؛ و هر یک از سرگذشتهاى پیامبران [خود] را که بر تو حکایت مىکنیم چیزى است که دلت را بدان استوار مىگردانیم و در اینها حقیقت براى تو آمده و براى مؤمنان اندرز و تذکرى است» پاسخ این پرسش است.
وی تصریح کرد: با توجه به تاریخ، قلب انسان محکم و ثابت میشود، پردهها کنار میرود و حق حقیقت آشکار میشود. تاریخ زمینه موعظه است و عبرتهایی از آن گرفته میشود و پندهایی در این تابلوی تاریخ است که باید به آن توجه کرد.
مداحان و ذاکران حق ارادتورزی ایرانیان به اهل بیت(ع) را ادا نمیکنند
وافی گفت: موضوع بحث من، ایران خانه مادری است. اما چرا این موضوع را انتخاب کردیم؟ این جامعه اسلامی و ارادتورز به اهل بیت و خطه پاک و نورانی، برای تمام دنیا و آزادی خواهان دنیا مشخص است. گاهی چه در کتابها و نوشتهها و چه از سوی مداحان و واعظان آنطور که باید و شاید حق ارادت ورزی و اظهار محبت و ولایت مداری مردم ایران ادا نمیشود و گاهی هم مطالب ضعیف و سست گفته میشود ولی این نباید اصل و اساس مردم خوب و پاک ایران اسلامی را مورد خدشه قرار دهد.
وی ادامه داد: ما به خطیبان همیشه گفتهایم که مراقب باشید کسانی در دنیا هستند که میخواهند «رفتارهای شما که با روح اسلام سازگاری ندارد» را در چشم مردم دنیا برجسته کنند تا اصل دینداری ناب مردم ایران مورد توجه قرار نگیرد. کتابی در مصر منتشر شده بود در مورد سیدالشهدا از نگاه ایرانیها که مایه تأثر است. در این کتاب از لابلای منبرها نکاتی را جمع کرده و فقط نقل قول کرده بودند که با با نگاه اصیل اسلامی فاصله داشت و برخی خرافات را مطرح میکرد و کسی که این کتاب را میخواندند تصور میکردند مردم ایران درگیر خرافات گسترده در مورد اهل بیت (ع) هستند.
این استاد حوزه علمیه با اشاره به ریشه داشتن اصل و اساس تاریخ اسلام در نگاه ایران و ایرانی به طور خاص و ویژه در توسل به اهل بیت(ع)، گفت: در کشورهای مختلف که میرفتم میدیدم شعارها و اقداماتی که اینجا گفته و انجام میشود را الگوبرداری میکنند.
هر کسی به مرزبانی فرهنگی تعلق خاطر دارد به نوعی از خانه مادری محافظت میکند
وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری به مسئولان حوزههای فرهنگی فرمودند که روی دعای مرزداران که در صحیفه سجادیه است کار و در محتوای آن تأمل کنید، گفت: مرزداری فقط حفاظت از مرزهای زمینی و نظامی نیست بلکه حفاظت از فرهنگ هم مرزداری است. ایران در دنیا از مرزهای فرهنگی و دینی، مرزبانی میکند و هر کسی به مرزبانی فرهنگی تعلق خاطر دارد به نوعی از خانه مادری محافظت میکند و یقیناً حضرت صدیقه طاهره(س) به او نظر دارد. بر این اساس ایران نکته ممتاز در حوزه مرزداری است.
وافی تصریح کرد: اگر جامعه اسلامی در مسیر درس زندگی گرفتن از زیارت حضرت فاطمه(س) گام بردارد خیلی موفق میشویم و مادر نیز به ما کمک میکند. برای موفق شدن در این مسیر گام اول یقین است. نظام باورها اگر درست در ما شکل پیدا کند، شبهات جواب داده شود و سؤالات اساسی بیان و بعد پاسخ داده شود یعنی جهاد تبیین رخ دهد، ما قدم اول را برداشتهایم.
یکی از وظایف هیأت پاسخ دادن به سؤالات اساسی جوانان جامعه است
دبیر شورای شبکه هیأتهای استان قم گفت: مقام معظم رهبری میفرمایند هیأت، محور جهاد تبیین است و یکی از وظایف هیأت پاسخ دادن به سؤالات اساسی جوانان جامعه است و با این پاسخگوییها یقین حاصل میشود. جامعهای که در آن شبهه و سؤال پیش نیاید جامعه زندهای نیست؛ براساس مطالبات و نقدها است که انسان به یقین میرسد و اقناع کار مجموعهای از دستگاههای فرهنگی است.
۳ گامی که در خانه حضرت زهرا(س) باید برداشت
وی تأکید کرد: اگر کسی سه گام یقین، ایمان به ولایت و التزام به اطاعت را در خانه حضرت زهرا(س) بردارد، انشاءالله قدمهای بعدی را هم برخواهد داشت. این سه قدم را بسم الله بگویید و بردارید. از آیتالله بهجت شنیدم که کسی اهل نماز شب بود. روزی خسته از راه رسیده و خوابید بود. وقت نماز شب او را صدا زدند، بلند شد و دوباره خوابید، دفعه دوم و سوم هم او را صدا زدند اما بیدار نشد و بعد شنید که بین زمین و آسمان این بیت زمزمه میشود که «ناز پروده تنعم نبرد راه به دوست عاشقی شیوه رندان بلاکش باشد».
وافی با تأکید بر اینکه این جنس از محبت و ارادت اگر اصیل و کامل باشد انسان را به عمل صالح میرساند و این عمل صالح است که انسان را آماده داشتن قلب سلیم میکند، گفت: آیتالله العظمی بهجت میفرمودند: این عصاره درسهای اخلاق است که انجام واجبات و ترک محرمات کنید. آنچه را میدانید خوب است عمل کنید و آنچه را که میدانید بد است را ترک کنید در بقیه امور هم که نمیدانید خدا کمک میکند.
کسی که در روضه اشک بریزد و گناه هم کند از اهل بیت(ع) نیست
دبیر شورای شبکه هیأتهای استان قم اظهار کرد: امام باقر(ع) میفرمایند: برائت از آتش نزد ما نیست، خدای متعال با هیچ کس قرابتی ندارد و هر کسی که در طاعت بالاتر باشد به خدا نزدیک است و کسی که نمیتواند فقط ادعا کند که شیعه ماست و تمام شود؛ کسانی شیعه ما هستند که راست میگویند، وفای به عهد میکنند حواسشان به ایتام جمع است و کسی که در مسیر اطاعت خدا باشد همراه ما است و ما دوستش داریم و کسی که در مسیر معصیت و گناه برود و بگوید ما در روضه اشک ریختهایم اما از معصیت حیا نکند او دشمن ماست، دوست ما نیست.
نظر شما