به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت_ مهری شیرمحمدی؛
سال 1399، خانه تاریخی «پوران شیرزای زاده» همسر «نصرت رحمانی» شاعر، در محله پیرسرای رشت فروخته میشود. خانواده شیرازی زاده از مالکان و تجار قدیمی گیلان بودند. به گفته آرش رحمانی، پسر پوران شیرزای زاده و نصرت رحمانی، این خانه توسط پدر جدش«حاج میرزا نصرالله شیرزای زاده»، در زمان ناصرالدین شاه قاجار، ساخته شده است. سبک معماری بنا نیز بیانگر شیوه معماری حاکم بر دوران قاجاریه است.
این خانه در انتهای بن بست «امیرحکیمی» قرار گرفته است. ولی بررسی نقشه سال 1297 خورشیدی- که در میانه دوره قاجار کشیده شده - نام کوچه «شیرازی» ثبت شده است. بررسی وضعیت خانههای این محدوده نشان میدهد، به احتمال زیاد وسعت این خانه بیش از ابعاد فعلی بوده است.
به گفته خانواده شیرازی زاده، پس از فوت «حاج میرزا نصرالله شیرزای زاده»، مالکیت بنا نسل به نسل منتقل و به خانم پوران شیرزای زاده و پسرش آرش رحمانی، به ارث میرسد. تصویر بجا مانده از نصرت رحمانی در آستانه درب همین عمارت، نشان میدهد، نصرت رحمانی همراه همسر و پسرش در این خانه زندگی میکرد.
اوایل سال 1399، «مهتاب اخوان» با شراکت فرد دیگری، این عمارت را خریداری و مجوز راه اندازی« نخستین بوتیک هتل» برای این عمارت تاریخی صادر میشود. به گفته سرمایه گذار جدید، بخش اصلی بنا که در دو طبقه با اتاقهای تودرتو است، به عنوان مهمانپذیر تغییر کاربری مییابد و اتاقهای یک طبقه در انتهای حیاط قرار است بعنوان کافه و فروش محصولات صنایع دستی احیا شود. این اتاقها در گذشته به عنوان انبار، مطبخ، اصطبل، انبار ذغال و گرمابه مورد استفاده قرار میگرفته است.
عمارت اصلی، شاخصه های معماری فلات مرکزی را داراست، ولی عناصر معماری بومی گیلان را هم دارد تا بتواند بر رطوبت بالای گیلان فائق آید. بنا بر یک کرسی قرار گرفته و دارای گربه رو برای گردش هوا از کف است. کف هر دو طبقه، پل کوبی است و سقف نیز لمبههای چوبی و سفال پوش است. بنای هر دو طبقه از سه جبهه، دارای غلام گردش و یا تِلار است تا به کوران هوا کمک کند.
با این حال این بنا همچون خانههای استانهای مرکزی ایران، دارای اتاقهای تودرتو، با پنجرههای ارسی متعدد است. اتاق بزرگتر، پنجره ارسی به سمت جنوب دارد. پنج اتاق نیز دارای آتشدان با گچبریهای تزئینی است و روی دیوار تمام اتاقها فضای طاقچه مشاهده میشود. از نظر تزئینات وابسته به معماری، نیز اتاقهای طبقه بالا بسیار غنیتر از اتاقهای همکف است. بر روی دیوارهای متصل به راهروهای خارجی نیز فضای طاقچه مشاهده میشود.
بسیاری از کارشناسان معماری و شهرسازی عقیده دارند، ساخت یک خانه از مرمت آن هزینه کمتری دارد. مرمت خانههای تاریخی، کاری پرهزینه و زمانبر است. بویژه اگر خانه در فهرست آثار ملی ثبت شده باشد و هرگونه مرمت میباید با نظارت اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صورت گیرد. خانه شیرازی زاده نیز۱۳بهمن ۱۳۸۸ به شماره۲۹۳۱۶ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
مالک جدید توانست با استفاده ازمحل منابع بند الف تبصره 18 قانون بودجه 1400، مرمت این پروژه احیا و مرمتی را پیش ببرد. در همین زمینه مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گیلان، گفت: تاکنون 572 طرح در استان از محل تسهیلات جزء (1تا9) بند الف تبصره 18 قانون بودجه کل کشور تامین مالی شده است.
علیرضا نوروزی بهمبری، افزود: کل تسهیلات پرداختی به این طرحها حدود 1092.4 میلیارد تومان است. بیشترین طرحهای تامین مالی شده به ترتیب در بخش کشاورزی (54 درصد)، صنعت و تجارت (20 درصد) و راه و شهرسازی (13 درصد) است.
وی با بیان اینکه با پرداخت این تسهیلات تعداد هزار و207 نفر مشغول بکار شده اند، یادآور میشود: بیشترین تعداد اشتغال در بخش جهاد کشاورزی است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گیلان، با اشاره به پیشرفت مطلوب مراحل احیا و مرمت خانه شیرازی زاده، گفت: با همکاری اداره دارایی و از تبصره 18قانون بودجه 1400، مبلغ هشت میلیارد تومان تسهیلات از طریق اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان برای مرمت این خانه تاریخی تخصیص یافته است.
نوروزی با تاکید بر حمایت از سرمایه گذاران بخش خصوصی در بخش گردشگری اظهارکرد: راه اندازی نخستین بوتیک هتل رشت در یک خانه تاریخی، به توسعه گردشگری و ماندگاری مسافر در مرکز استان کمک زیادی میکند و بازدیدهای میدانی از مراحل مرمت نشان میدهد رطوبت زدایی از کف و دیوارها، واچینی سقف و تعویض چوبهای سربندی و پل کوبیهای کف، مرمت نردههای چوبی تلار و... انجام شده و پیشبینی میشود در سه ماهه نخست سال 1402 شاهد بهره برداری از نخستین بوتیک هتل رشت باشیم.
نظر شما