به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان - سمیه مظاهری: استان همدان با پیشینه تاریخی 3 هزار ساله دارای صنایع دستی متعددی است و از 267 رشته شناخته شده در کشور 85 مورد در استان همدان فعال است.
از مهمترین صنایع دستی استان همدان میتوان سفال لالجین، چرم همدان و مبل و منبت ملایر را نام برد و قالی بافی، قاب سازی، گیوه بافی، قلم زنی، طلاکوبی، معرق کاری، مرواربافی (حصیربافی)، مسگری، تذهیب، شیشه گری، سنگ تراشی، نقره کوبی، نقاشی، مینیاتور، کاشی هفت رنگ و صنایع فلزی نظیر چاقوسازی هم از دیگر صنایع دستی مهم همدان هستند.
البته رشتههای دیگری چون حلبی سازی، جاجیم بافی، گره چینی، پشم ریسی، گبه بافی، گلیم بافی و نازک کاری چوب هم در همدان فعال بوده که در گذر زمان به فراموشی سپرده شده است.
امروزه صنایع دستی نقش مهمی در اشتغال زایی داشته و بسیاری از افراد به طور مستقیم و غیر مستقیم از این راه نان میخورند. در استان همدان هم چندین هزار کارگاه تولید صنایع دستی وجود دارد که در رشتههای متعدد و متنوع برپا شدهاند؛ کارگاههایی که محصولات زیبا و پر تنوعشان نه تنها داخل کشور که در سایر کشورها هم مورد استفاده قرار میگیرد.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان در این باره به "شبستان" میگوید: 32 هزار کارگاه با 48 هزار هنرمند در استان وجود دارد که در سراسر استان قرار دارند و هر منطقه با توجه به فرهنگ و ظرفیتهای خود، تعدادی از آنها را در خود جای داده است.
محمدرضا خلجی میافزاید: در هشت ماهه امسال 25 میلیون دلار صنایع دستی از استان به ترکیه، ارمنستان و آذربایجان صادر شده که بیشترین مقدار به ترتیب شامل سفال و سرامیک، منبت، چرم، مرواربافی و سایر رشتهها میشود.
وی بیان کرد: همچنین در هشت ماهه امسال دورههای آموزش رشتههای زرنگاری، برند سازی، طراح نقوش سنتی، آشنایی با فرایند تولید محصول منبت، آشنایی با برند سازی محصول، تبلیغات و بسته بندی و بازاریابی در استان برگزار شده است.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان با تأکید بر توجه به روشهای بازایابی و فروش محصولات صنایع دستی در دورههای آموزشی گفت: 612 نفر ساعت آموزش در 15 رشته برگزار شده است.
خلجی افزود: 3 هزار و 36 هنرمند مشمول بیمه تأمین اجتماعی هستند و اسامی 367 نفر هم به وزارت خانه ارسال شده که در صورت موافقت با مدارک آنها تا پایان سال از بیمه برخوردار میشوند.
به گزارش شبستان، آمارها نشان میدهد که پس از گذراندن دوره سخت کرونایی تا اندازه زیاد، زیانهای وارد شده به بخش صنایع دستی استان جبران شده و یازار تولید و فروش این محصولات رونق گرفته به طوری که رقم صادرات صنایع دستی در هشت ماهه امسال گذشته 25 میلیون و مدت مشابه سال گذشته 11 میلیون دلار بوده است.
تعداد کارگاههای فعال هم از 29 هزار و 957 مورد در سال گذشته به 32 هزار عدد در هشت ماهه امسال رسیده و شاغلان بخش صنایع دستی استان همدان هم از 15 هزار و 579 نفر به 48 هزار نفر افزایش یافته است.
نظر شما