سال آینده؛ احتمال برگزاری دادگاه کیفری رسیدگی به پرونده ترور شهید سلیمانی

کدخدایی با بیان اینکه کیفرخواست پرونده ترور شهید سلیمانی به مراحل خوبی رسیده است، گفت:‌ امیدواریم که بتوانیم در سال آینده اگر تشریفات به خوبی انجام شود برگزاری دادگاه را در حوزه کیفری داشته باشیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان، عباسعلی کدخدایی، رئیس کمیته ویژه پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی شب گذشته (دوشنبه ۱۲ دی) در برنامه گفتگوی ویژه خبری که به بررسی ابعاد مختلف پرونده ترور شهید سلیمانی اختصاص داشت درباره اقداماتی که تاکنون برای جمع‌آوری اسناد و مدارک در دو حوزه داخلی و خارجی این پرونده صورت گرفته است، گفت: پیگیری یک پرونده در مسائل حقوقی، زمان طولانی را همراه دارد به ویژه اینکه محل وقوع این جنایت در داخل خاک عراق بود و ناچار بودیم که همکاری‌هایی را با همکارانمان در دولت و در قوه قضائیه عراق داشته باشیم.

 

وی با بیان اینکه خوشبختانه از همان ابتدا این هماهنگی‌ها انجام و همکاری‌های خوبی برقرار شد، گفت: مستندات زیادی در این جهت تهیه شده است و عوامل مختلفی هم مورد شناسایی قرار گرفتند و در بعد داخلی و بین المللی پیگیری‌هایی را انجام دادیم. باید بتوانیم با مستندات، ادعای خود را پیش ببریم، هفته آینده هم هیئتی را از دوستان و همکاران عراقی داریم و همانطور که وزیر کشور اشاره کرد این همکاری‌ها بیشتر شده است و مدارک خوبی را در این جهت بدست آوردیم.
 

 

کدخدایی درباره ادامه پیگیری حقوقی پرونده شهید سلیمانی اینگونه توضیح داد: همکارانی از قوه قضائیه عراق قرار است که به ایران بیایند و در ادامه نشست‌هایی که همکاران ما در عراق با آنها داشتیم بررسی بیشتر پرونده و راهکار‌های احتمالی که در حوزه بین المللی وجود دارد را مورد بررسی قرار دهیم. همکاران ما در عراق همکاری های خوبی با ما داشته و دارند.

 

 

رئیس کمیته ویژه پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی درباره اقداماتی که برای پیگیری این پرونده در داخل کشور صورت گرفته است نیز گفت: از همان ابتدا سعی شد که رسیدگی‌ها صورت بگیرد و این پرونده در دو بعد حقوقی و کیفری در دادگستری تهران در حال رسیدگی است که خوشبختانه در حوزه حقوقی مراحل نهایی آن در حال طی شدن است و در بعد کیفری نیز دادسرای تهران متصدی رسیدگی به پرونده است و در موقع خودش اطلاعات بیشتر قضایی را در اختیار مردم علاقمند قرار خواهند داد.

 


وی با بیان اینکه کیفرخواست این پرونده به مراحل خوبی رسیده است، گفت:‌ امیدواریم که بتوانیم در سال آینده اگر این تشریفات به خوبی انجام شود برگزاری دادگاه را در حوزه کیفری داشته باشیم. در حوزه بین الملل، مراجع قضایی مستقلی مثل آنچه که در نظام‌های داخلی است وجود ندارد، دو مرجعی که اکنون وجود دارند یکی اصطلاحاً «آی. سی. جِی» دیوان دادگستری بین المللی است و دیگری هم «آی. سی. سی» دیوان کیفری بین المللی؛ در حوزه کیفری با توجه به عضو نبودن کشور‌ها اقدامی از آن طریق متصور نیست، ولی در آی. سی. جِی احتمال زیاد دارد که این کار انجام بگیرد.

 


کدخدایی ادامه داد: یک سند بین المللی با عنوان کنوانسیون ۱۹۷۳ وجود دارد که بر ضرورت حمایت از مقامات سیاسی و ارشد کشور‌های دیگر تأکید دارد؛ اگر بتوانیم مراحل و تشریفات آن را طی کنیم؛ از طریق آن می‌توانیم در دیوان دادگستری بین المللی هم طرح دعوا داشته باشیم که مقدمات اولیه و مکاتباتی که با دولت امریکا لازم بود صورت گرفته است و منتظر هستیم که پاسخ‌های جدیدی را دریافت کنیم و بعد از آن مراحل بعدی را هم پشت سر بگذاریم.
 

 

وی در این باره که صلاحیت دیوان بین المللی کیفری هنوز پذیرفته نشده است و بر این اساس بررسی این پرونده چه روندی خواهد داشت، گفت: ما در دیوان کیفری بین المللی عضو نیستیم، امریکا و عراق هم عضو نیستند. همچنین اینکه در حوزه کیفری در آی. سی. سی احتمال پیگیری فعلاً وجود ندارد ولی می توان از طریق آی. سی. جِی که دیوان دادگستری بین المللی است؛ پیگیری های لازم را داشت که به استناد کنوانسیون ۱۹۷۳ کار‌های مقدماتی آن صورت گرفته و در حال انجام است.

 



وی در ادامه این برنامه در این زمینه که کشورمان چه ادله حقوقی برای اثبات محکومیت آمریکا در این پرونده برای ارایه در محاکم بین المللی دارد، گفت: در پرونده‌های حقوقی بحث انتساب وجود دارد که آیا فعلی در واقع متوجه و منتسب به یک فاعلی است یا خیر؟ کسی که مرتکب یک فعل مجرمانه شده است گاهی اوقات در برخی از این وقایع در همین مرحله انتساب امکان پیشرفت پرونده وجود ندارد اما در قضیه جنایتی که علیه سردار سلیمانی صورت گرفت امریکایی‌ها و شخص ترامپ و مقامات رسمی امریکا مسئولیت را رسماً به عهده گرفتند؛ اگرچه برای تبرئه خودشان توجیهاتی می‌کردند بنابراین در بعد مسئولیت و انتسابی که متوجه امریکاست، مشکلی نداریم، اما در بعد توجیهاتی که امریکایی‌ها بعد از این حمله داشتند و در برخی رسانه‌ها و برخی از مقاماتشان هم ادعا کردند خوشبختانه خیلی از کارشناسان بین المللی این توجیهات را نپذیرفتند و اعلام رد کردند.

 


کدخدایی افزود: کالاما گزارشگر ویژه حقوق بشر که مقام رسمی در سازمان ملل متحد است، گزارشی را تنظیم کرده است، این گزارش در واقع مستندی است در چارچوبی که حالا خود وی تشخیص داده و همه دلایل امریکا را برای این حمله رد کرده و امریکا را متخلف دانسته است، صراحتاً گفته است اقدام دولت امریکا تخلف بین المللی است و توجیهات امریکایی‌ها به هیچ وجه قابل قبول نیست حتی بعد از انتشار گزارش، امریکایی‌ها خواستند دوباره این اقدام جنایت آمیزشان را توجیه کنند، ولی این خانم چندین مصاحبه دیگر داشت و به صورت جزئی تشریح کرد که هیچ کدام از این ادعای امریکا صحیح و قابل قبول نیست و متخلف است یعنی بر تخلف دولت امریکا و مقامات امریکایی تصریح کرده است.

 

 

کد خبر 1244164

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha