ریحانه حقانی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با گرامیداشت سالروز وفات حضرت امالبنین (س) و روز تکریم مادران و همسران شهدا اظهار داشت: آن چه که در این ایام و مناسبت ها مورد توجه است شخصیت شناسی این بانوی فرهیخته است و آن چه بانوان و دختران ما نیاز دارند الگو گیری و شخصیت شناسی حضرت ام البنین(س) است. ام البنین منزلت بالایی داشته و یکی از بانوان بزرگ تاریخ است این بانو به عنوان مدرسه ای فراگیر توانسته الگوی شایسته را ارائه کند و این قابلیت را دارد که در دوران معاصر نیز از ایشان الگوسازی داشته باشیم تا مردم بتوانند در مسائل فرهنگی و اجتماعی از بهترین بانوان الگو بگیرند.
معاون پژوهش جامعه الزهرا(س) افزود: پس دو نگرش در مناسبت ها وجود دارد که یکی معرفی این شخصیت ها و دیگری الگوسازی از ایشان است رهبری در این باره می فرمایند: ام البنین از شخصیت های برجسته است و تفسیر جالبی دارند که معروف است و می فرمایند پس از اینکه 4 فرزند را از دست داد شهامت نشان داد و همه تصور می کردند با شنیدن این خبر شیون و زاری کند اما دست نوه ها را می گرفت و به بقیع می برد و هدف اش شعار تبلیغاتی است.
حقانی در این باره عنوان کرد: ایشان در قبرستان بقیع 4 قبر به صورت نمادین درست می کرد و بالای سر ایشان حرف می زد و اشعاری را می خواند و می گفت فرزندم که در مقابل دشمن می جنگید یک خبری من شنیده ام و نمی دانم این خبر راست است یا نه! من شنیدم که در روز عاشورا بر سر ابوالفضل عمود آهنین زده اند پسرم یقینا اگر شمشیر به دست داشته است کسی جرات نمی کرد به او نزدیک شود پس اینکه بر سرت عمود آهنین زده اند معلوم است قبل از آن دست های تو را قطع کرده اند.
وی بیان کرد: با اینکه بسیار سخت است حضرت ام البنین که 4 فرزند را از دست داده است اما در دفاع از حسین این گونه تبیین گری می کند؛ لذا شناخت این ویژگی ها بسیار مهم است و در عین حال غم از دست دادن فرزند را نیز دارد. معاون پژوهش جامعه الزهرا(س) با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) گفت:بُکی الحُسَینُ علیه السلام خَمسَ حِجَجٍ، و کانَت امُّ جَعفَرٍ الکلابِیةُ تَندُبُ الحُسَینَ علیه السلام و تَبکیهِ و قَد کفَّ بَصَرُها.بر حسین علیه السلام پنج سال گریسته شد. امّ جعفر کلابی (امّ البنین)، برای حسین علیه السلام مرثیه می سرایید و می گریست تا این که چشمانش نابینا شد.
وی افزود: ام البنین بانوی فرهیخته ای است که شناخت ویژگی های ایشان بسیار مهم است یکی از ویژگی های مهم ایشان موضوع ولایت مداری است ایشان از جمله مادرانی است که فرزندانش را در راه دین از دست داد. آن حضرت دغدغه ولایت و امامت دارد و این مصداق عملی ولایت مداری است. حقانی عنوان کرد:در کنار آن غیرتی که این بانو داشت بسیار مورد توجه است و نقل است که این غیرت را از خاندانش به ارث برده و نقل کرده اند وقتی امیرالمومنین می خواست ازدواج کند به سراغ چنین ویژگی بود، همچنین بصیرت از ویژگی های مهم ایشان است؛ وقتی خبر به شهادت رسیدن فرزندانشان را که می شنوند می گویند فدای امام حسین(ع) شده اند از امام حسین چه خبر؟
وی تصریح کرد: در زمانی که این 4 فرزند را از دست دادند و حضرت عباس که 34 ساله و حضرت عبدالله 24 ساله بودند و فرزندی که 19 سال داشت اما در همان لحظه آن قدر بصیرت داشت که به دنبال این باشد که از حسین بپرسد و بیان می کرد که اگر حسین زنده باشد کشته شدن 4 فرزند من اهمیتی ندارد و این یکی از ویژگی های مهم ایشان است. معاون پژوهش جامعه الزهرا(س) بیان کرد: در کنار این ویژگی ها، صبر و بردباری فراوانی که این مادر داشت بسیار قابل توجه است و با بردباری خود از قله صبر نیز عبور کرد و مادری که فرزندان رشید خود را از دست داد این نکته را برای ما مشخص می کند چگونه می تواند یک مادر این چنین فرزندانش را تربیت کند که جان خود را در راه امام شان تقدیم کنند.
وی افزود: این فرزندانی که عزیزترین کسان برای مادر بودند چگونه مادر می تواند تحمل کند؛ این ویژگی یک الگوی جدی برای مادران در بحث تربیت فرزندان غیور و مجاهد برای اعتلای اسلام است و کسانی که در اسلام بتوانند شاخص باشند، یکی دیگر از ویژگی های ایشان برخورداری از علم و توانایی شعر گفتن بوده است شهید ثانی در باره ایشان می گوید ام البنین از بانوان با معرفت و پرفضیلت بود، در این خصوص ایشان اشعاری دارند که می توانند علاقه مندان در این باره مطالعه کنند.
حقانی اظهار داشت: نیت شناخت شخصیت های تاثیر گذار و مهم به خصوص بانوان بسیار حائز اهمیت است، در این باره مطالعه نیز اهمیت دارد؛ ام البنین (س) زیباترین الگوی نامادری! نوشته محمدرضا یکتایی ویا کتاب ام البنین مادر مهتاب و کتاب های دیگری که در این موضوع نوشته شده است. وی عنوان کرد: در دانشنامه اسلامی نیز در مورد شخصیت و ویژگی های ایشان مطالبی نوشته شده؛ پس خوب است که بزرگواران هم کتاب هایی که در زمینه شخصیت ایشان وجود دارد و شاخصه های الگوپذیری و سبک زندگی خاندانی که می توانند الگوی ما باشند ورود پیدا کنند و مطالعه داشته باشند.
معاون پژوهش جامعه الزهرا(س) گفت: 13 جمادی الثانی سالروز رحلت این بانوی بزرگ است که در قبرستان بقیع و در کنار مدفن فاطمه بنت اسد به خاک سپرده شده است انشالله روحشان شاد و درجات شان عالی تر باشد و استمداد می کنیم از این بانوی بزرگوار و امید است بتوانیم در سیره و صورت محب اهل بیت باشیم و در راه اعتلای اسلام گام برداریم.
نظر شما