هدایت گری حضرت فاطمه (س) در زندگی فردی و اجتماعی الگویی نمونه برای زنان است

اسفندیار با بیان اینکه هدایت گری حضرت فاطمه (س) در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی برای زنان می تواند الگوی پایدار در جامعه باشد گفت: الگویی که بر مبنای آن زن ابعاد وجودی خود را می شناسد.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، برای شناخت منزلت و شأن حضرت زهرا سلام‌الله علیها باید به آیه‌های قرآن کریم،حدیث و کلام پیامبر(ص) و اهل بیت علیهم السلام مراجعه کنیم تا از میان آن‌ها بتوانیم در حد وسع خود، شناختی زا منزلت بانوی گرامی اسلام داشته باشیم و بدانیم به چه دلیل حضرت زهرا سلام‌الله علیها به عنوان الگو و سرآمد مردان و زنان عالم معرفی شده‌اند. به طوری که پیامبر گرامی اسلام صلوات الله علیه بارها در کلام گهربار خود به منزلت آن حضرت در نزد خدای متعال اشاره فرمودند و همچنین حضرت امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام ایشان را الگوی کاملی برای مردم جهان معرفی می‌کردند. و یا ائمه اطهار علیهم السلام هر بار نام مادر گرامی خود را می‌بردند، به قدری تواضع و خشوع از خود نشان می‌دادند که مشخص می‌کرد حتی نام مبارک آن حضرت منزلتی دارد که باید در برابر آن تواضع و فروتنی نشان دهیم. بر همین اساس به مناسبت میلاد با سعادت حضرت فاطمه زهرا (س) گفتگویی با «رجبعلی اسفندیار» عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفتگویی انجام دادیم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.

شخصیت حضرت زهرا(س) دارای ابعاد مختلفی است اگر بخواهیم به برخی از این ابعاد بپردازیم کدام جنبه بیشتر جلوه دارد؟

مهمترین ویژگی حضرت فاطمه زهرا(س) هدایت امت در زمان خودشان بود. وجود مقدس این بانوی بزرگوار باعث هدایت بسیاری از مردم در صدر اسلام تا کنون بوده است. حضرت علی (ع) از نور وجود حضرت فاطمه (س) بهره مند می شدند. حضرت امیر (ع) نقل می کند: نزد رسول خدا (س) نشسته بودیم. حضرت سوالی فرمودند: مبنی بر اینکه چه چیزی برای زنان بهتر است؟ هیچ کس نتوانست پاسخ دهد. من از فرصت استفاده کردم و نزد فاطمه (س) آمدم. از وی پرسیدم و پاسخ دادند. بهترین چیز برای زنان این است که مردان را نبینند و مردان نیز زنان را نبینند. سپس نزد رسول خدا بازگشتم. پیامبر (ص) فرمودند: چرا زمانی که سوال را پرسیدم جواب ندادید. چه کسی آن را به تو تعلیم داده است. حضرت امیر فرمود: فاطمه. رسول خدا تعجب کردنند و فرمودنند: همانا فاطمه پاره تن من است.

 

بنابراین حضرت فاطمه (س) در پرورش احساس جامعه ، رفتار سازی و ارایه الگو از زن مسلمان پیشگام بود. در پاسخ روایت فوق به این نتیجه می رسیم که عفاف و حجاب برای حضرت زهرا (س) اهمیت فراوانی داشت و آن را به عنوان گوهر وجود زن معرفی می فرمودنند.

 

تلاش و مجاهدت حضرت در حفظ گوهر وجودی زن بیانگر چه حقیقتی است؟

حجاب به عنوان یک تکلیف شرعی و الهی جایگاه خاص و ویژه ای در شرع  مقدس اسلام دارد که از موثرترین عوامل تحکیم روابط خانوادگی محسوب می شود. چرا که اگر زن در جامعه پای خود را از حریم عفت و حجاب بیرون بگذارد نه تنها اولین ضربه را به زندگی خانوادگی خود وارد می کند بلکه خانواده مردان دیگر را هم در معرض تباهی و شکست قرار می دهد.از اموری که ملازم و همراه حجاب به کار رفته و همواره در کنار آن دیده می شود، بحث عفاف است. عفاف موجب صیانت از نفس، عقل و دین در انسان و کرامت فردی و اجتماعی و عزت او است.

 

حجاب به عنوان یک مفهوم دینی مورد توجه حضرت فاطمه (س) بوده و اصل آن امری ضروری و موکد است که سلامت روانی جامعه و شخصیت حقیقی زن را پاسداری می کند. حفظ پوشش به نوعی احترام گذاردن به زن و محفوظ نگهداشتن او از نگاه های شهوانی و حیوانی است. چنانچه زن حدود و حریم خصوصی خود را رعایت نکند، هر بیمار دلی به او طمع کرده وبا نگاه های آلوده به گناه خود بنیان زندگی او را متزلزل می کند. در نتیجه آن شخصیتی که باید سالم بماند و نسل سالمی تربیت کند، تحت تاثیر نگاه های آلوده به گناه به سمت انواع آسیب های اجتماعی در جامعه سوق پیدا می کند.

 

بارها گفته شده حضرت زهرا(س) الگویی کامل برای زنان است مهم ترین و تاثیرگذارترین ویژگی آن حضرت که می تواند سرمشق برای زندگی امروز ما باشد چیست؟

بر اساس مطالب مذکور، هدایت گری حضرت فاطمه (س) در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی برای زنان می تواند الگوی پایدار در جامعه باشد. الگویی که بر مبنای آن زن ابعاد وجودی خود را می شناسد. انسان همیشه در تلاش است تا با نیروی علم و ابتکار هم خود را با مظاهر ترقی و پیشرفت زمان هماهنگ کند و هم جلوی انحرافات زمان را بگیرد. اما انسان بیمار با جمود و جهل خود زمینه سقوط و انحراف را فراهم می کند. حضرت فاطمه(س) دارای شخصیت جامع و عالی ترین ارزش های انسانی از جمله ساده زیستی، صبر، استقامت، صداقت، فداکاری و دفاع از ولایت است. لذاهمه این صفات در راستای هدایتگری این بانوی بزرگ اسلام قابل تفسیراست.    

 

 

 

  

کد خبر 1246111

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha