به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، سید مجتبی محفوظی در ادامه جلیه علنی امروز یکشنبه(۲بهمن) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات لایحه بودجه 1402 کل کشور گفت: آمارهای ارائه شده توسط رئیس دولت طی دو جلسه اخیر در صحن علنی بعضاً خطا و غیرواقعی بوده است. شخص آقای رئیسی را انسانی صادق و وارسته می شناسیم، این آمارهای غیرواقعی ناشی از اطرافیان و دولتمردان است که به رئیس جمهور ارائه می دهند. واقعیت جامعه غیر از این است. آمار گرانی ها، بیکاری ها و اشتغال غیرواقعی بود، رئیس جمهور گفتند که در آینده نزدیک اتفاقات خوبی برای معیشت مردم رخ می دهد، اما لایحه بودجه چیز دیگری نشان می دهد.
نماینده مردم آبادان در مجلس اظهار کرد: اگر قرار بر تسهیل و گشایش است، چرا تبصره های 16 و 18 که مربوط به اعطای تسهیلات به جوانان، خانواده، جمعیت و تولید و اشتغال هستند، از بین رفته اند، منابع و مصارف بودجه همخوانی ندارند و قابل تحقق نیستند، اگر منابع قابل تحقق نباشد، با مشکل مواجه می شویم. قیمت 85 دلاری نفت شاید در دسترس نباشد و نرخ ارز نیز غیرواقعی است.
وی خاطر نشان کرد: محورهای بزرگ نظام مالیاتی دارای ایراد است، چرا باید تمام بار را بر روی دوش ملت بگذاریم، این میزان مالیات سنگین در وضعیت سخت تامین معیشت، چه معنایی دارد؟ با این روند به ملت فشار می آوریم، برنامه مولدسازی در لایحه بودجه سال آینده چگونه است؟ برای ناترازی های نظام بانکی، انرژی و سایر ناترازی ها چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟ برای جلوگیری از افزایش نقدینگی و تورم روزانه چه تمهیداتی دارید؟ جای این موارد در لایحه بودجه خالی است.
سیدکاظم دلخوش نیز در مخالفت با کلیات لایحه بودجه ،گفت: نکته اول در رابطه با لایحه بودجه این است که نه تنها گزارش عملکرد برنامه به مجلس ارائه نشده بلکه مستحضرید گزارش بودجه سال آتی هم در واقع با تأخیر به مجلس ارائه شده است یعنی ما زمان و فرصت لازم را در این بخش از دست داده ایم و این بی انضباطی بعد از انقلاب سابقه نداشته است.در سیاست های ابلاغی برنامه هفتم توسعه موارد متعددی وجود دارد که باید در بودجه سال آتی لحاظ شود، ایجاد ثبات در قیمت ها، نرخ ارز، تک نرخی کردن تورم در بودجه سال آتی دیده نشده همچنین دائمی کردن یک سری احکام در این بودجه خلاف آیین نامه است چرا که ماهیت بودجه یک ساله است.
نماینده مردم صومعه سرا در مجلس اظهار کرد: قیمت فروش نفت در بودجه بشکه ای 85 دلار دیده شده است.این در حالی است که نفت در شرایط فعلی 68 دلار به فروش می رسد؛ این جای سوال دارد که اگر قیمت نفت پایین بیاید، کسری بودجه چگونه باید جبران شود. بنابراین باید مشخص شود چرا این مسأله واقعی دیده نشده است.ما همانند سال گذشته بودجه را سنتی نوشته ایم،از سوی دیگر ما آمده ایم قیمت نفت را بالا بردیم بدون اینکه از آینده آن خبر داشته باشیم.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم تأکید کرد: همچنین نرخ ارز در بودجه 23 هزار تومان ذکر شده در حالی که امروز ارز بالای 40 هزار تومان است. ما به التفاوت نرخ ارز در بازار واقعی که فعلا وجود دارد با 23 هزار تومان درج شده در لایحه، ارز ترجیحی می شود که آقایان به آن اشکال وارد می کردند.درآمدهای مالیاتی رشد 47 درصدی در بودجه داشته است که باید گفت تأمین این مسأله غیرممکن بوده و ما نمی توانیم همیشه دست در جیب مردم کرده و از کیسه آنها برداریم.د.
وی با اشاره به موضوع قیر در لایحه بودجه 1402،گفت: موضوع قیر در بند ک تبصره یک لایحه بودجه درج شده و این مسأله به هیچ وجه شفابخش این موضوع نیست و به نوعی باز همان سرکار گذاشتن است. به واقع دولت و مجلس باید به فکر مردم باشند لذا اگر بنا باشد مشکلات مردم را حل کنیم حتما یک بخش از آن رفع مشکلات آسفالت معابر و روستاها خواهد بود که متأسفانه به آن توجه نشده است.
وی با اشاره به موضوع آرد و نان در لایحه بودجه،تصریح کرد: منابع 104 هزار میلیارد تومانی تمام شده برای کشاورزی و قیمت خرید تضمینی گندم کافی نیست و ما لااقل 135 هزار میلیارد تومان نیاز داریم ضمن اینکه ساماندهی آرد در لایحه بودجه به درستی منظور نشده است. به واقع قرار بود میزان قاچاق آرد از 12 میلیون تن به 8 میلیون تن برسد لذا با این شرایط قاچاق آرد حتما به 15 میلیون تن خواهد رسید.
دلخوش تأکید کرد: همچنین افزایش 40 درصدی تورم با افزایش 20 درصدی حقوق و دستمزد همخوانی نداشته و غیرمنصفانه است و مشکلات کارکنان دولت را حل نخواهد کرد. همچنین بازنشستگان به هیچ عنوان در شورای عالی کار نماینده ندارند. همچنین حقوق 7 میلیون تومانی با تورم فعلی به هیچ عنوان جوابگوی نیازهای مردم نبوده و این موضوعات از مسائل مهمی است که باید دقت لازم درباره آن لحاظ شود. همچنین مسئولان گفته اند مالیات تولیدکنندگان 2 درصد کاهش یافته که این جای سوال دارد که آیا زمینه لازم برای اینکه سایر هزینه های تولیدکنندگان کاهش یابد فراهم شده یا خیر.
مهدی عسکری نیز در مخالفت با کلیات لایحه بودجه گفت: در لایحه بودجه 1402 ردپای چندانی از اصلاح ساختار مشاهده نمی شود، در سازمان و بودجه درب به همان پاشنه قبلی می چرخد و مشخص نیست چگونه و توسط چه کسانی بودجه بسته می شود. دفاتر تخصصی این سازمان نیز در جریان نحوه تدوین بودجه قرار نمی گیرند. به نظر می رسد همان تیم دولت قبل با محوریت پورمحمدی و حلقه بسته آن، بودجه 1402 را تدوین کرده اند. تا وقتی در دستگاه برنامه ریزی کشور اصلاحاتی صورت نگیرد، شاهد خروجی آن در لایحه بودجه نخواهیم بود. ناترازی بودجه و آشوب ارزی نشانه هایی از آرایش جنگی مناسب بودجه نیست.
نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: لایحه ارائه شده برای وضعیت عادی و معمولی مفید است؛ سال گذشته نیز این موضوع را تذکر دادیم و باید از حذف ارز ترجیحی عبرت بگیریم. آن زمان هم گفتیم دلار دو نرخی خواهد بود؛ آن زمان دلار جهانگیری و امروز دلار مخبر را داریم و همچنان شاهد اختلاف قیمت میان نرخ ارز هستیم که باعث افزایش فشار بر دوش مردم شده است. متأسفانه یکپارچگی در سیاست نداشته و بودجه دارای ابهام در سیاست ارزی است.
وی در پایان بابیان اینکه اصلاح ساختار بودجه و انتفاع آن از درآمد نفتی رخ نداده است،خاطر نشان کرد: بودجه شرکت های دولتی ضعیف و زیانده دیده شده و به جای کمک به دولت بخشی از منابع دولتی را می بلعد. نرخ تورم 50 درصد است اما تنها 20 درصد افزایش حقوق برای کارمندان دولت در نظر گرفته شده که این موارد نشان دهنده آن است که لایحه بودجه ارائه شده با اهداف برنامه هفتم سازگاری ندارد.
نظر شما