خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: مسجد «احمد البجم» یکی از آثار تاریخی قدیمی در مرکز «کفرالزیات» به ویژه روستای «ابیار» در مصر است که قدمتی نزدیک به 9 قرن دارد و به عنوان قدیمی ترین مؤسسه تدریس علوم شرعی و فقهی در مذاهب اربعه به شمار می رود.
«ضیاءالدین رضوان بن شیخ ابی محمد الخضر» بنیانگذار این مسجد بوده است و این مسجد در سال 629 هجری قمری توسط شیخ احمد البجم بازسازی شده است.
این مسجد پس از بازسازی، نام شیخ احمد البجم گرفت و وی پس از وفات در داخل همین مسجد به خاک سپرده شد.
عماد الدیب و جمعی از پیشکسوتان این مسجد می گویند که مسجد «احمد البجم» در اصل مدرسه ای بوده که در آن علوم فقهی تدریس می شده و قرآن کریم در آن حفظ می شده و علاوه بر آن علوم الازهر در آن توسط علما و فقهای بزرگ تدریس می شده، اما این مدرسه ویران شده و در اواخر عصرایوبی به مسجد تبدیل شد.
هم اکنون از این مدرسه تنها یک تابلو درباره تاریخ تأسیس بر دیوار ضریح «رضوان» که در صحن مسجد قرار دارد، باقی مانده است.
اهالی مسجد گفته اند که شیخ مصطفی اسماعیل و شیخ محمود الحصری، از قاریان بزرگ و مشاهیر قرائت مصر در این مسجد رفت و آمد داشته اند و فنون قرائت، تلاوت و علوم تجوید را در این مکان آموخته اند.
از ویژگی های این مسجد، ارتفاع بلند این مناره بوده که طبق نظام مهندسی و بدون ستون ساخته شده و ده ها متر ارتفاع داشته است و چندین دهه باقی مانده است، اما برای جلوگیری از آسیب و حفظ این مکان تاریخی، ارتفاع مناره آن را کم کردند تا برای اهالی خطری نداشته باشد.
اهالی روستا و پیشکسوتان مسجد می گویند: این بنای منحصر به فرد شاهد عینی تاریخ این روستا است و در زمان ممالیک اهمیت زیادی داشته و بر روی دیوارهای آن یکی از قدیمی ترین نسخه های خطی دیواری نوشته شده است که نبوغ دولت فاتح اسلامی را در منطقه دلتای مرکزی نشان می دهد.
نظر شما