بنیان خانواده از منظر امام محمد باقر(ع) جایگاه ویژه دارد

امام محمد باقر(ع) از نظر رفتار و فضائل اخلاقی، آئینه تمام نمای حضرت محمد (ص) بودند و به خانواده به عنوان نخستین و پایدارترین نهاد جامعه، اهمیت ویژه ای می داند و معتقد بودند بنیان خانواده بر پایه محبت اعضا به یکدیگر، بنا نهاده شده است.

خبرگزاری شبستان - استان فارس: مریم شمالیان

ماه رجب از ماه های پربرکت و معنوی است که اعیاد فراوانی در آن وجود دارد و نخستین روز از این ماه مبارک به میلاد امام پنجم شیعیان، امام محمد باقر(ع)، مزین است.

امام محمد باقر(ع)، اول ماه رجب سال ۵۷ هجری در مدینه متولد شدند و نخستین فردی در میان خاندان پیامبر اسلام (ص) بودند که هم پدر و هم مادرشان، فاطمی و علوی بودند.

پدر ایشان، امام زین العابدین (ع) فرزند امام حسین (ع) و مادرشان، فاطمه دختر امام حسن مجتبی (ع) از زنان با فضیلت و دانشمند بنی هاشم بودند که در خاندان امام حسن مجتبی (ع)، زنی به پای فضیلت ایشان نمی رسید.

امام محمد باقر(ع) دارای فضائل و ویژگی های اخلاقی فراوانی بودند و به دلیل برخورداری از علم فراوان لقب «باقرالعلوم» به ایشان داده می شد.

فضائل اخلاقی

امام محمد باقر(ع) از نظر رفتار و فضائل اخلاقی، آئینه تمام نمای حضرت محمد (ص) بودند و در نیایش و ارتباط با خدای متعال همچون امام سجاد (ع)، پدرشان عمل می کردند و همواره به یاد خدا بودند.

ایشان حتی در زمان غذا خوردن و راه رفتن ذکر «لا الله الا الله» بر زبانشان جاری بود و همواره اطرافیان را به تلاوت قرآن کریم دعوت و تشویق می فرمودند.

زیارت خدای خدا و سفر حج برای امام پنجم شیعیان همواره رنگ و بوی خاصی داشت و با دیدن کعبه، اشک از چشمانشان روان می شد و در کنار خانه خدا بسیار سجده می کردند و اشک می ریختند.

تلاش برای امرار معاش و کار کردن از فضائل امام محمد باقر (ع) بود و می فرمودند که اگر مرگ من در زمان کار کردن فرا برسد، در زمان درستی فرا رسیده است زیرا کار کردن باعث می شود تا انسان از دیگران بی نیاز شود.

بخشندگی و بردباری

بخشنده بودن از ویژگی های بارز امام باقر(ع) بود و گفته شده است ایشان با داشتن عائله سنگین و زندگی ساده و متوسط در بخشش همواره پیشتاز بودند و همواره روزهای جمعه صدقه می دادند و گفته می شود در مقابل دیگران همواره بردباری می کردند و صبر و شکیبایی ایشان مثال زدنی بود.

پیشرو در علوم

امام باقر (ع) از دیدگاه دانشمندان فردی شناخته می شدند که در علم سرآمد بودند و آوازه و وسعت علوم ایشان آنچنان در کشور اسلامی پییچیده بود که لقب «باقرالعلوم» که از جانب پیامبر(ص) به ایشان داده شده بود، تحقق عینی پیدا کرده بود اما در عین حال نزد علما و دانشمندان بسیار فروتن بودند و در برابر استادان و دانشمندان، فروتنی می کردند و همواره طالب کسب علم بودند.

امام باقر (ع) پاسخ سئوالات دیگران را احادیث فراوانی می داند و در بیان حقایق و احکام و حکمت ها مهارت فراوانی داشتند و به شکافنده و جمع آورنده علوم لقب یافته اند.

پاکیزگی و آراستگی
 

امام باقر (ع) بر رعایت نظافت و آراستگی تاکید فراوان داشتند و پیروانشان را نیز به آراسته بودن دعوت می کردند و همواره محاسن و ناخن های ایشان، مرتب و آراسته بود و لباس های تمیز می پوشیدند و می فرمودند که  «ناخن های خود را کوتاه کنید زیرا آنها محل جمع شدن شیطان هستند» و همچنین بر مسواک زدن دندان ها تاکید داشتند.

توجه به خانواده
امام باقر (ع) به خانواده، به عنوان نخستین و پایدارترین نهاد جامعه، اهمیت ویژه ای می داند و معتقد بودند بنیان خانواده بر پایه محبت اعضا به یکدیگر، بنا نهاده شده است و محبت را مهمترین عامل در بهداشت و سلامت روحی و روانی خانواده می دانستند.

ایشان همچنین ارتباط عاطفی قوی با فرزندان خود داشتند و محبت به فرزند را مورد تاکید موکد قرار می دادند اما همچنین معتقد بودند که محبت به فرزند نباید موجب نافرمانی از دستور خدای متعال شود.

از اخلاق های خوب اجتماعی امام پنجم شیعیان می توان به دستگیری از نیازمندان و
کمک به محرومان، نیازمندان و ستمدیدگان جامعه اشاره کرد و امام روزهای تعطیل به ویژه جمعه ها را به دستگیری و انفاق به مستمندان اختصاص می دادند و دیگران را هم به این کار نیک دعوت می کردند.

امام محمد باقر (ع) همچنین احترام به مالکیت اجتماعی و احترام به حقوق مالی و دارایی های مردم، حتی اقلیت های دینی را مورد تاکید قرار می داند و می فرمودند اسلام، صرف نظر از رعایت حقوق مسلمانان، رعایت حقوق افراد دیگری را که با مسلمانان زندگی می کنند، ضروری می داند.

ایشان همچنین مردم را به خوشرویی و حسن خلق دعوت می کردند و لبخند مرد به روی برادر مومنش را بسیار پسندیده می دانستند و می فرمودند: «هر کس مومنی را شاد کند، مرا شاد کرده و هر کس مرا شاد کند، خدای را خشنود ساخته است».

امام پنجم شیعیان بر ابراز صمیمیت در معاشرت با دوستان به عنوان یکی از سجایای اخلاقی اسلام تاکید می فرمودند.

ماه رجب که با میلاد مسعود این امام همام آغاز می شود و با اعیاد و ولادت های ائمه اطهار ادامه می یابد، فرصتی برای هر یک از ماست تا از فضائل و ویژگی های اخلاقی این بزرگان الگو بگیریم و در زندگی فردی و خانوادگی و اجتماعی خود این فضائل را به کار ببندیم و از نتایج مطلوب آن برخوردار شویم.

کد خبر 1248240

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha